HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Amerika > 5 lélegzetelállító vízesés

t: 5079

5 lélegzetelállító vízesés

Iguaçú-vízesés, Dél-Amerika

Argentína és Brazília között a vulkánműködés hozta létre a több mint 270 különálló zuhatagot, ott, ahol az Iguaçú folyó a Paranába torkollik. Egyik sem túl magas, a víz 82 méter magasból zúdul alá az Union elnevezésű, legnagyobb vízesésnél az U alakú Ördögtorok-szakadékba. Jelölték a világ 7 természeti csodája közé, az eredményre azonban még 2011-ig várni kell.

Ribbon-vízesés, Észak-Amerika

A kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban található a Ribbon-vízesés, a legmagasabbnak tartott egyedülálló zuhatag Észak-Amerikában, ahol a víz csak áprilistól, a tavaszi hóolvadás után júniusig zúdul alá ilyen látványosan. A Kapitány szikla nyugati oldalán elhelyezkedő vízesés a nevét (ribbon) azért kapta, mert messziről keskeny szalagnak látszik.

Rajna-vízesés, Európa

A legnagyobb vízesés Európában. A 15000 évvel ezelőtt keletkezett természeti képződmény svájci Schaffhausen városánál található, ahol a Rajna folyó átszeli Észak-Svájcot. A 24 méter magas, 113 méter széles zuhatagot leginkább tavasszal érdemes meglátogatni. A hajós városnézést nem szabad kihagyni!

Dudhsagar-vízesés, Ázsia

Az Indiai Goában, a Mandovi folyónál fekvő vízesés nevének jelentése: tejtenger. Gyalogösvényen el lehet jutni a kb. 300 méter magas zuhatag tövéhez, az ott összegyűlt tóban meg is lehet fürödni.

Niagara-vízesés, Észak-Amerika

A Kanada és az USA határán elhelyezkedő hatalmas vízesés az utolsó jégkorszak végén, 12000 évvel ezelőtt keletkezett. Két fő részét - a Patkó-zuhatagot a kanadai oldalon és az Amerikai-zuhatagot az amerikai oldalon - a Kecske-sziget választja el egymástól. A nem túl magas, ám annál szélesebb vízesésen, ha magas a vízállás, elképesztő mennyiségű, 168000 m3 víz zúdul le.

Pink.hu

2009.11.23

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok