HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Érdekességek > Spóroljunk az energiával!

t: 3192

Spóroljunk az energiával!

Ha nem figyelünk az energiatakarékosságra, nemcsak saját villanyszámlánk lesz egyre magasabb, de bolygónk is kifogyhat a tartalékaiból. Napjainkban már az Európai Unió is foglalkozik ezzel a problémával.

Egy okos választással sokat takaríthatunk meg

Felmérések szerint egy átlagos háztartás legnagyobb áramfogyasztói a hűtőkészülékek, amelyek az energiafelhasználás közel 30%-át adják. Vásárlásnál érdemes odafi gyelni, hogy a villanyszámla közel egyharmadáért „felelős” készülék melyik energiaosztályba tartozik. A hűtőszekrény esetén az elhelyezés is befolyásolja a fogyasztást. Rosszul szellőző helyiségben vagy tűző napnak kitett helyen jóval több energiát használ fel a készülék. Ügyelni kell arra is, hogy a fagyasztó rész ne jegesedjen be túlságosan. Már egy 1-1,5 cm-es jégréteg is közel dupla fogyasztást eredményez! Mosógépeknél az energiahatékonyság mellett a készülék vízfogyasztását is fontos ellenőrizni az energiacímkéről. Néhány termék 70-80 literes, míg mások 50 liternél is kevesebb vízzel mosnak tisztára 5 kg ruhát. Így egy készülék 10 év alatt kb. 50 ezer liter vizet takarít meg. Tévhit, hogy ha több mosóport öntünk az adagolóba, tisztább ruhát kapunk. Figyeljünk arra is, hogy szükségtelenül ne mossuk nagyobb hőfokon a ruhákat, hiszen egy mosógép áramfogyasztásának 60-80 százaléka a víz felmelegítéséhez kell.

Energiatakarékos a mosogatógép.

Spóroljunk az energiával!

Egy 8 terítékes mosogatógép 11-13 liter és kb. 0,8-1,1 kWh áram felhasználásával mossa tisztára az edényeinket. Ha ugyanennek a mennyiségnek kézzel fognánk neki, akkor ugyanilyen eredmény eléréséhez sokkal több időre, vízre és energiára lenne szükségünk. A szórakoztatóelektronikában a folyamatos készenléti (azaz stand by) üzemmód hiánya ma már elképzelhetetlen. Jó tudni, hogy egy átlagos háztartásban azonban ez akár évi 440 kWh felesleges áramfogyasztással is járhat! Hosszabb távollét esetén tehát inkább teljesen kapcsoljuk ki a készülékeket. Sokan nem foglalkoznak azzal, hogy a bedugva felejtett telefontöltő is folyamatosan áramot fogyaszt. Persze nehéz mindent egyenként kikapcsolni, a spórolásban segítségünkre lehetnek a ki/ be kapcsolóval ellátott elosztók, az időkapcsolós vagy fogyasztásmérővel ellátott konnektorok is.

Blikk

2009.09.10

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok