HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Útravaló > Hódítsd meg a csúcsot!

t: 4762

Hódítsd meg a csúcsot!

Évente több ezer hegymászót és turistát vonzanak a világ leggyönyörűbb hegyei – nem is csoda, hiszen a csúcsról elénk táruló gyönyörű panoráma és a lélegzetelállító környezet semmihez sem fogható.

Hazánk legmagasabb pontja az 1014 méter magas Kékes – bár magassága messze elmarad a világ leggyönyörűbb hegyeiétől, zegzugos kanyarulatai, csodálatos panorámát adó kilátói semmihez sem foghatóak. Összeállításunkban most a világ legszebb magaslatairól olvashatsz – a több kilométeres csúcsok évente sok ezer hegymászót és kalandkedvelő turistát vonzanak.

A svájci síparadicsom
A 4478 méter magas Matterhorn az Alpok hetedik legmagasabb hegycsúcsa, a svájci-olasz határon fekszik. A közel öt kilométeres magasság sok embert arra csábított, hogy megmássza az óriási kihívásokat jelentő vonulatokat. Először a brit származású Edward Whymper 1861-ben próbálkozott a Matterhorn meghódításával, sikertelenül. A következő években még hét sikertelen expedíció következett, egészen 1865-ig. Ebben az évben heten is feljutottak a 4478 méteres magasba, de egy szerencsétlen baleset miatt csupán csak hárman tértek vissza a kalandból. A hegymászók már elkezdték a leereszkedést, mikor az út felénél egyikük megcsúszott és magával rántotta három társát a több száz méteres mélységbe.


A síelés szerelmeseinek kedvenc célpontja Matterhorn.

A perui jégpiramis
A perui Andok Cordillera Blanca vonulatát ötven hegycsúcs alkotja, amelyből az egyik legszembetűnőbb a Nevado Alpamayo. Az 5947 méter magas hegy szinte egy tökéletes jégpiramis – habár alacsonyabb sok szomszédos vonulatnál, mégis kirívó szokatlan formája és szépsége. Az Allpa (föld) és Mayu (folyó) kecsua szavakból eredő Alpamayonak két éles csúcsa van, az északi és a déli, amit egy keskeny gerinc köt össze. Az egyik legnehezebb mászási útvonal a Ferrari útvonal, amelyet 1975-ben egy olasz hegymászócsoport hódított meg.


Alpamayo, a tökéletes jégpiramis

A világ második legmagasabb csúcsa
A K2 néven ismert vonulat a Himalája egyik hegységében, a Karakorumban található. A 8611 méter magas hegy a nevét 1856-ban T. G. Montgomerie-től kapta, aki a Karakorum-hegység felmérése közben ezt a vonulatot regisztrálta másodikként. A K2 nemcsak a világ második legmagasabb csúcsa, hanem az egyik legveszélyesebb vonulata is. Bár nagyon nehéz megmászni, sokan mégis megpróbálják a hajmeresztő kalandot. Az első kísérlet 1902-ben történt, amit még számos sikertelen próbálkozás követettt. Elsőként olasz hegymászóknak sikerült bevenniük a K2 csúcsát 1954-ben.


A világ egyik legveszélyesebb hegye a K2.

A legközelebbi csúcs
A 3798 méter magas Großglockner Ausztria legmagasabb hegye, nagyon közel van hozzánk. Így nem csoda, hogy a legtöbb magyar hegymászó ott teszi meg első komolyabb lépéseit, de a magyar turisták is szívesen kirándulnak az osztrák vonulaton. A Großglockner meghódításához nem szükséges komolyabb hegymászótudás vagy tapasztalat, csak jó állóképesség és nulla tériszony. Szerencsére nem csak a legmagasabb csúcsra vezetnek túraútvonalak, hanem a hegy lábánál is tehetünk könnyebb gyalogtúrákat. A fáradságért kárpótol a gyönyörű panoráma, a környező hegyek és Ausztria leghosszabb jégfolyama, a Pasterze-gleccser látványa. Minden évben megrendezik a Großglockner hegyi futóversenyt, ahol rendszerint több magyar versenyző is rajthoz áll.


A 3798 magas csúcs csak egy ugrásra van tőlünk.

A nepáli szent hegy
A világ tíz legmagasabb hegycsúcsából nyolc Nepálban található – köztünk van a 7000 méter magas Machapuchare. A nepáliak szent hegye érintetlen monszunerdők és színpompás rhododendron ligetek között bújik meg, az Annapurna hegytömb része - különleges, kettős csúcsa káprázatos. A magyar Halfarok nevet viselő vonulatot a helyiek szentnek tartják, így a környéken számtalan színes buddhista imazászló lobog a szélben.


A nepáli szent hegy

Pink.hu

2010.10.10

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok