HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Érdekességek > Máshogy betegszenek meg a férfiak és a nők

t: 3167

Máshogy betegszenek meg a férfiak és a nők

A tanácskozás házigazdája a berlini Charité kórház és kutatóintézet. Az Charitéhez tartozó, az orvostudomány területén a nemek kutatásával foglalkozó intézet igazgatója hétfőn arról beszélt, miért van az, hogy a férfiak és a nők eltérő módon betegszenek meg.

Minél fejlettebb az egészségügyi rendszer, illetve minél tovább élnek az emberek, annál nyilvánvalóbbá válnak a szóban forgó különbségek, mondta Vera Regitz-Zagrosek szívspecialista, aki 2003-ban az intézetet alapította. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy az orvostudomány vizsgálja az anyagcsere-folyamatok, illetve a stressztényezők különbözőségét. Ebből következtetéseket lehet levonni arra is, hogy a férfiak, illetve a nők esetében eltérő gyógyszeradagolásra van szükség.

A professzor szerint a kromoszómák, illetve a kapcsolt gének közötti eltérés jelentősen befolyásolja az egyes szervek működését, legyen szó akár a szívműködésről vagy a vérkeringésről, az agyi funkciókról vagy épp az immunrendszerről. Ebből a szempontból előnyösebbek az X-kromoszómák, amelyekből a nők kétszer annyival rendelkeznek, mint a férfiak. Az életkor növekedésével a hormonok szerinti különbség mind csekélyebb szerepet kap, növekszik viszont a kromoszómák közötti különbség szerepe.

Mindkét nemmel foglalkoznak
Regitz-Zagrosek elmondta, hogy az utóbbi időben egyre többször találják szembe magukat a szívizom-megbetegedés egy különleges megjelenési formájával, amely tíz közül kilenc esetben a nőket érinti. A kiváltó okot elsősorban a pszichikai stressz jelenti, a betegséget azonban alaposan vizsgálni kell. Mint ahogy általánosságban a szívműködés gyengeségének különböző formáit is, amelyek a nőket és a férfiakat különbözőképp érinthetik.

A nők és a férfiak eltérő módon fogják fel, illetve kezelik saját betegségüket. Köztudomású, hogy az utóbbiak gyakrabban és korábban panaszkodnak, ezért a terápia az ő esetükben előbb megkezdődhet. Problémát jelent az is, hogy a különböző gyógyszerkísérleteket is hím egerekkel végzik, továbbá, hogy azok klinikai kipróbálásakor is a legtöbb résztvevő férfi. Ezért nem tudni pontosan, hogy a nők számára milyen a megfelelő gyógyszeradagolás, illetve hogy melyek azok az alapanyagok, amelyek különösen kedvezően hatnak rájuk.

Regitz-Zagrosek ugyanakkor a leghatározottabban cáfolta, hogy a gendermedicína csak a nők iránt érdeklődne. „Vizsgálnunk kell azt is, hogy melyek azok a betegségek, amelyek elsősorban a férfiakat veszélyeztetik, és milyen korban” – mondta az igazgató, utalva egyebek között arra a még megválaszolatlan kérdésre: miért van az, hogy a fiatal sportolók hirtelen szívhalála szinte kizárólag a férfiakat érinti.

index

2009.11.03

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok