HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Erdélyország > Bögözi Általános Iskola története

t: 5037

Bögözi Általános Iskola története

2002-07-30 – Vasárnapi újság
Beder Tibor egykori Hargita megyei főtanfelügyelő fejében megfogalmazódott a gondolat - 2000. júniusában -, hogy a Bögözi Általános Iskola vegye fel Wass Albert nevét. Azért nem a szülőföldjén, mert a Mezőségnek azon a táján már nincsen magyar nyelvű nyolcosztályos iskola.
A névadás óriási politikai botrányt kavart Romániában.
A székely közösség nem ismerte, nem volt honnan ismerje Wass Albertet. Elsőnek a tantestület volt az, aki kezdte olvasni a műveit, és utána már ők ragaszkodtak ahhoz, hogy ezt a nevet fölvegye az iskola.
Sajnos, hogy közbejött egy politikai csatározás, amelynek áldozata lett Wass Albert neve. Wass Albertet távollétében halálra ítélték 1946. március 13-án – Kolozsvári Népbíróság –
Wass Albert kálváriája Székelyföldön – Halász Zsuzsa beszélget Beder Tiborral.

2003-04-17 – Transindex
Mircea Dusa Hargita megye prefektusa elrendelte a bögözi Wass Albert-iskola nevének megváltoztatását, mivel a jelenlegi elnevezés ellenkezik a nevek betiltásáról szóló 2002/31-es rendelettel.
Nem lehet Wass-nevű a Bögözi Iskola.

2003-04-03 – Erdély Ma
László Emma igazgatónő a Krónikának elmondta, tudomást szerzett a prefektus döntéséről, de hivatalos úton semmilyen értesítést nem kapott róla. Wass Albert Általános Iskola semmiben sem különbözik bármely másik székelyföldi tanodától. A megye kormánybiztosa felszólította az iskola vezetőit, hogy az 1946-ban háborús bűnökért elítélt író nevét viselő iskolatáblát távolítsák el a homlokzatról, majd az oktatási intézmény válasszon más nevet magának. Bögözön egyelőre kivárnak a táblalevétellel.

2003-05-09 – Hargita Népe
A bögözi önkormányzat határozata értelmében a helybeli iskola megváltoztatta nevét, Wass Albert helyett újból a román hatóságoknak tetsző, 1-es számú Általános Iskola felirat került az épületre. Alig három évig állt a Wass Albert nevét viselő tábla a bögözi iskola falán. Az iskola nevét azonban mára már mindenki elfogadta a faluban, így a név akkor is megmarad, ha prefektusi döntés kényszeríti a közösséget a névváltoztatásra. – mondta el lapunknak Beder Tibor. Maros megyében, a szászrégeni és holtmarosi Wass Albert-szobrokkal ugyanez történt, ott is, akárcsak Bögözön, meghátrálásra kényszerítette a hatalom a jeles író emlékét ápolókat.
Búcsú egy iskolanévtől

2004-03-04 – Erdély Ma
Wass Albertnek halála után sincs nyugvása. - Wass Albert nem térhet haza

2011-03-26 – Erdély Ma
A Bögözi Általános Iskola igazgatónője Zongor Irma nyilatkozott a Marosvásárhelyi Rádiónak.

Bartha Kata
Erdély krónikása Wass Albert

2012.01.29

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Wass Albert Általános Iskola
Wass Albert Általános Iskola
Wass Albert tábla
Wass Albert tábla

Legfrissebb magazinok