HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Ausztrália > Veszélyben az ausztrál őslakosság

t: 5168

Veszélyben az ausztrál őslakosság

Tudta, hogy az ausztrál őslakosság Földünk legősibb kulturáját birtokolja? Sorsuk kísértetiesen hasonlít az amerikai indiánokéhoz, jogaikért, földjeikért küzdenek.

Az őslakosság eredete.
Az őslakosságot kezdetben több mint 70 különálló népcsoport és több mint 600 különböző nyelvjárás tette ki. Ma ezek közül körülbelül 200-at beszélnek, az angolt viszont nem tekintik anyanyelvüknek, s egyre erősödő céljuk az ősi kultúra és nyelvjárások megőrzése. Az első emberek a kutatások szerint Délkelet-Ázsiából, Indonéziából érkeztek a földrészre. Vadászó-halászó és gyűjtögető életmódot folytattak.

Az ausztrál bennszülöttek (aborogin) a Föld legrégebbi kultúráját tudhatják magukénak, több mint 40 ezer éves, de más források szerint a sziklarajzaik már közel 175 ezer évesek.

Az angolok partraszállásával a bennszülöttek élete megpecsételődött.
Az „ismeretlen déli földet” kezdetben börtönszigetnek használták. 1787-ben a Botany-öbölben (Új Dél-Wales) lehorgonyzott Első Flotta 11 hajóból, 750 férfi és női elitéltből, 4 tengeri századból és 2 évi ellátmányból állt.

1901. január 1-jén a brit fennhatóság alá tartozó ausztrál kolóniák egyesülésével létrejött az ausztrál nemzet, a fehér Ausztrália

Cél a békés együttélés.
Jelentős előrelépést jelentett az őslakosság számára az 1976. évi Bennszülött Földtörvény, amelynek köszönhetően bizonyos területek az őslakosok kezére kerültek. A bennszülöttek által lakott területeken elhelyezkedő nemzeti parkokat az ausztrál állam az őslakosokkal közösen vezeti. Az Uluru-Kata Tjuta Nemzeti Parkot, illetve a Kakadu Nemzeti Park egy részét az ausztrál kormány az őslakos földtulajdonosoknak adományozta, s a nemzeti parkokat a felügyeleti szervekkel együttműködve az őslakos többségű vezetőség irányítja.

A nyolcvanas években felerősödtek hagyományőrzési törekvések, a bennszülöttek egyre határozottabban követelték, hogy ápolhassák kultúrájukat, s használhassák nyelvüket. Ma már van aborigin újság, tévé, rádió, táncszínház, múzeum, jogsegélyszolgálat és honlap is.

Ausztrál kalandozás
Fotók

Bartha Kata

2012.01.15

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Ausztrál gyerekek
Ausztrál gyerekek
Ausztrál benszülöttek
Ausztrál benszülöttek
Ausztrál címer
Ausztrál címer

Legfrissebb magazinok