HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Egészség > Határt szabnak a könnyű drogoknak - Lőttek a fűnek Hollandiában?

t: 2118

Határt szabnak a könnyű drogoknak - Lőttek a fűnek Hollandiában?

A holland kormány azt tervezi, hogy átfogóan megvizsgálja az elmúlt 30 év drogpolitikájának eredményeit.

Ab Klink egészségügyi miniszter a hágai parlamentben arról beszélt: azt kell tanulmányozni, hogy a könnyű drogok árusításának és fogyasztásának milyen hatásai vannak, s hogy milyen határokat kell szabni ezek fogyasztásának. Jelenleg e szereket az országban az úgynevezett coffeeshop-okban mindenütt legálisan árusítják és fogyasztják.

Ezt a gyakorlatot külföldön gyakran bírálják. Klink cáfolta azokat a feltételezéseket, melyek szerint a kormány az év közepére tervezett általános éttermi dohányzási tilalma az eddig legálisan működő füves pubok fennállását is kérdésessé tenné – hiszen a coffeshop-okban külön dohányzó szobákat is létesíthetnének.

A politikus úgy véli, ha ezeket a helyeket betiltják, az eddig törvénylieg szabályozott könnyűdrog-kereskedelmet az alvilág venné át, s az üzlet többé nem lenne áttekinthető. Klink szeretné elérni a frissen szedett varázsgombák árusításának betiltását is, mivel a friss gomba már veszélyesen nagy mennyiségű hallucinogén anyagot tartalmazhat; emellett Klink a szárítottat továbbra is engedélyezné.

Ernst Hirsch Ballin igazságügyi miniszter egy törvényt jelentett be, hogy a kannabisz termelés fejlesztéséhez való cikkek üzletei betilthatók legyenek. Ezekben az üzletekben a tiltott ültetvényekhez való utasításokat és segédeszközöket kínálnak. Ezeknek az üzleteknek a betiltása szerinte a drogterületen a szervezett bűnözés befolyása elleni harcot szolgálná.

ma.hu

2008.03.25

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok