Az enzimek fehérjék, amelyeket például a nyál- és a hasnyálmirigy termel. Segítik a szervezetben végbemenő kémiai folyamatokat – közreműködnek a zsírok, a széhnhidrátok és fehérjék feldolgozásában. A szervezetünkben munkálkodó közel 2000 fajta enzim jelentős szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban, az immunrendszer működésében, a méregtelenítésben és a salaktalanításban. Gondot jelent azonban, hogy az életkor előrehaladtával, a 30. életévtől kezdve a termelődésük alábbhagy. Ezért lényeges, hogy a táplákkal is pótold enzimeket. Köztudott, hogy a legértékesebb bionyanyagokat a friss zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák. Ezek fogyasztásával mintegy 70 százalékban a lebontásukhoz szükséges enzimeket is biztosíthatod.
Forrás: Fotolia
A segítőkész koenzimek
Ahhoz, hogy jól működjenek, az enzimek segítőtársakra, elsősorban vitaminokra és ásványi anyagokra van szükséged. Ezek közül a legfontosabbak:
*
C-vitamin (10 dkg almában 12 mg): gondoskodik arról, hogy a kötőszövet megerősödjön és a zsírégetés felgyorsítjon.
*
Petkin: az alma héja alatt található. Rosttartalma segíti az emésztést, segít a méregtelenítésben.
*
Kálium: ezt az ásványi anyagot az alma húsa tartalmazza. Vízhajtó, és a segíti a salaktalanítást.
Az alma szerepe a fogyokúra során
A táplálkozáskutatók egyöntetűen azt javasolják, hogy fogyasszunk minél több almát. Ez a vitamindús gyümölcs sok olyan enzimet is tartalmaz, amely elengedhetetlen a fehérjék lebontásához (például, a hús, a tojás, a hal megemésztéséhez), valamint a sejtek újraképzéséhez nélkülözhetetlen aminosavak termeléséhez. Egyes enzimjei pedig leépítik a a bélben lerakódott fehérjesalakanyagokat, és ezáltal meggyorsítják, sőt stresszmentessé tehetik a fogyást. Ha ugyanis a salaknyagok akadályozzák, illetve lassítják az anyagcserét, szervezeted nem jut elegendő tápanyaghoz, és állandó pótlást igényel. Következésképp több kenyeret, butgonyát, vagy húst eszel a kelleténél és további kalóriákkal terheled a szervezeted.
Forrás: archív
Karcsúsító almaecet
10 napos almakúra
Ha fogyni szeretnél, mindenféle bonyolult diéta nélkül is eredményt érhetsz el. Íme a recept.
* Reggeli előtt igyál meg 1 pohár vizet almaecettel ízesítve
* Iktasd ki a tízórait, az uzsonnát és a napközbeni nassolást, viszont háromóránként egyél meg 1-1 almát. Így biztosíthatod az enimtermelődést, sőt folyamatosan jóllakottnak fogod érezni magad. Az almában lévő gyümölcscukor ugyanis stabilan tartja a vércukorszintet, így megakadályozza a farkaséhség-rohamokat.
* Egy étkezést (lehetőleg a vacsorát) helyettesíts reszelt almával vagy alma-retek salátával.
* Üdítő helyett almahéjteát és ásványviezet fogyassz. Ha 10 napig folytatod a kúrát 3 kilótól szabadulhatsz meg!
Az almaecetet úgy állítják elő, hogy a kipréselt almalevet élesztőbaktériumok segítségével megerjesztik. Így az ecetbe az almából nem csupán sok gyümölcsenzim, vitamin és ásványi anyag kerül, hanem olyan enzimek is bejutnak, amelyek az erjedés folyamán jönnek létre. Fokozzák a gyomorsavtermelést, és ez ismét aktivizálja a szervezet saját enzimelőállítását a gyomorban.
Így végezd: 1-2 teáskanál almaecetet keverj össze 2 dl vízzel, és reggel éhgyomorra idd meg! Szintén jót tesz az emésztésnek, ha minden étkezés előtt megiszol ebből a keverékből egy-egy pohárral.
Salaktalanítás almával, borssal és citrommal.
2 dl almalevet (lehetőleg frissen kifacsart) keverj össze 1 citrom levével, (esetleg édesítőszerrel édesítheted – de e nélkül sem rossz ízű), majd szórj rá, egy késhegynyi durvára őrölt borsot. A koktél vízhajtó, salaktalanító és frissítő hatású.
Vízhajtó tea almahéjból
3-4 almát hámozz meg, majd a héját 2.5 dl forrsában lévő vízzel öntsd le. Hagyd állni 5 percig, végül szűrd le. Vízhajtó hatású. A jó eredmény érdekébem naponta 2-3 csészével igyál meg belőle.
Reszelt alma a jobb emésztésért
Héjastól reszelj le kb. 20 dkg friss almát, és 2-3 óránként egyél belőle néhány kanállal. Serkenti az anyagcserét és az emésztést. Bélproblémák és hasmenés esetén is használható.
Méregtelenítés retekkel és almával
½ fej hónapos retket szeletelj fel vékony karikákra, kissé sózd meg, majd hagyd állni 1 órán át. Metélj csíkokra 1 almát. És keverd össze a retekkel. Végül készítsd el az öntetet 3 evőkanál joghurtból, kevés őrölt borsból, zöldfűszerekből, ecetből és olajból.
Pink.hu