HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Természetgyógyászat > Csodaszer a Rhodiola rosea

t: 2375

Csodaszer a Rhodiola rosea

A Kaliforniai Egyetem kutatói a közelmúltban állatkísérlettel igazolták, hogy az északi és távol-keleti országokban ősidők óta csodaszernek tartott Rhodiola rosea, azaz aranygyökér élethosszabbító tulajdonságokkal bír.

A növény az északi félteke alhavasi területein nő, és a távol-keletiek, a szibériaiak és a skandináv országok lakói ősidők óta alkalmazzák stresszoldó, élethosszabbító, álmatlanságűző és impotenciagyógyító hatásáért. Mongóliában hivatalosan is alkalmazza az orvostudomány, bakteriális és vírusos fertőzések, sőt rák ellen is.

Oroszországban már 1940 óta vizsgálják a hatását, különösen űrhajósok és atléták körében. Tudományosan elsőként azt sikerült igazolni, hogy fokozza az állóképességet, javítja a fizikai és mentális állapotot. Újabban egyre több helyen ajánlják immunerősítő, szorongásoldó, depresszióellenes szerként is. A kaliforniai kutatócsoport most különféle gyümölcslégyfajokon próbálta ki a gyökér kivonatát. Négy különböző, öregedésgátló tulajdonságokkal bíró gyógynövény kivonatát helyezték egy élesztőpasztába, és négy, eltérő típusú gyümölcslégy-populációnak adagolták egész életükön keresztül.

Csak a Rhodiola rosea hosszabbította meg az élettartamukat. A hím legyek átlagosan 3,5, a nőstények átlagosan 3,2 nappal éltek tovább, ami összesen 10%-nyi élettartam-hosszabbodást jelent. Az új eredmény ugyan még nem bizonyítja, hogy a hatás embereknél is jelentkezne, ám mindenképpen további vizsgálatok elvégzésére buzdít.

ma.hu

2008.02.14

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok