HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > IT > Érdekességek > Száguld az Apple és az Amazon

t: 3264

Száguld az Apple és az Amazon

A New York-i tőzsde technológiai cégeket tömörítő része, a Nasdaq indexe 12 éve nem állt ilyen jól, mint most, írta meg a Wall Street Journal. A tech cégek összeteljesítményét, és a szektor kilátásait tükröző index eddig 20 százalékot nőtt idén, ami több mint a duplája annak az értéknek, amit a Wall Street általános tőzsdeindexe, a Dow Jones produkált. Ez biztos jele annak, hogy a technológiai szektorban vége a válságnak, a fejlődés pedig annyira erőteljes, hogy az évtized tőzsdei belépéseként várt, de eddig csúnya bukásnak kinéző Facebook sem tudta lehúzni az átlagot.

A növekedés motorja az Apple teljesítménye, a cég részvényárfolyama tavaly november óta 70 százalékot nőtt, és az új iPhone bejelentése előtti időszakban szinte naponta dönt új rekordot. A pénteki tőzsdei napon a csúcs elérte a 680 dolláros szintet, a cég piaci értéke pedig a 635 milliárd dollárt. Az iPhone 5 (és esetleg az iPad Mini) bejelentése szeptember 12-én, szerdán várható, az árfolyam addig valószínűleg tovább fog emelkedni, és ha pozitívan fogadja a tőzsde a sajtókonferencián elhangzó dolgokat, az még jobban megdobhatja az árat a szeptember végi premier előtt. És csak ez után indul be a karácsonyi bevásárlószezon, ami rendszerint rekordbevétellel jár az Apple-nél.

Az Amazon részvényárfolyama is rekordot döntött az új Kindle-modelleket bemutató sajtótájékoztató után, az ár most először kúszott 250 dollár fölé, és rögtön megközelítette a 260-at is, ami a cég teljes értékét 116 milliárdra teszi. Az árfolyam idén 40 százalékot nőtt, és az online áruház szintén bevételi rekord elé néz karácsonykor. Szintén jól szerepel a Google a tőzsdén, 2007 decembere óta először sikerült a 700 dolláros árfolyamot áttörnie a cég papírjainak. A 714 dolláros rekord megdöntése is elérhető közelségben van, az árfolyam két hónap alatt 130 dollárt emelkedett, a cég teljes értéke 230 milliárd felett jár.

index

2012.09.09

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok