HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Útravaló > Rekordszámú induló harcol az oroszlánokért: kezdődik a Velencei Filmfesztivál

t: 4076

Rekordszámú induló harcol az oroszlánokért: kezdődik a Velencei Filmfesztivál

Rekordszámú ország filmjei szerepelnek a szerda este kezdődő 66. Velencei Filmfesztivál programjában: összesen mintegy nyolcvan alkotást vetítenek majd le.

"Sohasem nevettem vagy sírtam annyit, mint amennyit az idei filmek összeválogatása alatt" - jelentette ki Marco Mueller. Ő nyitja meg a filmes seregszemlét, amelyet hatodik éve igazgat.

A versenyprogramba 24 produkció jutott be. A program egy alkotását "meglepetésnek" szánják, ezért címét csak a hét folyamán árulják el a rendezők.

Első ízben versenyez az Arany Oroszlánért a kétszeres cannes-i díjazott Michael Moore, aki a globális pénzügyi válságot elemző Capitalism: A Love Story (Kapitalizmus: Szerelmesfilm) című dokumentumfilmjével érkezik a Lídóra.

"Michael őrületes időket élt át Cannes-ban. Szüksége van a változásra. Nekünk meg egy másféle Michael Moore-filmre. Ez most egy hihetetlenül szimfonikus darab" - mondta Mueller, aki húsz éve ismeri a rendezőt, amikor még a locarnói filmfesztivál igazgatójaként nála debütált Félelmetes valóság című szatirikus dokumentumfilm-sorozata.

Változatos program

Az 56 esztendős Mueller leginkább megérzéseire alapozva válogatja ki a velencei mustra műsorát. Évente több mint kétezer filmet néz meg, hét nyelven beszél folyékonyan, köztük kínaiul - nem véletlen, hogy az olasz fesztivál remek kapcsolatokat épített ki az ázsiai filmművészettel.

Velencében nincs ugyan filmvásár, a patinás fesztivál mégis meghatározó lendületet ad a hollywoodi produkcióktól a művészfilmekig minden itt debütáló alkotásnak.

A szeptember 2-12-ig tartó fesztiválon minden eddiginél több, 32 ország filmjeit vetítik. A mintegy 80 alkotás közül 17 amerikai és 22 olasz produkcióban készült.

Mueller nagy fegyverténynek tartja, hogy négy indiai filmet is megszerzett. Korábban - magyarázta - elutasításba ütközött, a hatalmas piaccal rendelkező indiai filmgyártás vezetőit ugyanis nem igazán érdekelték a fesztiválszereplések.

Az igazgatónak azonban most sikerült meggyőznie a bollywoodi stúdiómogulokat és a művészfilmstúdiókat, hogy Nyugaton is van közönsége a kultúrák találkozását bemutató produkcióknak.

Igazi sztárparádé

Jay Weissberg, a Variety szakírója szerint is erős program állt össze az idei megmérettetésre. Szerinte azért került ilyen sok amerikai film a műsorba, mert az nyilvánvalóan nagyobb sajtófigyelmet vonz, s a média elpártolása a fesztivál számára végzetessé válhatna.

Nem is marad el a sztárparádé: Nicolas Cage, George Clooney, Oliver Stone, Charlize Theron, Eva Mendes és Sylvester Stallone mind feltűnnek majd a vörös szőnyegen.

De történetében először a Lídó vendége lesz George Lucas is, aki a tervek szerint vasárnap nyújtja át a fesztivál életműdíját John Lasseternek és a Disney-Pixar animációs stúdió rendezőinek.

Húsz év után először olasz filmmel, Giuseppe Tornatore Baaria című drámájával kezdődik a velencei filmfesztivál programja.

"A Baaria pontosan az, amire most az olasz filmgyártásnak szüksége van. Megmutatja, hogy érdemes nagy összegeket invesztálni egy alkotó álmába, mert ezzel maga a filmipar is visszanyeri régi fényét. Amikor először láttam Tornatore filmjét, nevettem és sírtam, mintha 14 éves lettem volna" - méltatta a nyitófilmet Mueller.

hirdo

2009.09.02

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok