HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Fogyókúra > Minden, amit a túlsúlyról tudni kell

t: 2682

Minden, amit a túlsúlyról tudni kell

Korunk népbetegségének is szokták emlegetni a túlysúlyt és az elhízást, amely ma Magyarországon tíz felnőttből hatot érint. A fölösleges kilókat többek között a túlzott zsírfogyasztásnak és az ülő életmódnak „köszönhetjük”. Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa szerint egy kis odafigyeléssel megakadályozhatjuk a zsírpárnák kialakulását.

A szakember szerint a súlytöbblet leginkább azért alakul ki, mert felborul a táplálékokkal és az energiadús folyadékokkal a szervezetbe juttatott, valamint a mozgás és a munkavégzés során felhasznált energia közötti egyensúly. Ez nem jelent mást, mint hogy a laktató ételek fogyasztása mellett a mozgásra nem fordítunk elég figyelmet. Talán ezért is fordulhat elő, hogy Magyarországon 10 felnőttből 4 túlsúlyos, további 2 elhízott, sőt a fiatalabbak is egyre többen küzdenek súlyproblémákkal: a 7–14 éves korosztályban minden tizedik magyar gyermek elhízott, és minden ötödik túlsúlyos.

Manapság egyre kevesebben végeznek fizikai munkát, viszont egyre többen választják a kényelmet. Séta helyett inkább autóba ülünk, a kedvenc szabadidős tevékenységünk pedig a tévénézés. A nem megfelelő étrend miatt is fenyeget a túlsúly.

A magyarok táplálkozására főként a túlzott zsírfogyasztás jellemző, elsősorban a húsok, húskészítmények, zsíros ételek és kisebb részben magas zsírtartalmú tejtermékek formájában. Emellett azonban többrétű tápanyaghiány is megfigyelhető (pl. D-vitamin, szelén, cink, kalcium).

Az elhízás és a túlsúly közötti különbség elsősorban annak mértékében figyelhető meg. A túlsúly ugyanis kisebb, az elhízás pedig nagyobb mértékű súlytöbbletet jelent. Ennek megfelelően a kezelés is más lehet, a gyógyszeres és a műtéti beavatkozás például csak a kóros mértékű súlyfeleslegnél jön szóba, de minden esetben fontos a problémát előidéző életmód megváltoztatása!

A túlsúly nemcsak esztétikai probléma, hanem komoly betegségek okozója is lehet. Elsősorban a szív- és érrendszeri megbetegedések, a felnőttkori cukorbetegség, de egyes daganatos megbetegedések és ízületi bántalmak előfordulási gyakoriságát is növeli.

Bárány Zsuzsa

Így számíthatjuk ki a testtömegindexet
Testtömegindexünk kiszámításával megtudhatjuk, hogy megfelelő-e a testsúlyunk. A kilogrammban megadott testtömegünket elosztjuk a testmagasságunk méterben vett négyzetével. A 18,5–24,9 közötti érték azt mutatja, hogy testtömegünk optimális. Ha a kapott érték 25–29,9 közé esik, akkor már túlsúlyról, ha 30-nál magasabb, elhízásról beszélhetünk. Ez a mérőszám csak felnőttek esetében használható, és önmagában az egészségügyi kockázat felmérésére nem alkalmas, ugyanis a testösszetételről, vagyis arról, hogy mennyi a testzsír aránya a szervezetben, nem ad információt. Éppen ezért érdemes mindig szakember segítségét kérni.

blikk

2008.03.12

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok