HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Sütemények, édességek > Süss tortát, ahogy a mestercukrászok!

t: 3538

Süss tortát, ahogy a mestercukrászok!

Egyszerűen nagyszerű: sárgabarackos túrótorta

Hozzávalók (16 szelethez):
15 dkg vaj, 15 dkg babapiskóta, 10 dkg mandulás csók (amarettini), 30 dkg friss vagy 1 doboz (425 ml) konzerv sárgabarack (vagy egyéb konzerv gyümölcs), 1 kg túró, 20 dkg cukor, 3 ek citromlé, 4 tojás, 1 zacskó vaníliaízű pudingpor (1/2 l tejhez; főzős), 1 ek búzadara, kevés olaj

Elkészítése:
1. A vajat megolvasztjuk. A babapiskótát meg az aprósüteményt szétmorzsoljuk, összekeverjük a vajjal, és 3 evőkanálnyi kivételével az alján olajjal kikent, 26 cm-es, kapcsos tortaformába nyomkodjuk. Hűtőbe állítjuk.
2. Közben a barackok héját lehúzzuk, húsukat cikkekre vágjuk. A túrót összekeverjük a cukorral, a citromlével, a tojásokkal, a pudingporral és a búzadarával, és 1 ek morzsát vegyítünk bele. A massza felét a tortalapra simítjuk. Néhány darab kivételével elosztjuk rajta a barackcikkeket, majd befedjük a maradék túrómasszával. Előmelegített sütőbe toljuk, és 175 fokon kb. 1 órán át sütjük.
3. A tortát késsel elválasztjuk a karimától, és kb. 2 órán át hűlni hagyjuk. A félretett barackkal meg morzsakeverékkel díszíthetjük.
Elkészítési idő kb. 1 3/4 óra, kb. 1090 kJ (260 kcal) / szelet.

A szezon kedvence: marcipános almatorta

Hozzávalók (kb. 12 szelethez):
50 dkg savanykás alma, 3 ek citromlé, 20 dkg cukor, 15 dkg vaj, 10 dkg marcipánmassza, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, néhány csepp mandulaaroma, 3 tojás, 15 dkg liszt, 1 csapott tk sütőpor, 1 ek porcukor, a forma kikenéséhez margarin

Elkészítése:
1. Az almát meghámozzuk, négyfelé vágjuk, magházát kiemeljük, a húsát cikkekre vágjuk, és meglocsoljuk a citromlével.
2. Egy 24 cm átmérőjű gyümölcstortaformát kikenünk margarinnal, a széle kivételével megszórjuk 6 dkg cukorral, és elosztunk rajta 2-3 dkg vajat. Előmelegített sütőben, 200 fokon 5-6 percig sütjük, hogy a cukor karamellizálódjon. A sütőből kivéve kirakjuk az almacikkekkel.
3. A marcipánt durvára reszeljük, majd krémesre keverjük a maradék vajjal és cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval meg az aromával. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, aztán beleforgatjuk a sütőporral elvegyített lisztet. A formába simítjuk, az előmelegített sütő legalsó sínjére toljuk, és ugyanazon a hőfokon 30-35 percig sütjük. A formában kb. 10 percig pihentetjük, majd óvatosan rácsra borítjuk, és hűlni hagyjuk. Porcukorral meghintve kínáljuk. Tejszínhab illik hozzá.
Elkészítési idő kb. 1 1/4 óra, kb. 1090 kJ (280 kcal) / szelet.

Néhány tipp kezdőknek és haladóknak:

Sütőpapír, tortagyűrű
A papírral bélelt formából könnyebb kivenni a megsült tésztát. Néha előfordul, hogy a tepsibe beleragad a piskóta, illetve a tortalap. Ilyenkor érdemes óvatosan lefordítani rácsra vagy deszkára, és egy nedves konyharuhával letakarni a még forró tepsit (pástétom- vagy őzgerincformát). Pár perc múlva a tésztát már ki lehet borítani, vagyis tovább lehet vele dolgozni.
Ha nincs tortagyűrűd, két vagy több réteg alufóliából készíts magas karimát a tortalap köré, mielőtt megkennéd!
Zselatinfélék
Akár zselatinlapot, akár zselatinport használsz, figyelmesen olvasd el a csomagolásán a használati utasítást! A lapokat először áztasd hideg vízbe, majd nyomkodd ki belőlük a kocsonyás anyagot! Némelyiket felhasználás előtt kevés forró vízben szükséges feloldani, másik fajtáját a meleg vagy hideg krémbe vegyítve addig kell keverni, amíg csomómentes lesz. Egy lap zselatin 3 g zselatinpornak felel meg. Utóbbit áztatás nélkül, forró folyadékban feloldva máris a krémbe vegyítheted.
Bevonó és csokoládé
Érdemes mindig a jó minőségűt választani. Ha felaprítottad, szórd fém-, porcelán- vagy üvegtálba, és helyezd forró vízfürdőbe! Alacsony hőfokon, kevergetve olvaszd meg! Arra ügyelj, hogy közben ne kerüljön víz a tálba!

Krémes töltelékek
Vajkrém helyett készíthetsz tölteléket joghurttal, mascarponéval vagy túróval. Zselatin helyett pudingporral vagy gyümölcskocsonyaporral is besűrítheted ezeket.
Gyümölcs a tortán
A túró vagy a joghurt a kivi hatására megkeseredik. Ezért amikor felszeletelted a gyümölcsöt, tedd néhány percre forrásban lévő vízbe! A friss ananászt, papaját és fügét pedig azért kell előfőzni, hogy ne gátolja a zselatin megdermedését.
Tejszín- és tojáshab
Akkor lesz a krém vagy a tészta igazán laza és levegős, ha a tejszín-, illetve tojáshabot tésztalapáttal, esetleg fakanállal kevered a masszába. Először a hab harmadrészét forgasd bele, aztán adagonként jöhet a maradék.
Egyszerű dekoráció
Ha nincs otthon más díszítőelem a tortához, banánt karikázz fel, és forgasd olvasztott tej- vagy étcsokoládéba! Rácsra vagy alufóliára téve szárítsd meg, és ezzel díszítsd a tortát!


Magyar találmány nem csak profiknak:


Zila tortaformák
Zila sütőforma
Évek óta egyre nagyobb teret nyernek a műanyag (szilikon) sütőformák. A hőterhelést igen jól bíró anyag új alkalmazása egy speciális tortaforma, amelynek révén a töltött sütemény már nem csak rétegezetten ízesíthető, sőt félig folyékony töltelékeket is magába tud zárni.

Zila László több évi kísérletezéssel oldotta meg a feladatot, amelynek során egyesítette a gyümölcstortaformák és a kuglófok megoldását („fejre állítva" sütés) a kohászatból ismert üregöntéssel, illetve a hőálló, kifordítható szilikonformával.
Az alapelve igen egyszerű. A műanyag formába simított, kevert tésztaanyag, miután kisült, kisméretű tégelyek csoportjaként jelenik meg, melybe tetszés szerinti - akár folyékony - anyag tölthető. Eselék, hulladék nincs, a sütemény pereme rozsdamentes acélkeret, melyet csak le kell húzni a műveletek végén.
A tésztaanyag lehet a hagyományos - könnyű vagy nehéz - piskóta, édes, semleges vagy sós tészta. A töltelékek változatosságának gyakorlatilag semmi nem szab határt; a kis tésztacsészébe kerülhetnek gyümölcsök, a szokásos édes krémek, a sósakba zöldség-, hús- vagy májpüré, sajtkrémek.

Pink.hu

2009.11.03

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok