HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > IT > Hardver > A desktop nélküli laptop

t: 4967

A desktop nélküli laptop

A Google tegnap jelentette be, hogy június 15-től kapható lesz a Chromebook. A céggel a Samsung és az Acer kötött megállapodást, ők fogják a két modellt is gyártani. Mint korábban írtuk, nem tipikus notebookokról van szó, a Chromebook internetezésre való, offline alkalmazások nincsenek rajta (de néhány alkalmazás offline is használható lesz, erről kicsit később írunk). Mivel arra késztet, hogy mindent – dokumentumokat, képeket, fájlokat, játékokat – online tároljanak a felhasználók, ezek mindenhonnan elérhetők lesznek, ahol van internet.Mit tud?
A laptopoknak több változata érhető majd el, lesz csak wifis verzió és lesz 3G-s modell is, ez utóbbihoz internetcsomagra is elő lehet fizetni. A Samsungnak két változata lesz, a wifis 429 dollárba kerül, a 3G-s 499 dollárba. A 3G-s modellnél a Verizon két éven keresztül havi 100MB adatforgalmat biztosít, ezt külön díj ellenében persze lehet bővíteni is. Visszatérve a géphez, 12,1 inches 1280x800 pixeles felbontású a kijelzője, kétmagos 1,6 GHz Intel Atom processzor van benne, akkumulátora 8,5 óráig bírja átlagos felhasználás mellett (értsd, netezéssel), van benne egy hd webkamera, egy mikrofon, 2 usb-port, kártyaolvasó, mini-VGA port és az egész 1,45 kg.

Az Acer kicsit kisebb, de nagyon hasonló felépítésű: 11,6 inches a kijelzője, 1,33 kg, akkumulátora rövidebb ideig, 6,5 óráig bírja. Az alapára 349 dollár, de a későbbiekben lesz egy olyan változata is, melyben az egész világon elérhető 3G-t biztosítanak, ennek az ára azonban nem ismert. Mindkét készülék június 15-től vásárolható meg az Egyesült Államokban, Németországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Hollandiában, Spanyolországban és Olaszországban. A többi országban folyamatosan vezetik be, így a távolabbi jövőben valószínűleg Magyarországra is eljut a Chromebook.

A Chromebookok alapja tehát a Chrome böngésző. Nagyon sok alkalmazás tölthető majd le a laptopra a Chrome Web Store-ból, többek között fájlkezelő, médialejátszó, játékok. Offline is lehet használni néhány alkalmazást, mint a Gmail, Naptár, Docs – ezeket szinkronizálja a rendszer, és a felhasználó akkor is meg tudja nézni a régebbi leveleit, ha éppen nincs netközelben.Kinek kell?
A nagy kérdés persze, hogy mennyire lesz sikeres a Chromebook. Ha azt nézzük, hogy nagyjából ennyi pénzért hasonló felépítésű windowsos netbookokat lehet vásárolni, akkor nem jósolunk nagy jövőt a Google laptopjának. A gép egyértelműen nem azoknak készült, akiknek mindenféle bonyolult program kell a munkájukhoz, és nem is azoknak, akik játszani is szeretnek a gépükön. Itt a legalapabb szolgáltatásokra helyezik a hangsúlyt, amit az emberek többsége nap mint nap használ, mint a levelező, böngésző, dokumentumok, zenehallgatás, filmnézés. Kérdés persze, ha mindezt egy valamivel több lehetőséget is adó gépen is megtehetik, miért vennék meg a Chromebookot, mely a webre korlátozza a felhasználást.

A bemutatkozó videó szerint az átlagfelhasználó mindent meg tud csinálni a weben. Mivel nincsenek rajta programok, nincs minek elindulnia, tehát a laptop bekapcsolása után néhány másodperccel azonnal dolgozhatunk. Nem úgy mint a windowsos gépet többségénél. A célközönség amúgy a diákok és a kisebb vállalkozások, nekik külön csomagot is létrehoztak. A vállalkozások havi 28, a diákok havi 20 dollárért bérelhetik meg a Chromebookot három éves hűségnyilatkozattal. Ez alatt az idő alatt mindenféle támogatást megkapnak, amire szükségük van és még fizetős alkalmazásokhoz is hozzájuthatnak kedvezményesen. Az összegben benne van a meghibásodott eszközök cseréje is.

Népszerűsége az átlagfelhasználóknál főként az árazáson múlik majd. Ha a tabletekkel hasonlítjuk össze (néhány elemző megtette, bár szerintünk ez eléggé erőltetett), akkor olcsónak tűnik. Mint korábban írtuk, a netbookokhoz hasonlítva azonban már drága a gép. A legolcsóbb netbookok ugyanis jóval kevesebbe kerülnek, mint a Chromebook. Igaz, sokan hajlandóak valamivel többet fizetni a Google márkanév miatt – Amerikában legalábbis.

A Chromebookot nem első laptopnak szánják, hanem a már meglévő asztali gép vagy laptop mellé. De még nem egyértelmű, ki a valódi célközönség.

index

2011.05.15

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok