HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Egészség > Mennyire vagy hajlamos a cukorbetegségre?

t: 2222

Mennyire vagy hajlamos a cukorbetegségre?

Hazánkban csaknem félmillióan cukorbetegek, de körülbelül ennyien vannak azok is, akik nem tudnak a betegségükről. Dr. Kóczán Istvánnak, a Blikk orvos szakértőjének segítségével letesztelheted, mennyire „fenyeget” a diabétesz kialakulása.

1. Hány éves vagy?

40 év alatt 1 pont
40 és 60 év között 3 pont
60 év felett 6 pont

2. Mennyi a BMI-indexed?
(Így tudod kiszámolni: a kilogrammban mért testtömeget elosztod a méterben mért magasság négyzetével, pl. 170 cm magas és 55 kiló vagy, akkor: 55 (kg): 1,7x1,7 (m) = 19 BMI)

20 alatti (sovány) 1 pont
20–25 között (normál) 2 pont
25 feletti (súlyfölösleg) 4 pont
30 feletti (jelentős túlsúly) 6 pont

3. Általában mennyit mozogsz?

Naponta fél-egy órát 1 pont
Hetente 1-2 órát 3 pont
Keveset 6 pont

4. Mértek-e már magas vércukorszintet nálad?

Nem 2 pont
Igen 4 pont

5. Van-e a családodban cukorbeteg?

Nem 2 pont
Igen 4 pont

6. Magas a vérnyomásod?

Nem 2 pont
Igen 4 pont

7. Előfordul, hogy étkezés után pár órával újra nagyon éhes leszel?

Nem 2 pont
Igen 4 pont

8. Kimerültebb vagy az utóbbi időben?

Nem 2 pont
Igen 4 pont

9. Az elmúlt három hónapban fogytál-e ok nélkül?

Nem 2 pont
Igen 4 pont

10. Könnyen gyógyulnak a sebeid?

Igen 2 pont
Nem 4 pont

Menyi a vércukor normál értéke?
A vércukor normál értéke éhgyomri állapotban 4,0–5,0 mol/l körüli. Akkor beszélünk diabéteszről, ha az éhgyomri vércukorérték 6,1–7,0 mol/l vagy e feletti, az étkezések után két órával mért adat pedig 1,1 mol/l vagy ennél magasabb.Értékelés:

20 pontig
Gratulálunk! Teszteredményed alapján kicsi az esélye annak, hogy cukorbetegség alakulna ki nálad. Valószínű, hogy a későbbiekben sem lesz okod aggodalomra, ha továbbra is egészséges életet élsz, rendszeresen mozogsz és megfelelően táplálkozol.

20–30 pont
Ugyan kismértékben, de a veszélyeztetett kategóriába tartozol. Rendszeres mozgással, testtömeged megfelelő szinten tartásával, helyes táplálkozással azonban elkerülheted a betegség kialakulását. Óvatosságból és önmagad megnyugtatása végett is jó, ha félévente kérsz egy vércukorszintmérést.

31-40 pont
A cukorbetegség kialakulásának veszélye nálad sajnos viszonylag magas. Érdemes lenne a jövőben rendszeresen – havonta legalább egyszer – ellenőriztetned vércukorszintedet. Figyelj jobban az egészséges táplálkozásra, iktasd be napirendedbe a rendszeres testmozgást.

40 pont fölött
Sajnos rövid időn belül szembe kell nézned a betegséggel. Ha eddig nem fordultál panaszaiddal a háziorvosodhoz, itt az ideje, hogy megtegyed. Ne félj, helyes terápiával a betegség ma már jól kezelhető, és a diabéteszben szenvedők is élhetnek teljes értékű életet.

Blikk

2008.03.19

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok