HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Érdekességek > Édesség és egészséges

t: 2192

Édesség és egészséges

Sütemények, finomságok, mindez cukor, liszt és tojás nélkül. Az első magyar gyümölcs- és magcukrásznak sikerült.
A legtöbben azt hisszük, hogy az egészséges és egyben finom édesség csupán egy álom lehet. Pedig ez korántsem így van. Bíró Katalin saját maga álmodta és valósította meg az abszolút természetes és egészséges édességeket.


- Őseim 150 évre visszamenőleg zöldség-gyümölcs kereskedők voltak, én már hét éves korom óta a piacon segítettem nekik. Aztán ahogy a hipermarketek terjedni kezdtek, egyre több gyümölcs maradt ránk. Kidobni nem akartam őket, ezért inkább kísérletezgettem. Vettem öt üstöt, felállítottam a diófák alatt, és elkezdtem felfőzni a gyümölcsöket. Szépen lassan kitapasztaltam, hogy mit mivel érdemes párosítani. Fantasztikus színű anyagokat kaptam: a krémszíntől a sötét bordón át a lilás feketéig minden árnyalat kijött. Végül kétszáz hordó lekvárom és tíz mázsa aszalványom gyűlt össze.


Kati ezek után biofesztiválokon és különböző egészségügyi rendezvényeken okosította ki magát, hogy mi az egészséges és mi kevésbé az.


- Én találtam ki a Zsanna-Manna biotortát, vagyis az aszalt szilvából és magvakból készült édességet. A zsanna a hozsannából jutott az eszembe, a mannát a Biblia szerint az ég ajándékának tartják. Kizárólag gyümölcsöt és olajos magvakat használok, a termékeinkben nincs se liszt, se répacukor, és kerüljük a különböző aromákat valamint a színezékanyagokat is. Ezek helyett csak a természetben megtalálható növényeket és fűszereket használok.


Bíró Katalin szerint bárki elkészítheti otthon is a finomságokat, és egy kis kreativitással a gyerekek is inkább ezeket választják majd a gumicukrok helyett.


- A gyerekek (sőt, a felnőttek is) szemmel esznek. Szkeptikusak vagyunk bizonyos ételekkel kapcsolatban, mert nem olyan színesek és mutatósak. Számtalan növényt és gyümölcsöt használhatunk színezékként. Csak ajánlani tudom a lóherét, a hegyi fekete áfonyát, sárgarépát, vagy a ribizlit. Ezeket az édességeket lisztérzékenyek is jóízűen fogyaszthatják.


Az első magyar gyümölcscukrász még azt is elárulta, hogy ha valakinek segítségre, netalán adalékanyagra lenne szüksége, ő bárkinek, bármikor szívesen segít.

Rtlklub

2008.02.27

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok