HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > IT > Érdekességek > Hogyan kell rendesen kitakarítani egy PC-t?

t: 3445

Hogyan kell rendesen kitakarítani egy PC-t?

Mi a teendő, ha kóla ömlött a laptopra? Hogyan lehet kitisztítani a billentyűzetet? High-tech trutymóval, sűrített levegővel, hétköznapi súrolószerrel és ablaktisztítóval estünk neki számítógépeinknek.

Asztali PC és noteszgép működésében is komoly gondot okozhatnak a lerakódó porszemek és szöszök, amelyek meggátolják a számítógép hűtésének hatékony működését, emiatt a PC automatikusan lekapcsolhat. Sűrítettlevegő-spray, tisztítógél, tisztítóhab, LCD-törlőkendő: a legkülönbözőbb kellékeket lehet megtalálni egy átlagos műszaki boltban a számítógép tisztításához. De vajon mire van valójában szükség a számítógép kitakarításához?

Nem csodaszer a high-tech trutymó

Elsőként egy Cyber Clean márkájú, rikító sárga, trutymó állagú, 2300 forintba kerülő tisztítógélt vetettünk be: ez kínai gyártója szerint olyan nehezen elérhető helyek kitakarítására alkalmas, mint a billentyűk közei vagy a számítógépen lévő csatlakozók. A fertőtlenítő oldatba áztatott gélt egyszerűen be kell nyomkodni például a billentyűzet gombjai közé, majd egy mozdulattal eltávolítani onnan: ragadós állaga miatt hozzátapadnak a morzsák és porszemek.


Sok piszkot kiszed, de nem ragad az összes kosz a kibertrutymóhoz


Mindez a valóságban csak korlátozott mértékben működik: a hajszálak és szöszök egy része valóban megtapad a trutymón, de jelentős részük bent maradt. Ezeket egy részét végül sűrítettlevegő-sprayvel tudtuk kimozdítani helyükről, bár mivel egy flakon oxigén mintegy kétezerötszáz forintba kerül, ezt érdemes lehet porszívóval helyettesíteni. Hatékonyságához képest a high-tech gélt eléggé túlárazottnak éreztük, noha a szerkesztőségi laptopok billentyűzetei mögül elég sok piszkot előcsalogatott. A gyurmaszerű tisztítószer színe elhasználtságának megfelelően sötétedik, dobozán feltüntetik, hogy mely árnyalat elérésekor kell kidobni az anyagot.

Porszívót és ecsetet használnak a profik

A profik sem használnak semmilyen különleges szert a PC-k takarításához - tudtuk meg a Pcbonto.hu használtszámítógép-kereskedés szervizeseitől. A céghez gyakran érkeznek évekig nem pucolt asztali számítógépek, de ezeket zömmel olyan eszközökkel takarítják ki, amelyek bármely háztartásban megtalálhatók.

A PC-k házát szétnyitás után hagyományos porszívóval tisztítják meg a portól - természetesen kikapcsolt állapotban. Mindössze arra kell figyelni, hogy ne használjanak óriási szívóerőt, ez ugyanis kárt tehetne az alkatrészeken lévő kondenzátorok forrasztásaiban, vagy leszippanthatná helyükről a beállításokhoz szükséges apró érintkezőket. A sérülések elkerülése érdekében érdemes kicsit távolabbról szívni a port, amelyet egy egyszerű ecset segítségével lehet elmozdítani helyéről - magyarázta el Vas István, a társaság szervizes munkatársa.


Olcsón takaríthat ecsettel és porszívóval

A legfontosabb a processzorhűtő bordáinak megtisztítása, itt ugyanis nagy mennyiségű piszok rakódhat le, ami megakadályozza a lapkán termelődő jelentős hő elvezetését: ilyenkor fordulhat elő, hogy a károsodás megakadályozása végett a számítógép automatikája lekapcsolja magát. Hasonlóan fontos lehet a videokártya hűtésének megtisztítása - ha van ilyen egyáltalán a gépben -, illetve az alkatrészeket árammal ellátó tápegység portalanítása is, az abban dolgozó ventilátor ugyanis szintén tetemes mennyiségű port tud begyűjteni. Ha a hő kivezetése nem optimális, a hűtésnek az indokoltnál nagyobb fordulaton kell működnie, ami szükségtelenül növeli az üzemelés zaját.

Házilag nem könnyű laptopot takarítani

A számítógép-szerelők sem tudtak tuti tippet adni nekünk a laptopok házilagos tisztításához. Bár a notebookok többségén oldalt vagy alul kiképzett réseken távozik a processzor melege, ezekhez elég nehéz a gépház szétszedése nélkül hozzáférni. Nem praktikus az sem, ha sűrített levegőt fújnak be a résen, mivel ez éppen nem kifelé, hanem befelé áramoltatja a lerakódott koszt, és egyetlen porszívó sem tud olyan erősen szívni, hogy képes legyen eltávolítani. Az egyetlen hatékony módszer a noteszgép szétszedése: szerencsésebb esetben a billentyűzet vagy a gépház alján lévő, néhány csavarral védett ajtó eltávolításával hozzá lehet férni, de előfordulhat, hogy alaposan le kell bontani a laptopot, hogy hozzáférjünk a hűtőventilátorhoz. Ha valaki nem akar notebookjának otthoni tisztításával fáradni, egy laptopszervizben általában négy-hatezer forintos költséggel végeztetheti el a feladatot.

Maga a takarítás nem vészes feladat, általában kézzel, ecsettel és egy jól irányzott fújással, esetleg porszívó segítségével eltávolítható a filcszerűen lerakódott, a levegő útját álló szennyeződés, amely a leggyakoribb oka szokott lenni annak, ha a noteszgép időnként váratlanul lekapcsolódik. Sűrítettlevegő-sprayvel is ki lehet fújni a port az asztali PC vagy laptop belsejéből, ennek használatakor azonban nagy mennyiségű pára csapódhat le az alkatrészeken, így mindig meg kell várni ennek elpárolgását a bekapcsolás előtt.


Sokszor szinte teljesen szét kell szedni a laptopot, hogy hozzáférjünk a hűtéshez

A laptopok billentyűzetét is nagyon nehéz megtakarítani a szennyeződésektől: a morzsák, szöszök eltávolítása viszonylag egyszerű, a billentyűzet kivétele után porszívóval vagy levegősprayvel elvégezhető. Sokkal nehezebb a feladat, ha kóla vagy más üdítő ömlött a gépbe, ehhez ugyanis le kell pattintani egyesével a gombokat, és kitörölni alóluk a ragacsos maradványokat. A noteszgépek gombjait tartó pöckök azonban általában könnyen eltörnek, ezért ez elég nehéz feladat. Ha nem sikerülne, az ismert aukciós oldalakról általában akár billentyűnként is lehet alkatrészt venni, de még egy teljes klaviatúrát is jóval olcsóbban meg lehet venni egy bontott példánynál.

Külsőleg az ablaktisztító és a súrolószer is megteszi

Nincs szükség több ezer forintos tisztítószerekre a számítógépek, monitorok tisztításához sem. A számítógépes szerelők a monitorok tisztítására egyszerű ablaktisztító sprayt használnak: ebből a habot fújó típusokat érdemes választani, ha folyadékot permetezünk a képernyőre, arra kell figyelni, hogy a káva oldalán vagy alján ne szivároghasson be az elektronikus alkatrészekhez a folyadék. A monitor vagy PC gépházát lehet erre a célra kidolgozott habos tisztítósprayvel is takarítani, de a mosogatószer és az enyhe súrolókrém is beválhat a nem kívánt foltok eltávolításához.


Ez habos PC-tisztító szer, de a mosogatószerrel is lemosható a gép


Természetesen a PC-t nem kell állandóan takarítani, ha viszont sosem hagyjuk, hogy hűtőrendszere teljesen piszokkal telítődjön, sokkal több éven át működik majd hibátlanul. Az asztali PC-jét bármikor ki tudja söpörni és porszívózni bárki, a porral teletömítődésnek leginkább az utazós laptop van kitéve, amelyet vonaton, hotelben vagy akár nyílt térben is használnak, ahol több fizikai behatásnak van kitéve. Az ilyen gépeket akkor is érdemes egy-két évente átnézetni, ha egyébként semmi gond nincs velük.

origo

2012.05.03

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok