HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Érdekességek > Mivel kenjük, ha fáj a bőrünk?

t: 4198

Mivel kenjük, ha fáj a bőrünk?

Hiába kap egyre nagyobb hangsúlyt a napozás alatti bőrvédelem, így is megesik néha, hogy a szabadban eltöltött kellemes nap után, este érezzük: feszül a bőr, fáj a váll és a hát. Íme néhány módszer, amellyel gyorsan enyhíthetők a panaszok.

Nyugtató fürdő

Enyhe leégéskor javasolt egy hűsítő fürdő. A nem túl meleg fürdővízhez keverjünk 10-10 csepp kamilla- és levendulaolajat, majd legalább fél órán keresztül maradjunk a kádban, hogy bőrünk megnyugodjon és hidratálódjon. Ha az említett illóolajok nincsenek éppen kéznél, használhatunk helyettük egy csésze szódabikarbónát is.


Megelőzni könnyebb. És sokkal inkább érdemes, hiszen ezzel nemcsak a bőr korai öregedése, de a súlyosabb bőrkárosodás is elkerülhető

Olajos kence

Súlyosabb leégéskor készítsünk helyileg alkalmazható háziszert. Ehhez szükségünk lesz 15-20 ml semleges olajra, mint például a mandulaolaj, valamint néhány csepp kamilla- és levendulaolajra. Ezeket vegyítsük össze, majd naponta kétszer kenegessük be vele az érintett bőrfelületet. Emellett jótékony hatású lehet a körömvirágkrémmel végzett kezelés is.

Belső védelem

Napozás hatására szabad gyökök szabadulnak fel, amelyek károsíthatják a szervezetet. Ezért érdemes antioxidáns hatású vitaminokkal, például C- és E-vitaminnal is védekeznünk ez ellen. Német kutatók kimutatták, hogy az említett két vitaminegyüttes szedése mérsékli a napégésre adott bőrreakciót. Sőt azt is feltételezik, hogy az olyan, hosszabb távon jelentkező bőrkárosodások kockázatát is csökkentik, mint a ráncosodás vagy éppen a bőrrák kialakulása.

hirado

2011.08.14

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok