HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Lélek > A víz a tél végi depresszió ellenszere

t: 5745

A víz a tél végi depresszió ellenszere

A Brit Táplálkozási Alapítvány szerint ha több folyadékot fogyasztanunk, azzal segíthetünk a fejfájással, fáradtsággal, testi-lelki gyengeséggel járó tél végi levertségen.

A fejfájás, a fáradtság, a testi-lelki gyengeség és enerváltság tipikus tünetek minden tél végén, legalábbis a Brit Táplálkozási Alapítvány (British Nutrition Foundation) szerint. Azt is állítják, hogy ez a mindenki számára ismert állapot roppant egyszerűen orvosolható, ha sokkal több folyadékot fogyasztanunk. Egy szakértői csoport bevonásával tesztelték az állításukat.

Bridget Benelam táplálkozási tanácsadó elmondta, hogy az embert nem csak melegben fenyegeti a kiszáradás veszélye, viszont télen kevésbé kívánjuk a folyadékot. Fontos, hogy tudatosan vigyük be szervezetünkbe a megfelelő mennyiségű folyadékot, lehetőleg vizet, de számos élelmiszer fogyasztásával is megelőzhető a dehidrálódás.

Az italokban rejtőzködő kalóriák

A kutatásban résztvevők úgy tartják, az egészségünk és testsúlyunk kontrollja szempontjából sem mindegy, hogy milyen italt választunk, különösen annak fényében, hogy számos üdítőben rejtőzködnek plusz kalóriák, csakúgy, mint egyes élelmiszerekben. A kalóriában gazdag italok rendszerint nem nyújtanak olyan teltségérzetet, mint az ilyen ételek, így sokkal többet fogyasztunk belőlük, mint sejtjük. A cukrot, zsírt vagy alkoholt tartalmazó és energiaitalok általában jóval több kalóriát tartalmaznak, mint gondolnánk, így például egy hosszú kávé tejjel és cukorral akár 500 kalória is lehet, ami a napi ajánlott bevitel negyede is lehet.

Az emberek már össze vannak zavarodva a hidratálás fontosságát hangsúlyozó és vitató táborok vitáitól, és egy legyintéssel elintézik a kérdést, pedig a dehidrálódás számos kellemetlen tünet közvetlen okozója.

Óvatosan a fogmosással

Széles körben ismert tény, hogy a cukros-savas italok komoly kárt tudnak tenni a fogzománcban. Azt viszont sokan nem tudják, hogy egyáltalán nem mindegy az sem, hogy mikor mosunk fogat. A BNF javaslata az, hogy szénsavas ital (és savas étel) fogyasztása után legalább egy órát várjunk, mielőtt a fogkeféhez nyúlnánk, mert az átmenetileg lágyabbá vált zománcot szó szerint lesikálhatjuk. Praktikusan kerülhetjük meg a problémát, ha szívószálat használunk, főleg, ha gyerekekről van szó, illetve ha napi 4-5 alkalomnál többször nem fogyasztunk savas ételeket vagy italokat.

Ételben az ital

A bevitt élelem folyadékigényünk körülbelül 20%-át fedezi, nagyjából 2 pohár víznek megfelelő mennyiséget. Az arányok természetesen eltérőek, vannak olyan gyümölcsök, melyekben akár 90% is lehet a víz, míg akadnak olyan édességek, rágcsálnivalók, melyekben csak 5%.

index

2010.02.28

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok