HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Érdekességek > Az illóolajak nem javítanak az egészségi állapoton

t: 2279

Az illóolajak nem javítanak az egészségi állapoton

Egy drága illóolaj hozzáadása a fürdővízhez talán javít a közérzeten, de nem sokat javít az egészségi állapoton - adta hírül egy nemsokára megjelenő tanulmány.

A szépségápolási és egészség-megőrzési termékeket forgalmazó cégek több millió dolláros bevételre tesznek szert az aromaterápiás szereknek köszönhetően. De mint oly sok más gyógyterméknél, az illatanyagok esetében sem igazolják komoly tudományos eredmények az egészségvédő hatást.

Az Ohio Állami Egyetem kutatói legutóbbi vizsgálatukban két, igen közkedvelt, stresszoldónak és gyógyhatásúnak mondott aromaterápiás szert teszteltek: a levendulát és a citromot. „Mindannyian tudjuk, hogy a placebó-effektus komoly hatást gyakorolhat az egészségi állapotra, de mi azt szerettük volna vizsgálni, hogy ezen túlmenően van-e kimutatható egészségre gyakorolt kedvező hatása a szereknek” – mondta az eredményeket bemutató tanulmány első szerzője, Janice Kiecolt-Glaser, aki az egyetem pszichiátria-pszichológia professzora.

A kutatót vizsgálatai szerint nem létezik kedvező hatás. Néhány esetben a desztillált víz hatásosabbnak tűnt, min a levendula. „Vizsgálatainknak az az üzenete, hogy bár a kellemes illattól talán jobban érezzük magunkat, de nem szabad rájuk gyógyító hatású anyagként gondolni” – írta Kiecolt-Glaser az AFP-nek eljuttatott emailjében.

A kellemes illatok hatásának tesztelése érdekében a kutatók 56 önként jelentkező egészséges férfi és nő orrába illóolajokkal vagy desztillált vízzel átitatott labdacsokat helyeztek 3 alkalommal egy-egy délutánon át.

A fájdalomra adott válaszokat az önkéntesek lábának jeges vízbe mártásával tesztelték, míg a gyógyulási hajlamot úgy ellenőrizték, hogy a labdacsokat különböző bőrterületekhez érintették. A hangulat ellenőrzése érdekében a résztvevők mindhárom alkalommal pszichológiai teszteket töltöttek ki. Stresszt vérvétellel és vérnyomásméréssel szimuláltak, majd mérték a fellépő enyhítő hatást.

A vizsgálatok előtt minden önkéntes szaglását ellenőrizték. Sem a citrom-, sem a levendulaillat nem gyakorolt kedvező hatást a szervezet immunrendszerére, és nem enyhítette a stresszt és a fájdalmat sem. A citromaroma azonban egyértelműen javított az önkéntesek hangulatán – derül ki a közleményből, amely a jövő hónapban jelenik meg a Psychoneuroendocrinology c. szaklapban.

„Talán ez a legszélesebb körű vizsgálat, amit ebben a télmában valaha végeztek, de persze ne feledjük: az emberi szervezet végtelenül bonyolult” – mondta william Malarkey társszerző, belgyógyász professzor. „Ha valaki használja ezeket a szereket és jobban érzi magát tőle, nem tudjuk bebizonyítani, hogy nem javította az egészségi állapotát. Ugyanakkor méréseink azt igazolják, hogy ezeknek a szereknek nincs fiziológiai hatása az emberekre” – fogalmazott a szakember.


ma.hu

2008.03.05

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok