HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Ízvilág > Trendi farsang - Búcsúztassuk a telet ínyencségekkel

t: 4909

Trendi farsang - Búcsúztassuk a telet ínyencségekkel

Lassan itt a február és a farsangi szezon. Bár ma már kevésbé divatos jelmezbe öltözni, mint akár tíz évvel korábban, azért egy-egy baráti összejövetellel, házibulival még mindig elbúcsúztatjuk a telet.

Éppen a tavaszváró bulin viszont nem mindegy, mi kerül az asztalra. Még mindenki a karácsonykor felszedett kilókkal küzd, így nehéz, hizlaló étel szóba sem jöhet. A görögdinnyének még nincs szezonja, napokig főzni pedig se idő, se energia.

Ilyen alkalmakra is ideális választás azonban a kész saláta. Persze ebben a műfajban is leragadhatunk a majonézes kukoricánál, de ennél ma már sokkal izgalmasabb kompozíciókat is lehet kapni. Csak egy pirítós, vagy egy zacskó kétszersült kell a hummus, vagy a padlizsánkrém élvezetéhez, és szintén nem kíván semmi előkészületet. Mint ahogy a jól ismert, de mégis ritkán asztalra kerülő tonhalsaláta, majonézes, vagy natúr káposztasaláta sem.

Napjainkban mind divatosabbak a különböző egzotikus konyhák alapanyagai és ételei. Ezek egyike a közel-keletről származó csicseriborsó, illetve a belőle készített hummus, vagy magyarosabb nevén csicseriborsó krém. A hummus a csicseriborsó (60%) mellett szezámmag krémet, vizet, napraforgó olajat, fűszerpaprikát, fokhagymát, őrölt fekete borsot és sót tartalmaz.

A közel-keleten mindennapos csemege a legszigorúbb reformkonyhai elvárásoknak is megfelel anélkül, hogy íze különösebb megszokást kívánna. A hummus vasban, vitaminokban, rostban, szénhidrátban és fehérjében is gazdag, ezért a vegetáriánus konyhának is tápláló kiegészítője. Kiváló mártogatva, de salátákhoz, sültekhez is nagyon ízletes.

Házilagos előállítása nehézkes a hozzávalók körülményes beszerzése és a hosszú készítési idő miatt, de a hazai boltokban már számos ízesítéssel találunk jó minőségű készterméket.

eletmod.hu

2009.02.04

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok