HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Sütemények, édességek > Vendégváró édességek

t: 2997

Vendégváró édességek

Siófokon a Krúdy Gyula Szakközépiskola és Szakiskola hosszú évek óta versenyt hirdet a jövő szakács- és cukrászmesterei, vendéglátós szakemberei részére. Az ország minden részéből, sőt a határon túlról is érkező tehetséges fiatalok mutatják be és mérik össze ilyenkor a tudásukat. Összeállításunkból most olvasóink is megismerhetik a versenymunkák egy részét, azok számára pedig, akik a képek láttán kedvet kaptak a gyümölcskosárkák elkészítéséhez, Borbély Sándorné Ildikó cukrász szakoktató ad néhány receptet, illetve jó tanácsot.

A gyümölcskosárkáknak legtöbbször sárga linzertészta az alapja, de kevert omlós tésztából, sőt csokiból is készülhetnek.

Linzertészta

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 40 dkg margarin, 20 dkg porcukor

A hozzávalókat hidegen, lehetőleg hideg munkalapon összegyúrjuk, hűtőben pihentetjük körülbelül egy óra hosszat, ezután kinyújtjuk, formázzuk. Célszerű a fémkosárkákat liszttel vékonyan behinteni, s a kinyújtott tésztát ezután belenyomkodni óvatosan a széléig. 170 fokos, előmelegített sütőbe tesszük. Figyeljünk rá, mert gyorsan megsül!

Ha kihűltek a kosárkák, olvasztott fehér, tej vagy étcsokoládéba, esetleg színezett fondánba (cukormázba) mártjuk az aljukat, de a belsejüket is kikenhetjük, így a krémtől nem ázik majd el a tészta. A krém lehet például tejszínes vaníliapuding, ízesített tejszínhab vagy gyümölcsjoghurt. A tetejét kirakjuk gyümölccsel, zselatinnal fényezzük. Ha van rá időnk, a tésztából fület is készíthetünk a kosárkákhoz. Sodorjunk zsinórt, mérjük ki, mekkora fület szeretnénk, hajlítsuk meg, kenjük le tojással, hogy fényes legyen, süssük meg. Ha kész, a füleket egyenként mártsuk csokoládéba, és ragasszuk a kosárkák széléhez.

Kevert omlós tészta

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 15 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 5 tojás , 4 g citromreszelék, 4 g vaníliás cukor

A liszt kivételével az anyagokat habosra kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet, a kosárkákat teletöltjük a tésztával, majd 180 fokon kisütjük. Ha megsült, kiborítjuk a formából, megkenjük krémmel vagy gyümölcsízzel, s gyümölccsel díszítjük. Az alját kimártjuk csokoládéval, a tetején a gyümölcsöket zselatinnal fényezzük.

Csokikosár

A csokoládékosárkának hígítás nélkül felmelegítjük a csokit, simára keverjük, ha kell, átszűrjük. A kosárformákat jól lehűtjük, az olvasztott csokival hideg hatására a kosárka oldalára köt a csoki, majd a felesleget kicsurgatjuk belőle, ha kell, a kiöntést megismételjük. A legfinomabb töltelék ebbe a párizsikrém. Ehhez felfőzünk 25 dkg cukrot 10 dkg kakaóporral és 180 ml tejszínnel, és vigyázva, mert könnyen leég, besűrítjük a krémet. Miután kihűlt, 25 dkg vajjal habosra keverjük, a kosárkákba töltjük, díszítjük. Ezt a sütit csokoládés díszekkel is felrakhatjuk.

Trendi krém: a mousse

Hozzávalók: 25 dkg cukor, 8 tojássárgája, 350 ml tejszín, 20 dkg csokoládé

A tojássárgákat a kristálycukor egyharmadával vízgőzön felmelegítjük, kihűlésig habosítjuk. A maradék cukorból vízzel cukorszörpöt főzünk, majd hozzákeverjük a tojássárgájás pépet. Elkeverjük benne a felolvasztott csokoládét, majd a felvert tejszínhabot.

Milyen gyümölcsöket használjunk?

A gyümölcsök választásánál a színekre is figyeljünk, hogy minél jobban kiemeljék egymást. Három-négyféle gyümölcsnél ne legyen több, de azokat formájukban is variálhatjuk: szeletelve, kiszúrva, darabolva is felrakhatjuk. A legszebb mindig az eper, de a ribizli, a szeder, a málna is jól mutat, akárcsak a piros gyümölcsök mellett a sárgabarack, az ananász, a papaja vagy a kivi. Fontos a zselatinnal való lekenés vagy kimártás is, hiszen így nem szárad ki a gyümölcs, s a fénye is szép lesz tőle. A kosárkákat elkészíthetjük előre is, kihűlés után dobozban, akár mélyhűtőben is eltehetjük. Így ha váratlan vendég érkezik, csak elővesszük, és gyorsan betöltjük.

Az összeállítást készítette: Harnos Zsuzsanna
Blikk

2009.11.23

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok