HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Sütemények, édességek > 5 egyszerű karácsonyi aprósüti

t: 3157

5 egyszerű karácsonyi aprósüti



3 mézes süti

1. Mézeskalács

Hozzávalók (8 személyre):

20 g mézeskalács-fűszerkeverék, 20 g szódabikarbóna, 1 citrom, 250 g búzaliszt, 250 g rozsliszt, 1/2 bögre (2,5 dl) víz, 500 g méz
Fotó: archív


Elkészítése:
1. A mézet felfőzzük a vízzel, majd hagyjuk kihűlni.
2. A kétféle lisztet átszitáljuk és egy tálba öntjük. Hozzáadjuk a citromlevet, a mézeskalács-fűszerkeveréket és a mézes vizet. Sima tésztává dolgozzuk, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát is. Műanyag zacskóba csomagoljuk, és 24 órára hűtőszekrénybe tesszük.
3. Másnap 5 mm vastag lappá nyújtjuk, és különböző formákat vágunk ki belőle. A figurákat 15 percig sütjük 200 °C-ra előmelegített sütőben.

2. Mézes sütemény

Hozzávalók (24 darabhoz):
50 dkg méz, 20 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg egész mandula, 5 dkg kandírozott cseresznye, 20 dkg aszalt mangó, 10 dkg aszalt papaja, 4 tojás, 25 dkg cukor, 75 dkg liszt, 2 ek kakaópor, 2 tk sütőpor, 1 zacskó mézeskalács-fűszerkeverék, 15 dkg darált mandula, 8 ek rum, a díszítéshez darált pisztácia, a tepsi kikenéséhez margarin
Fotó: archív


Elkészítése:
1. Edényben felolvasztjuk a mézet meg a vajat, és kihűtjük. Közben az egész mandulát és a kandírozott cseresznyét félbevágjuk. A szárított gyümölcsöket apróra daraboljuk.
2. Robotgép habverőjével habosra keverjük a tojást a cukorral. Hozzáadjuk a mézes keveréket, a lisztet, a kakaót, a sütőport és a fűszerkeveréket, majd a robotgép dagasztópálcájával tésztává dolgozzuk.
3. A masszát margarinnal kikent és liszttel megszórt nagy tepsibe (vagy a tűzhelyhez tartozó sütőlemezre) simítjuk. A tetejét ízlés szerint kirakjuk a mandulával és a kandírozott cseresznyével. Előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 35 percig sütjük. Mielőtt felszeleteljük, legalább két órán át pihentetjük. Mandulával megszórva kínáljuk.

3. Málnás mézes

Hozzávalók:
20 dkg puha vaj, 250 g méz, só, 1 kiskanál mézeskalács-fűszerkeverék, 1 tojás, 25 dkg liszt, 18 dkg mandula, 2 evőkanál rum, 1 kis üveg málnadzsem
Fotó: archív


Elkészítése:
1. A puha vajat, a mézet, egy csipet sót és a mézeskalács-fűszerkeveréket alaposan összekeverjük. A vajas keverékhez folyamatosan adjuk hozzá a tojást, az átszitált lisztet, a mandulát és 1 evőkanálnyi rumot, majd az egészet tésztává dolgozzuk. A tésztát fóliába csomagoljuk, és 2 órára hűvös helyre tesszük.
2. Kivesszük, és két részre választjuk a tésztát. Ezután alakzatokat szaggatunk belőle, és 10 percig sütjük 180 fokon. A málnadzsemet a maradék rummal lassú tűzön főzzük. Jól összekeverjük, majd hagyjuk kihűlni, és a dzsemmel összeragasztjuk a tésztákat. A tetejüket cukormázzal díszíthetjük.

És még 2 aprósütemény

1. Vaníliás koszorú

Hozzávalók:
14 dkg vaj, 21 dkg liszt, 8,5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojássárgája, tetszés szerinti lekvár, tetszés szerint aprított dió és 1 tojás a díszítéshez, kenéshez
Fotó: archív


Elkészítése:
1. A hozzávalókat összegyúrjuk, és kisodorjuk késhát vastagságúra. Kisebb pogácsaszaggatóval vagy más formákkal kiszaggatjuk. Egy részét pl. 2 centes pohár szájával vagy kisebb formával kiszúrjuk, és a másik felét megkenjük lekvárral.
2. Összeragasztjuk a formákat, és a tetejüket megkenjük tojással, esetleg megszórjuk darabos dióval.
3. Előmelegített sütőben, 180 fokon aranysárgára sütjük.

2. Darált keksz

Hozzávalók:
70 dkg liszt, 1 sütőpor, 1/2 citrom héja vagy 1 csomag vaníliás cukor ízlés szerint, 4 tojás, 25 dkg cukor, 15 dkg vaj, a díszítéshez olvasztott csokoládé
Fotó: archív


Elkészítése:
1. A hozzávalókat tésztává dolgozzuk. Modern vagy hagyományos húsdarálóra szerelt nyomóformával hosszúkás formákat készítünk belőle. Esetleg karikába is hajthatjuk őket.
2. Előmelegített sütőben, 180 fokon megsütjük. Tetszés szerint egyik végüket olvasztott csokoládéba márthatjuk.

Pink.hu

2009.12.03

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok