HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Család > Otthonszülés: a legvitatottabb kérdések

t: 4992

Otthonszülés: a legvitatottabb kérdések

Van, aki a kórházi után az otthonszülést választja

- Nálam fel sem merült, hogy kórházban szüljek - mesélte Anna - pont azért, mert az elsőt ott hoztam világra, és rettenetes volt. Hiába jelentkeztünk apás szülésre, a párom kint rágta a körmét, amíg én bent vajúdtam egy óbégató asszony mellett, sokáig rám sem néztek, aztán egyszer csak mindenki rohangálni kezdett, monitorra raktak, infúziót kötöttek be, és azt sem tudtam mi mért történik. Az orvosom a legutolsó pillanatban jelent meg, fölényesen utasítgatott, hogy mikor nyomjak, nem engedte meg, hogy mellre vegyem a kisfiam, szóval úgy éreztem magam, mint akit az egészből kizártak, megaláztak. Annyit sírtam „életem legboldogabb eseménye" közben, hogy a tejelválasztás sem akart beindulni. Horror volt az egész. - Anna reménykedik benne, hogy otthoni körülmények között, a választott bábával végre valóban olyan élmény lesz a szülés, amilyenről a könyvekben olvasott. De nem csak a könyvekből és cikkekből, a sorstársaktól is tájékozódott, hogy mire számítson, ha a saját hálószobájában akarja világra hozni a gyermekét. - Mindaz, amit megtudtam, maga a bába személye, és az egész rendszer megnyugtató a számomra. Bár az orvos szerint okosabban tenném, ha inkább most is kórházba vonulnék, eltökéltem magam. Azt a kompromisszumot kötöttem a szülésznővel, és magammal, hogy az autó és a férjem készenlétben lesz, ha mégis komplikáció adódna, pár perc alatt a kórházba érünk.
Forrás: Fotolia
Forrás: Fotolia

Az orvos véleménye az otthonszülésről

Szabó István szülész-nőgyógyász, a szakmai kollégium volt elnöke szerint pont ez az egyik feltétele annak, hogy egy nő otthon hozza világra a gyerekét! A tapasztalt orvos úgy gondolja, emellett még néhány feltételnek teljesülnie kell ahhoz, hogy se a magzat, se az anya ne legyen veszélyben. Ezeket a szakorvosok már évekkel ezelőtt kidolgozták, de ez akkor túl szigorúnak bizonyult.

- 1999-ben illetve 2002-ben a szakmai kollégium már foglalkozott az otthonszülés kérdésével, akkor azt mondtuk, nem szeretnénk, ha ez gyakorlat lenne itthon, mert nincsenek meg hozzá a szükséges feltételek - számol be Szabó István. - Csakhogy akkora média nyomás nehezedett a kollégiumra, hogy 2006-ban megint elővettük a témát. Ekkor megfogalmaztuk, milyen esetben valósulhat meg otthonszülés: egyebek mellett, ha teljesen zavartalan lefolyású volt a terhesség, a közelben lévő kórház felkészül, tehát tud arról, hogy otthonszülés folyik, a szülést vezető orvos, vagy szülésznő pedig képzett.

- Szabó doktor szerint két alapvető probléma merül fel az otthonszülés kérdésében: - Egyrészt az anyák közül néhányan nem mérik fel, vagy nem veszik komolyan, hogy egy szülésről csak utólag lehet megmondani, hogy problémamentes volt-e. Tényleg bármi előfordulhat, nagyon rossz esetben meghalhat a magzat vagy az édesanya. Másrészt Magyarországon gátlástalanul levezetik otthon bárkinél a szülést. Az ebben résztvevő bábák egy része akkor sem irányítja a kórházba az édesanyát, ha ikerszülésről van szó, vagy ha kiderül, hogy medencevégű fekvésre lehet számítani. Holott ezek az esetek eleve a veszélyeztetett kategóriába tartoznak.

Kórházban otthonosan

Zsuzsa annak ellenére, hogy teljesen zavartalan terhesség végén tart, és a főváros egyik frekventált kerületében lakik, tehát valószínűleg percek alatt beérne a kórházba, kórházi szülésre készül.

- Nem hiszem, hogy túl óvatos lennék - mondja - bár valóban azért döntöttem a kórház mellett, hogy a kockázatot a lehető legkisebbre csökkentsem. Azok az érvek, amelyek szerint az otthoni falak között bensőségesebb, zavartalanabb az esemény, nem győztek meg. A kislányom kórházban jött világra, és nem éreztem, hogy ki lennék szolgáltatva. Pedig teljesen hétköznapi szülőszobát használtunk, nem lógtam bordásfalról, nem ültem kádban, nem pattogtam labdán, csak sétáltam a vajúdás első felében. Ha jöttek a fájások, átöleltem a párom nyakát, ő pedig a hátamat masszírozta. A szülésznő rendszeresen ellenőrzött, amikor pedig szükség volt rá, ott volt az orvos, aki megkérdezte, hogy akarom-e a gátmetszést, még arra is volt gondja, hogy kényelmesen fekszem-e. Amikor Kamilla megérkezett, kaptunk egy teljes órát, hogy ismerkedjünk, aztán baba-mama szobába kerültünk, vagyis nem látom be, miben lett volna jobb, ha otthon maradok. - Zsuzsa ezért most is úgy készül a szülésre, mint az elsőnél: igyekszik megismerni a szülésznőket, a vajúdót, és mindent megbeszél az orvossal.
Forrás: Fotolia


Nem a hálapénz hiánya fáj az orvosoknak

Szabó István szülész-nőgyógyász is úgy véli, az intézményi szüléseknél nem feltétlenül a környezettel, sokkal inkább a személyzettel lehet baj, ha valaki nem érzi jól magát. -

- Én nem vállalnék otthonszülést, annak ellenére, hogy 1966-ban végezetem, dolgoztam Ausztriában, Berlinben, tehát azt hiszem elég nagy tapasztalatom van már. Tudom, hogy a kórházban percek alatt lehet segíteni, ha baj történik, ami az otthonszülésnél nem lehetséges. De, annak ellenére, hogy természetesen tiszteletben tartom a nők önrendelkezési jogát, nem is mindig értem az édesanyákat. Rendben van, hogy családi körülmények között akarnak szülni; de Magyarországon számtalan kórházban bent lehet a papa, vannak alternatív szülőszobák, és egyre rugalmasabbak az orvosok, és megvan a teljes biztonság is.

Szabó doktor szerint a külföldi példák sem bizonyítanak semmit, hiszen ott jópár éve foglalkoznak a kérdéssel. - Az otthonszülés létjogosultságánál Hollandiára szoktak hivatkozni, de ott történelmi hagyományai vannak ennek. Ott megfelelő távolságra vannak a kórházak, az orvosok, a szülésznők és a védőnők pedig fel vannak készülve az otthonszülésre. Még így is, a szülések 10%-a kórházban végződik, mert ott nem hazardíroznak: ha mondjuk, elfolyik a magzatvíz, és az zöldes, ami utalhat oxigénhiányra, azonnal viszik a kórházba a kismamát. Szeretném, ha megértenék az édesanyák: az orvosnak is óriási tragédia és megrázkódtatás, ha képtelenek segíteni, és mondjuk, meghal egy magzat, ahogy a szülész számára is hatalmas boldogság, amikor az édesanya karjára rakja az újszülöttet. Ezért küzdünk, ezért szeretnénk, hogy megfelelő, biztonságos körülmények között szülessenek a gyerekek, és nem azért, mert a hálapénz miatt aggódunk.

A doktor szerint a mostani rendszer működik, bár nem tökéletesen. Ő például nagyobb szabadságot adna a bábáknak.

- Egy bába megnyugtató szava, mosolya, empátiája önmagában segítség. A bábák rendszerint rendkívül képezettek, véleményem szerint kaphatnának nagyobb önállóságot. Jó lenne, ha meg lehetne engedni, hogy egy sima, zavartalan szülést egy szülésznő egyedül vezessen le.

A bábák szerepe is fontos lehet

Novák Rita a Bábaszövetség elnöke sok mindenben egyetért Szabó Istvánnal. Úgy gondolja, valóban kaphatnának nagyobb szerepet a bábák, egyebek között azért, mert nőként sokkal jobban értik, mi zajlik egy másik nőben, mint a férfiak. - Az orvosok zömmel férfiak, másként gondolnak a szülésre mint a nők. Megtanították őket arra, hogyan oldják meg a problémákat, és nem tagadom, hogy képesek empatikusan, kedvesen viselkedni, de ez akkor is más. Egy sima élettani szülésnél, ahol megy minden a maga útján a természet erői szerint, ők csak állnak, és lényegében nincs semmi dolguk. - Novák Rita szerint van jogosultsága az otthonszülésnek, bár valóban meg kellene teremteni a feltételeket.

- A Bábaszövetség alapszabályában, és etikai kódexében benne van, hogy minden anya ott szüljön, ahol biztonságban érzi magát, és ahol valóban biztonságban is van. Mert az megengedhetetlen, hogy kísérő nélkül, méltatlan környezetben, messze minden lehetséges segítségtől szüljön. Azzal egyetértek, hogy mindenkinek alapvető joga, hogy maga döntse el, ki legyen jelen élete egyik legfontosabb eseményénél, kinek tárja fel a legintimebb pillanatait. De az otthonszülést magam is csak abban az esetben látom elképzelhetőnek, ha ez egy gondozott, problémamentes, alacsony rizikójú várandósság végén következik be, és van a közelben kórház. Ilyenkor az otthonszülés lehet olyan biztonságos, mint egy intézményi környezetben való szülés. Ha mégis probléma merülne fel, Novák Rita szerint, egy jól képzett bába pontosan tudná, mikor kell közbeavatkozni.

- Mindenkinek a szakma szabályai szerint kell eljárnia. Tehát az a pillanat, amikor egy vajúdás folyamán a kórházi szülésznő az orvos segítségét kéri, az otthonszülést vezetőnek is azt jelenti, hogy sietni kell a kórházba. A végzett szülésznők nagyon alapos képzésben vesznek részt, szigorú EU normák szerint képzik őket, tehát a szakma egészére van rálátásuk. Nem mondom, hogy nem lehetne változtatni, vagy finomítani a képzésen, úgy, hogy naprakészek legyenek a végzősök a gyakorlati munkát illetően, de biztosan tudom, hogy egy képzett bába képes levezetni egy szülést - állítja a Bábaszövetség elnöke.

Pink.hu

2009.11.20

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok