HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > IT > Érdekességek > Lézerrel gyorsulhat a kórházi internet

t: 3349

Lézerrel gyorsulhat a kórházi internet

A nagyközönség számára könnyedén elérhető lézermutatók kétszer gyorsabban tudnak adatot keresztülszállítani egy szobán, mint az USB-kábelek és a wifi routerek. Az új optikai, vezeték nélküli technológia az ígéretek szerint olcsó és könnyen telepíthető lesz. Jól jöhet kórházakban és más olyan helyeken, ahol nem lehet rádióadókat használni, mert azok zavarnák a többi berendezést.

A tajvani Nemzeti Műszaki Egyetem mérnökei vörös és zöld lézer-mutatókat használtak, mert ezek olcsók és nagyon könnyű őket beszerezni. A demonstráción használt hardver körülbelül 600 dollárba (129 ezer forint) került, akár hobbiból is össze lehet rakni otthon, mondta el Hai-Han Lu, a kutatás vezetője New Scientistnak.

A csapat kicserélte a lézerekhez adott sima elemeket egy olyan energiaforrásra, amely egy másodperc alatt 500 milliószor kapcsolta ki-be a készülékeket. Az fényérzékelőket 10 méterre arrébb helyezték el. A feldolgozás után a jelek kevesebb mint egy hibát tartalmaztak milliárd bitenként, ez nagyon jó minőségű adatátvitelt jelent. Ez gyorsabb, mint az USB 2.0, vagy a wifis átvitel. A lézerek esetében természeti tényezők (köd, eső) ugyan ronthatják a nagysebességű átvitelt, de ettől még jól működhet beltéri használatban.

index

2012.05.02

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok