HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Ünnepi asztal > Minden, amit a sonkáról és a tojásról tudni érdemes

t: 4954

Minden, amit a sonkáról és a tojásról tudni érdemes

Közeleg az egyik, legízletesebb étkekben gazdag ünnepünk, amikor is ezernyi finomság kerül az asztalra. A húsvét szinte elképzelhetetlen sonka és főtt tojás nélkül, ám hogy igazán egészséges táplálékokat fogyasszunk, érdemes megfogadnunk Aradvári-Szabolcs Mariann, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetikusának tanácsait.

Sonka

Milyen legyen a hús?

Ki-ki választhat ízlése szerint, hogy húsvéti sonkája nyers vagy hőkezelt, bőrös vagy bőr nélküli, csontos vagy csont nélküli sertéscomb vagy lapocka legyen. A hagyományos ízek kedvelői tudják azt is, hogy számukra a pácolással és füstöléssel tartósított parasztsonka lesz a legnagyszerűbb választás. Fontos, hogy ünnepi eledelünket is olyan megbízható helyen vásároljuk meg, ahol egyébként is veszünk húst, húskészítményt. Ne dőljünk be az olcsó termékeknek, a nem megfelelő előkészítés, tárolás vagy szállítás miatti higiéniás gondok miatt bizony könnyen megbetegedhetünk.

Nézzük meg a címkét!

Sonkához hasonlatos termékek készülnek csülökhúsból, karajból, tarjából és baromfihúsból is. A csomagolt áru címkéjét tanulmányozzuk át, hogy tudjuk: a termék milyen összetevőket tartalmaz és hogyan készítették elő. Ha túl sok összetevőt találunk rajta, érdemes más terméket választani. Ha a sonkát könnyen össze tudjuk nyomni, akkor valószínűleg túl sok páclével készült. A gyorspácolt termékek csak korlátozott ideig tarthatóak el, ezért ellenőrizzük a minőség-megőrzési határidőt!

Hogyan főzzük?

Ha saját készítésű sonkát szeretnénk készíteni, mérjük le, s a főzés előtt egy nappal áztassuk hideg vízbe. Az elkészítés előtt öntsük le róla a vizet, és töltsük fel újra hideggel úgy, hogy ellepje a húst, és kis lángon, gyöngyöző vízben főzzük, a forrástól számítva annyi órán át, ahány kilogramm a sonka. A lében hagyjuk kihűlni, így nem szárad ki. Ezután tegyük zárható, műanyag dobozba, és mehet a hűtőszekrénybe.

Tojás

A titok: megfelelő tárolás

Vásárláskor nézzük meg a dobozban, hogy tiszták és sértetlenek-e a tojások. Tartsuk hűtőben, de ne a frigó ajtajában lévő tojástartórészben, mert a nyitogatáskor a tojáson kicsapódhat a hideg-meleg különbség hatására létrejövő pára, így a héjon lévő baktériumok elszaporodhatnak. Felhasználásig mosás nélkül, az eredeti csomagolásában tartsuk! A nyers, ép tojást három hétig tárolhatjuk a hűtőben, ám ha nem fogy el, fagyasszuk le! Csak üssük fel, kissé keverjük össze, és edénykékbe téve egy évig is elállhat. Használat előtt hűtőben engedjük fel. A főtt tojást maximum egy hétig tárolhatjuk hűtőben, hámozva vagy még hámozatlanul. Hűtés nélkül maximum két órán át maradhat, utána tegyük vissza a hűtőbe, de sose vissza a tojástartóba, mert ott könnyen szennyeződhet. A nyers és főtt tojást mindig elkülönítve tartsuk!

Megelőzhetők a fertőzések

Elkerülhetjük a szalmonellafertőzést, ha felhasználás előtt a tojásokat megmossuk, felütés után pedig a héjat kidobjuk, hogy ne érintkezzen más élelmiszerrel. Ezután mossunk kezet! Gond akkor lehet, ha az étel – majonéz, tiramisu – elkészítéséhez nyers tojást használunk. Ezekhez válasszunk inkább „nagyüzemi" tojásokat.

Színezés: természetesen

A tojás színezéséhez használt mesterséges élelmiszerszínezékekre a kisgyermekek allergiásak lehetnek. Ezért használjunk inkább természetes alapú festékeket, hagymahéjat vagy ecetes céklalét. Ám ha mégis festékkel díszítünk, akkor a legjobb, ha kifújt tojást választunk, a csemetéknek pedig külön készíthetünk főtt tojást matricákkal.

blikk.hu

2012.04.02

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok