HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Karácsony > Karácsonyi ajándék saját kezűleg

t: 5404

Karácsonyi ajándék saját kezűleg

A saját kezűleg készített ajándék mindig egyedi és mindig különleges. Ha sikerül akár színnel, mintával vagy funkcióval személyre szabottá tennünk, akkor arról is vall, hogy figyelünk a másikra, s valóban fontos, hogy örömet szerezzünk neki. Karácsonykor pedig mi más lehetne a célunk, mint hogy megpróbáljuk kifejezni ezt a szeretetet és törődést? Polecsákné Papp Ildikó segítségével most egy könnyen kivitelezhető, egyszerű kézművestechnikát ismerhetünk meg, amivel a család minden tagjának, vagy bármely barátunknak igazán kedves és mutatós meglepetést készíthetünk.

Tányér téli hangulatban

Szükséges anyagok: átlátszó üvegből készült lapos tányér, 1-1 ív fehér és színes rizspapír, figurás vagy egyéb karácsonyi mintás háromrétegű papír szalvéta, vízbázisú (nem lesz kellemetlen szag a lakásban) lakk vagy könyvkötészeti ragasztó (de mindenképpen olyan anyagot válasszunk, amely színtelenre szárad), 1 éles papírvágó olló, 1 ecset

A szalvétát szétválasztjuk, csak a mintás réteget használjuk fel. Tetszés szerint, kör alakban vagy a mintának megfelelően, kivágjuk belőle a motív umot. (Előbbi esetben, ha egyszerre több egyfor ma tányért is szeretnénk készíteni, érdemes egy kör alakú sablon vagy akár egy megfelelő méretű kistányér mentén bejelölni a vágás vonalát, hogy mindegyik egyforma legyen.)


Jelöljük meg a tányér közepét. Fordítsuk meg a tányért, és ecsettel vigyük fel a ragasztóanyagot a tányér közepén körülbelül akkora területre, amekkora a kivágott minta. A minta közepét (kör alakúnál ezt hajtogatással kaphatjuk meg, szabálytalan formánál szemmértékkel, csak arra ügyeljünk, hogy több tányér esetén mindegyik ugyanazon a ponton illeszkedjen a tányér közepéhez) illesszük a filctollal megjelölt ponthoz, s óvatosan előbb az egyik, majd a szalvétadarab másik felét is simítsuk rá, színével lefelé, a tányér „fenekére".


Ezután az ecsetet mártsuk meg ismét a lakkban vagy a ragasztóban, s a minta közepétől kifelé haladva kenjük át mindenütt a papírt, hogy a levegőbuborékokat kinyomkodjuk alóla. Vágjunk vékony (kb. 1 cm) csíkokat a színes rizspapírból, ecsettel vigyünk fel ugyanilyen szélességben ragasztót a tányér peremére, majd illeszszük rá a papírt, s ezt is ecseteljük át a ragasztóval. Ezután hagyjuk megszáradni eddigi munkánkat.

A fehér rizspapírt tépjük bélyegnyi darabokr a , ollóval vágott, egyenes szélt csak ott használunk majd, ahol „találkozik" a tányér peremén futó díszcsíkkal. Ha már a minta és a szél is teljesen megszáradt, a darabkáknak megfelelő, szélesebb csíkban kezdjük el felvinni a ragasztót a szélektől a tányér közepe felé. Vágott felükkel a szegélyhez igazítva helyezzük fel eg ymás után a darabkákat, úg y hogy széleik egy-két milliméternyire fedjék egymást. Az első, külső sor után már csak minden oldalán tépett darabokat használjunk.

A darabkák tetejét, munk a közben egyenként húzzuk át a ragasztós ecsettel. Ha teljesen befedtük a tányér alját, hagyjuk ismét megszáradni a ragasztót. Utoljára a teljes felületet még egyszer kenjük át ragasztóval, hogy miután megszáradt, „mosogathatóvá" váljon. Mécsestartót is díszíthet a rizspapír Díszíthetjük úgy is a tányért, hogy kisebb motívumokat ragasztunk körbe a szélén, de egy öblösebb pohárból mécsestartó is készülhet. Ebben az esetben előbb rizspapírral borítjuk a pohár teljes külső felületét, s a szalvétamintát erre ragasztjuk rá. Az utolsó fázis itt is a teljes átlakkozás.

Blikk

2009.12.09

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok