HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Lélek > Viseljünk minél több kéket - A kék szín boldoggá tesz?

t: 2884

Viseljünk minél több kéket - A kék szín boldoggá tesz?

A kék szín boldoggá tesz - állapították meg amerikai kutatók. A Marylandi Egyetem kötelékében működő Mind Lab tudósai önkéntesek egy csoportján vizsgálták különböző színek és fények hatását.

Mint kiderült, a kék és a zöld a férfiaknál váltotta ki a boldogság érzetét, míg a kék, lila és narancssárga a hölgyeknél érte el ugyanazt a hatást - olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában.

A kék és a vörös a bizalmat erősítette a férfiaknál, míg a kék és a lila kombinációja bizonyult ilyen vonatkozásban a leghatékonyabbnak a nőknél. A kutatók szerint az élénk színek általában is jótékonyan hatottak a vizsgált személyekre. A színek hatásának kitett résztvevők 25 százalékkal gyorsabban birkóztak meg az intelligenciatesztekkel, mint a kontrollcsoport tagjai, reakcióidejűk pedig 12 százalékkal javult.

Ugyancsak jobb lett a szem és a kézmozdulatok összerendezettsége, ahogyan több szót voltak képesek memorizálni. A színeknek "kitettek" esetében jobbnak bizonyult a figyelem s a koncentrálóképesség is. David Lewis, a Mind Lab alapítója szerint a szürke téli időszak negatív hatást gyakorol az emberi pszichére.

"Minél szürkébbek a napok, annál valószínűbb, hogy kitör rajtunk a mélabú. A vizsgálat épp azt mutatta meg, hogy mily könnyű ez ellen tenni, csupán több színt kell mindennapjainkba csempészni, s tovatűnik a téli búbánat" - hangsúlyozta David Lewis.


eletmod.hu

2009.01.08

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok