HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Egészség > Előzd meg az allergiát!

t: 2143

Előzd meg az allergiát!

Az allergiásoknak már a szezon kezdetén, a tünetek jelentkezését megelőzően érdemes megkezdeni a kezelést dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológusa szerint. A szakértő hasznos tanácsaival fellélegezhetnek a pollenre érzékenyek.

Mi az allergia?

Az allergia nem jelent mást, mint az immunrendszer megváltozott működését, vagyis az allergiások ugyanarra a környezeti ingerre másként, egy gyulladásos reakcióval, tüsszentéssel, szemviszketéssel, orrfolyással válaszolnak.

A pollenérzékenyeknek rendkívül fontos, hogy változatosan étkezzenek, ám éppúgy figyelniük is kell arra, hogy hogyan reagálnak a különböző finomságokra. Vannak ugyanis olyan élelmiszerek, amelyek bizonyos pollenekkel – hasonló molekulaszerkezetük miatt – keresztreakciót válthatnak ki. Bár ez az allergiások csupán három-négy százalékánál fordul elő, azért nem árt az óvatosság!

Leggyakrabban a nyírfa pollenjeire érzékenyeknél az alma, a parlagfű-allergiásoknál pedig a görögdinnye fogyasztása okozhat nyálkahártya-duzzanatot, illetve hasi görcsöket egyaránt.

Mikor menj orvoshoz?

Az első pollenek már röpködnek a levegőben, a mogyoró és az éger virágporára érzékenyeknek már elkezdődött az allergiaszezon.

– Fontos, hogy már a szezon előtt azonosítsuk az allergiát kiváltó pollent, hiszen a megelőzés könnyebb, mint a már kialakult tünetek csillapítása – magyarázta dr. Balogh Katalin.

– A kezelést akkor érdemes elkezdeni, amikor az allergiát okozó virágporok már megjelentek a pollencsapdákban, de még nem okoznak kellemetlenségeket – tette hozzá az allergológus, aki azt tanácsolja, mindenképpen forduljunk orvoshoz, hogy kiderüljön, mire vagyunk érzékenyek, így akár tünetmentesek is lehetünk.

– A gyógyszerek szedése mellett segíthet az akupunktúra és a fényterápia is, vagy az immunterápia. Ez utóbbi egy három évig tartó kezelés, amely hozzászoktatja a beteg immunrendszerét az allergénhez, ám ezt csak a szezon után lehet elkezdeni – mondta az allergológus.

Mire jók a tabletták és spray-k?

• Antihisztamin-tartalmú spray-k és cseppek Használatakor a nyálkahártya nem duzzad meg, nem termel túl nagy mennyiségű váladékot.

Előnye: gyorsan (10-20 percen belül), és csak helyileg a szemben és az orrban hat, nem okoz fáradtságot, recept nélkül kapható.

Hátránya: a hatóanyagok irritálhatják a nyálkahártyát, több héten át tartó alkalmazása során a szemcsepp árthat a szemnek. Az orrspray anyagai csökkentik az orr öntisztító erejét.

• Antihisztamin-tartalmú tabletták A véren keresztül hatnak az egész szervezetben. Korszerű, kevés mellékhatást kiváltó gyógyszerek kaphatók támogatással.

Előnye: megbízható hatásfok és gyors (kb. 30 perc). Sokszor napi egy tabletta is elegendő.

Hátránya: vigyázzunk, ha más tablettákkal együtt alkalmazzuk (például magas vérnyomás elleni gyógyszerekkel), mert sok a kereszthatás. Májkárosodást és szívritmuszavarokat okozhat. Terhesség esetén ellenjavallt.

• Kortizontartalmú orrspray-k Súlyos esetben kombinálni kell antihisztamin tablettákkal.

Előnye: kb. 1-2 óra alatt hatnak. Nincs mellékhatása. 6 évesnél idősebb gyerekeknek is adható.

Hátránya: Terhesség alatt nem javasolt.

5 jó tanács otthonod biztonságáért
1. Ha lakásod környezetében akad olyan növény, amely pollenjére érzékeny, lehetőleg gyorsan oldd meg a szellőztetést. Szeles időben ne is nyisd ki az ablakot.
2. Kerüld el az olyan szabadtéri programokat, ahol „zavaró” növények vannak.
3. Nagy pollenkoncentráció esetén minden este moss hajat, hogy megszabadulj a hajszálakra tapadt virágporoktól.
4. Ruháidat és ágyneműdet ne szellőztesd a szabadban.
5. Cserélj minél gyakrabban ágyneműhuzatot.

Blikk

2008.03.04

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok