HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > IT > Érdekességek > Óriásit bukott a HP

t: 3055

Óriásit bukott a HP

8,9 milliárd dolláros veszteséggel zárta a világ legnagyobb számítógépgyártója, a Hewlett Packard az elmúlt negyedévet, derült ki a cég pénzügyi jelentéséből. Az óriási veszteség fő oka a 2008-ban felvásárolt Electronic Data Systems cég 8 milliárd dolláros értékcsökkenésének bevezetése volt a céges mérlegbe. A nagyvállalati IT-szolgáltatásokkal foglalkozó céget négy éve 13 milliárdért vette meg a HP. A veszteséget erősítette a cég néhány hónapja bejelentett, 27 ezer alkalmazott kirúgásával járó akciója is, a leépítés költségeivel.

Az óriási, de egyszeri költségektől eltekintve sem túl rózsás a cég helyzete, a teljes negyedéves forgalom 8,7 milliárd dollárra csökkent, és a cég kulcsfontosságú üzletágaiban is komoly csökkenés mutatkozik. A számítógépeknél 28, a szervereknél és háttértárolóknál 20 százalékkal esett vissza a bevétel, egyedül a nyomtatók piacán (ahol szintén a világ legnagyobbja a HP) sikerült kicsit emelni a nyereségen.

A világ harmadik legnagyobb pécégyártójának számító Dell pénzügyi jelentése is hasonló jellegzetességeket mutatott. Az okok között az eurozóna válságát, és a pécépiac általános hanyatlását emelik ki a szakértők, amire még egy lapáttal rátesz a tabletek és okostelefonok divatja, illetve a Windows 8 megjelenése előtti kivárás az asztali pécék és notebookok piacán.

A HP vezetését 11 hónapja vette át a Szilícium-völgy egyik legjobb hírő cégvezetője, Meg Whitman, aki előtte az Ebayt vitte sikerre. Whitman két év alatt már a harmadik vezérigazgató a cég élén, ami ezalatt a tőzsdei értékének felét vesztette el. A cégvezér szerint az átszervezési folyamatoknak még mindig csak a kezdeti fázisában járnak, és a cég felső vezetésében is komoly gondok vannak.

Az EDS óriási értékcsökkenéséhez hasonló, kényszerű felvásárlási kiigazítástól féltik a céget az elemzők a tavaly 11 milliárdért megvett Autonomy esetében is. A brit cég üzleti analízissel foglalkozik, és a HP a nagyvállalati szolgáltatási vonalát próbálta erősíteni vele a hardvergyártást és szoftverfejlesztést kicsit a háttérbe szorítva. Idén nyár elején a felvásárolt cég veterán alkamazottainak nagy része felmondott, köztük az alapító Mike Lynch is, arra hivatkozva, hogy a HP céges bürokráciájában fuldokolva az Autonomy képtelen a saját stílusában és tempójában dolgozni.

index

2012.08.24

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok