HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Érdekességek > Újabb tippek villámtakarításhoz

t: 4492

Újabb tippek villámtakarításhoz

Télen a síelésnek, nyáron a nyaralásnak, tavasszal pedig a takarításnak van szezonja. És aki nem vette volna észre: tavasz van. Ablakok, előszoba, nappali, dolgozó és szórakoztatóelektronika.

Az előző részben már túlestünk a konyha és a fürdőszoba gyors kitakarításának fortélyain. Ahogy utólag nézegetem, elég igazságtalan volt, hogy a címben párhuzamot vontam a villámtakarítók és a lusták között. Mert nézzünk például egy vendégséget. Egyrészt a vacsora elkészítésével rengeteg idő elmegy – és fogadni merek, hogy egyetlen vendég sem mondaná, hogy inkább lemond a desszertről, de ragyogjon a lakás. Másrészt a vendégjárás után úgyis lehet az egész takarításmizériát újrakezdeni, tehát egyértelmű, kézenfekvő és logikus, hogy vendégség előtt villámtakarítani kell.

Kanapék és ülőgarnitúrák. Még ha szigorú szabályok vannak is érvényben a nappaliban való étkezésre vonatkozólag, a kanapé akkor sem ússza meg a port, a koszt és az esetleges állatszőröket, hajszálakat. Ráadásul valahogyan a karfák is gyakran elzsírosodnak.

Az állatszőrök ellen a gumikesztyű a leghatékonyabb megoldás, húzzuk fel és egyszerűen dörzsölgessük, simogassuk a kanapét, ameddig a szőrök kis gombóccá nem alakulnak. Ha a huzat strapabíró és nem ereszti a színét, akkor mindezt benedvesített gumikesztyűben is végezhetjük, úgy egy kicsit gyorsabb. Az állatszőrök ellen egyébként létezik már egy nagyon jó és a kesztyűzésnél valamivel gyorsabb kis kézi eszköz is, a 3M terméke, sajnos nálunk nem kapható, amennyire tudom.

A párnák tisztítása a legkönnyebb akkor, ha ki tudjuk vinni őket a szabadba és jól kicsapkodni belőlük a port. Egyéb esetekben a porszívó az ideális, mégpedig a kárpittisztító fejjel felszerelve. Alaposan porszívózzuk végig a párnákat és az ülőfelületet. Nemrég fedeztem fel egy terméket, amivel állítólag, ha befújjuk az ülőgarnitúrát, az ágyat és a szőnyegeket, akkor fél éven át elpusztítja a poratkákat. Nekem is porallergiám van, de véleményt még nem tudok mondani, mivel nem próbáltam még ki. Elég drága, több mint 5000 forint.

Jó szolgálatot tehet, ha van valamilyen kárpittisztító spray is a háznál, arra az esetre, ha bor, zsír, vagy főzelékfoltok kerülnének a karfára.

Nappali és dolgozó. A tisztaság leglátványosabb ellensége a por. A hagyományos felületekkel könnyen elbánik az ember, azonban időnként eljön az a pillanat, hogy a számítógépeket, monitorokat és televíziókat is kezelésbe kell venni.

Először is törölgessük le a port a monitorokról, lehetőség szerint valamilyen mikroszálas anyaggal. Ezek után fogjuk meg a porszívót, szereljük rá a csőrös fejet, de úgy, hogy ráhúzunk egy nejlonharisnyát. Porszívózzuk ki a billentyűzetet. (Aki nem akar harisnyázni, az állítsa minimumra a szívóerőt és reménykedjen, hogy nem laza egyik billentyű sem.)

Ma már szerencsére mindent meg lehet rendelni interneten, ezért akinek a billentyűzete állandó rettegésben él, hogy mikor öntik le kávéval, kólával, vagy kakaóval, az mindenképpen nézze meg a SealShield honlapját, - olyan billentyűzeteket és védőtokokat készítenek, amelyek még a mosogatógépben is tisztíthatóak.

Következik az asztal alatti kábelrengeteg. Ha rosszul érintünk meg valamit, akkor megszűnik az internet, kikapcsol a számítógép, kihúzódik a nyomtató. Ezért aztán a legjobb megoldás, ha a porszívót a kefefejjel szereljük fel, és ezzel tisztítjuk meg a kábeleket. (Tessék-lássék eredménye lesz, de legalább gyors.) Ugyanígy a televíziók hangszóróit, és a PC-k szellőzőit is portalanítani lehet. És ezzel még nincs vége. Nem akarok ingyenreklámot csinálni, de nekem nagyon bevált a Pronto Por Stop, azt monitorra is lehet fújni, és ragyogni fognak a képernyők, ráadásul nehezebben ül vissza rájuk a por. Nálunk a környék elég poros, úgyhogy én szinte mindenre ráfújom.

Előszoba eső után. Az előszobában uralkodó rendetlenség mértéke egyenesen arányos a családtagok számával. Általában az előszoba mindig rendetlen és ha az idő esős, akkor még saras is. (Kertes házban élők hátrányban.) Gyors takarítás 3 lépésben.

1 – Először is pakoljuk el a felesleges holmikat. Ilyenkor tavasz első hónapjában szinte biztos, hogy az egyébként már nem hordott csizmák és télikabátok még ott vannak. (És a számlák, és a szórólapok.) Nos itt az ideje elpakolni őket. (Ha sürgősen kell cselekedni, mert a vendégek egy órán belül megérkeznek, akkor az elpakolás azt jelenti, hogy besuvasztani őket egy nem szem előtt lévő sarokba.)

2 - Második lépésként jöhet a söprés. Ha a padló még nedves a sártól, akkor a vizet papírtörlővel itassuk fel és utána jöjjön a söprű.

3 - Itt szerintem nem lehet megúszni a felmosást, mások viszont úgy gondolják, hogy látványosabb és eredetibb megoldása a problémának, ha leterítünk egy minél színesebb rongyszőnyeget. Ezekből egyébként időről időre akciós áron be lehet szerezni egy csomót a hipermarketekben.) A rongyszőnyeg azért jó, mert eltakarja a megmaradt sárfoltokat. Mutatós, sokkal inkább, mintha a vendégeknek egy újságpapírra kellene pakolniuk a saras cipőiket. Ráadásul ha megszárad ki lehet rázni, majd mosógépben kimosni, ami nagy előnyük egy hagyományos szőnyeggel szemben.

Ablakok: Nincs mese, évente egyszer (de inkább kétszer) túl kell esni az ablakmosáson. A jó hír, hogy szerencsés esetben létra nélkül, és viszonylag gyorsan elvégezhetjük.

Ha lehetséges olyan napot válasszunk, amikor nem esik az eső, de nincs túl meleg (úgyis kimelegszünk) és felhős az idő. A tűző napon ugyanis az ablakok gyorsabban száradnak, ezért csíkosak lesznek.

Az ablaktisztító és az elmaradhatatlan papírtörlők mellett szükségünk lesz a porszívóra, egy teleszkópos ablaktisztítóra, ecetre, valamint egy kisseprűre, arra a fajtára, amit a lapátok mellé szoktak adni. Az alacsonyaknak és a strébereknek még egy fellépőzsámoly/létra is kellhet.

Az első lépés, hogy kinyitjuk az ablakot és a kisseprűvel leporoljuk az alsó párkányokon és kereteken megülő koszt. Ezután feltesszük a porszívó kefefejét, és ugyanezt a felső részen is megcsináljuk.

Ne is állítsuk le a porszívót, hanem eresszük le a redőnyt vagy reluxát és azt is porszívózzuk le, hogy a por majd ne hulljon vissza a nedves ablakra.

Ha nagyon koszos az ablak, akkor töltsünk meg egy vödröt ecetes vízzel és a kosz nagyját a teleszkópos kefével szedjük le. Ha nem, akkor rögtön jöhet az ablaktisztító. Alaposan fújjuk be az ablakot, majd a papírtörlővel előbb függőleges, majd vízszintes irányban (közte még egy befújás) töröljük végig az ablakot. A magasabb részeken használjuk a teleszkópos törlőt. Egy ablak nem több mint tíz perc, én a kicsiket általában hétköznap esténként egyesével csinálom meg, így hétvégére csak a nagyok maradnak.

index

2012.03.26

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok