Fatörzstorta
(Brûche de Noël)
Hozzávalók (12 szelethez):
A tésztához:
80 g liszt
140 g porcukor
3 db tojás
1 tasak vaníliás cukor
1 kávéskanál porélesztő
A krémhez:
150 g étcsokoládé
150 g tejcsokoládé
240 ml habtejszín
50 g porcukor
Elkészítése:
1.) A tojásokat válasszuk szét. A sárgájukat keverjük habosra a kétféle cukorral, valamint 2 evőkanál hideg vízzel. A fehérjékből vert habot és az átszitált, majd az élesztővel összekevert lisztet is adjuk a masszához, és az egészet alaposan dolgozzuk össze. A tésztát öntsük egy 34 x 24 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsibe.
2.) Süssük 15 percig a 180 fokos sütőben, aztán vegyük ki a tepsit, és borítsuk a tésztalapot egy konyharuhára. Amíg hűl, készítsük el a krémet: a kétféle tortabevonót gőz felett olvasszuk meg, keverjük hozzá a porcukrot, majd a tejszínt is, aztán vegyük le a tűzről, és kevergetve hagyjuk hűlni. Végül tegyük be a hűtőszekrénybe. Óvatosan húzzuk le a sütőpapírt a tésztáról, aztán kanalazzuk rá, és egyenletesen osszuk szét rajta a csokoládékrém 2/3-át. Finom mozdulatokkal tekerjük fel a süteményt úgy, hogy stabilan álljon a tálon, és tegyük be 1 órára a hűtőszekrénybe,
3.) Tálalás előtt körben kenjük meg a félretett csokoládés-tejszínes krémmel, és így tálaljuk.
Elkészítési idő: 65 perc+ hűtés
Tipp: Magas kakaótartalmú csokoládét használjon!
Pink.hu