HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Lélek > Vess véget a téli lehangoltságnak!

t: 3825

Vess véget a téli lehangoltságnak!

– A melatonin nevű hormon a napszakokhoz alkalmazkodó természetes alvási ciklus fenntartásáért felelős. Termelődése a sötétedés beköszöntével fokozódik, fény hatására pedig csökken – kezdi prof. Balázs Csaba endokrinológus. Ha sok a fény, azaz nappal, a melatonintermelés, s annak szintje a vérben alacsonyabb, mint „sötétben”, azaz éjszaka. A melatonintermelődés, illetve koncentrációjának csúcsa hajnali 4 óra körül van.

– Télen nemcsak a rövid nappalok, hanem a borús, ködös időjárás is hatással van ránk: például serkenti a melatonin termelődését. A magas melatoninszint pedig depresszióhoz vezethet. A déli országokban, ahol a napsütéses órák száma magasabb, a lakosság vidámabb, kevésbé hajlamos depresszióra. Fontos azonban, hogy a téli időszakban jelentkező lehangoltságot ne keverjük össze az évszaktól függetlenül is fennálló depressziós tünetekkel – hívja fel a figyelmet prof. Balázs Csaba.

A rosszkedv ez esetben inkább hangulatváltozásként jelentkezik, s nem jelent tartósan fennálló, egyre fokozódó tünetekkel, sok esetben az érdeklődés teljes elvesztésével járó depressziós betegséget. Megfigyelhetjük, hogy a téli lehangoltság máris alábbhagy, amint kisüt a nap, tavasszal pedig mintha kicserélődnénk, a természettel együtt mi is megújulunk.


3 tipp a téli rossz hangulat ellen


1. Alakítsunk egy napirendet, amelyhez alkalmazkodunk. Az alkalmazkodás során igyekezzünk saját biológiai óránk szükségleteinek kielégítésére törekedni.

2. A rendszeres napi étkezések, megfelelő mennyiségű alvás mellett élvezzük a testmozgás kedvező hatásait is. Az edzések során endorfin, azaz boldogsághormon szabadul fel a szervezetünkben, amely kiváló ellenszer a téli lehangoltság ellen.

3. A napi rutin, a helyes napirend mellett fontos, hogy a megszokott tevékenységeinket olykor-olykor másra cseréljük fel. Az áthangolódás, a megszokottól eltérő programok új élményekkel töltik fel a szervezetet, ez szintén segíthet a rosszkedv elűzésében.


blikk.hu

2009.01.19

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok