HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Egészség > Tanácsok, tippek cigizés ellen

t: 3539

Tanácsok, tippek cigizés ellen

A cigarettában található nikotin az oka annak, hogy a dohányzás erősebb függőséget okoz a heroinnál vagy a kokainnál. Ezért is nehéz leszokni róla. Saját elhatározásból 100 emberből egynek, vagy kettőnek sikerül letennie a cigarettát, míg szakember segítségével az eredmény 30-40 százalékos.

Kovács Gábort, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet osztályvezető főorvosát kérdezte a távirati iroda a dohányzásról és a leszokási módszerekről annak kapcsán, hogy nemrégiben jelent meg Hogyan szokjunk le a dohányzásról című sorozata. A négy különböző terjedelmű kiadvány - leporelló, 10, 40 és 120 oldalas kötet azzal a szándékkal készült, hogy az egészségügyben nem járatos olvasók is eligazodjanak a dohányzással kapcsolatos információkon.

A Hogyan szokjunk le a dohányzásról leporelló változata ingyenes, az orvosi rendelőkben, kórházak osztályain érhető el, a bővebb kiadások könyvesboltokban szerezhetők be. Interneten pedig a http://www.springmed.hu/pdf/111.pdf címen található a témában összeállított betegtájékoztató. Magyarországon népbetegségnek számít a dohányzás. A felnőtt lakosság 34 százaléka, a férfiak 41, a nők 28 százaléka dohányzik rendszeresen kitéve ezzel magát számos betegségnek. A dohányzás leggyakoribb következménye az olyan daganatos betegségek kialakulása, mint a tüdőrák, a szájüregi daganat, a gége-, nyelőcső- és húgyhólyagrák. Ugyancsak a dohányzás számlájára írható a szívinfarktus, vagy az érelmeszesedés, ez utóbbi súlyos következménye az agyvérzés és az ezzel együtt járó bénulásos betegség. A végtagi érszűkület akár csonkolásos műtéthez is vezethet.

Vannak továbbá ritkább, vagy kevésbé ismert következményei a dohányzásnak, például ilyen az oszteoporózis (csontritkulás). Az 50 évesnél idősebb, dohányzó nők körében gyakoribb a combnyaktörés. A dohányzás következménye lehet az időskori vakság is # mondta Kovács Gábor. Nem betegség, de kellemetlen a dohányzás miatt gyorsan ráncosodó bőr, a töredező haj, köröm és a gyorsan kihulló fogak. Az osztályvezető főorvos véleménye szerint a kamaszkorra vezethető vissza a dohányzásra való rászokás.

A kamaszok látják idősebb társaikat dohányozni és szeretnének ők is közéjük tartozni, felnőttesebbnek látszani. Ez egyfajta beavatási szertartási is. A cigarettához viszonylag könnyen hozzáférnek a fiatalok. Már a 13 éveseknél tapasztalható, hogy megnő a rendszeresen dohányzók aránya. A korosztály 70 százaléka legalább egyszer már rágyújtott életében. A 16-17 éves iskolásoknak pedig legalább fele tekinthető rendszeres dohányosnak.

Míg rászokni könnyű a dohányzásra, a leszokás már jóval nehezebb. A nikotinfüggőség hasonló a kábítószer-függőséghez. A cigaretta letétele után megjelennek a nikotinmegvonási tünetek. Például a feszültség, a szorongás, az ingerlékenység, a koncentrációképesség csökkenése, a türelmetlenség, a lobbanékonyság vagy a lehangoltság. "Kulcsfontosságú, hogy megismerjük a dohányos páciens nikotinfüggőségének a mértékét. Ha enyhe a függőség, akkor lehet, hogy elég pár beszélgetés az orvossal, vagy segíthet a csoportterápia is, de lényeges, hogy erős legyen az elszántság.

Ha súlyos függőség alakult ki, akkor nem nagyon lehet remélni, hogy valaki csak úgy, saját elhatározásból le tudja tenni a cigarettát, mert jelentkezni fognak a megvonási tünetek. Ebben az esetben gyógyszeres terápiára van szükség" - fogalmazott a főorvos. A gyógyszeres kezelés nem csak abból áll, hogy valaki beszedi a készítményeket. A három hónapos, szakember vezette leszokási program során állandó ellenőrzésre kell járni. Ez a módszer bizonyul azonban a legsikeresebbnek.

Az esetek 30-40 százalékában sikerül leszokni a dohányzásról a páciensnek. Azok a dohányosok, akik szeretnének leszokni, segítségért a háziorvoshoz és a területi tüdőgondozók képzett szakembereihez fordulhatnak. A dohányzásról leszokást segítő rendelésekről interneten az Országos Egészség Fejlesztő Intézet honlapján (www.oefi.hu) lehet tájékozódni. Leszokni mindig érdemes - állítja Kovács Gábor. Motivációs ok lehet a családtervezés. Sok nő huszonévesen teszi le a cigarettát, amikor gyermeket szeretne. Következő motivációs ok, amikor jelentkeznek a dohányzás következtében kialakuló tünetek, betegségek: 10-20 éves dohányzás után már tapasztalható a reggeli köhögés, a kellemetlen szájszag, a rossz közérzet, a fizikai terhelhetőség csökkenése vagy a fulladásos panaszok.

Az is szerepet játszhat a leszokásban, ha a családban, vagy a baráti körben valakinek olyan betegsége alakul ki, amely a dohányzással függ össze. A káros szenvedélytől való megszabadulással hosszabb és egészségesebb élet élhető. Szinte azonnal tapasztalhatók a leszokás kedvező hatásai. Az utolsó cigaretta elszívását követően csökken a vérnyomás és a pulzus. Később újra érezhetőek lesznek az ízek és illatok, könnyebbé válik a légzés és javul a fizikai teljesítőképesség. Ráadásul megmarad a cigarettapénz is.

ma.hu

2008.02.29

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok