> Tejszínes-szőlős torta. Isteni!
Hozzávalók (16 szelethez):
A tésztához:
4 db tojás
130 g kristálycukor
120 g liszt
15 g kakaópor
30 g vaj
olaj, liszt és porcukor a formához
A krémhez:
250 ml habtejszín
200 ml tejföl
100 g porcukor
20 g zselatin
400 g szőlő (fehér és piros)
A díszítéshez:
200 ml habtejszín
50 g pirított mandulapehely
1 db citrom leve
kristálycukor
Elkészítése:
1.) A tojásokat válasszuk szét. A fehérjékből a cukorral verjünk kemény habot. Ehhez egyesével adjuk hozzá a tojássárgákat, majd szitáljuk bele a lisztet és a kakaóport, végül pedig keverjük hozzá a megolvasztott, még langyos vajat is. Egy kerek sütőformát kenjünk ki olajjal, majd lisztezzük ki, öntsük bele a tésztát, és a tetejét egyenletesen simítsuk el. Süssük kb. 40 percig a 170 fokra előmelegített sütőben, és csak akkor vegyük ki a formából, ha már teljesen kihűlt. Végül vágjuk ketté, hogy két tortalapot kapjunk.
2.) A krémhez verjük fel a tejszínt, majd keverjük hozzá a tejfölt és a cukrot is. A zselatint oldjuk fel 80 ml hideg vízben, aztán folyamatosan kevergetve forraljuk fel. Még melegen öntsük a tejszínes keverékhez, és alaposan dolgozzuk bele. A szőlőt mossuk meg, csepegtessük le, és a szemek felét szedjük le a fürtről.
3.) A tortaformát olajozzuk ki, és szórjuk meg a cukorral. Rakjuk bele az egyik tésztalapot, majd kenjük rá a krém felét, szórjuk meg a leszedett szőlőszemekkel, végül osszuk el rajta a maradék krémet. Helyezzük a tetejére a másik tésztalapot, és tegyük a hűtőbe legalább 4 órára, vagy amíg meg nem szilárdul.
Blikk Nők, 47. hét
4.) A tortát vegyük ki a formából. A díszítéshez verjük fel a tejszínt, és borítsuk be vele a süteményt. Az oldalára tapasszuk rá a mandulát. A maradék szőlőt szedjük kisebb fürtökre, mártsuk a citromlébe, forgassuk cukorba, majd tegyük a torta tetejére.
Elkészítési idő: 90 perc
Pink.hu