HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Érdekességek > Élvezeti értékek

t: 2133

Élvezeti értékek

A kávézás akkor igazán örömteli, ha nem kell aggódnunk az egészségünkért. A kávé begyűjtésének és pörkölésének módjai mind hatással van szervezetünkre. Ruzsa Katalin kávészaküzlet tulajdonos mindegyik fajtát részletesen bemutatta.


- A kávé Etiópia Kaffa tartományából származik, innen kapta a nevét is. A mai termelésbe két fajta kávét vontak be. Ezek közismert megnevezése: az arabika és a robuszta. Az arabikát nagy magasságban, meredek területen, vulkanikus talajon termesztik. Attól különleges, hogy minden egyes szemet kézzel szednek, majd később át is válogatják. Aki ilyen kávét iszik, csak a kellemes ízt érzi, és egy életre búcsút mondhat a gyomorbántalmaknak.


A többség azonban még mindig a robuszta kávét kortyolja naponta, egyrészt, mert könnyebben elérhető, másrészt mintegy harmad annyiba kerül, mint a kézzel szedett arabika.


- A robuszta már az alföldön is megterem. Kevesebb energiát áldoznak rá. Géppel szedik, így nemcsak az érett szemek kerülnek bele, hanem az éretlenek sőt, a levelek is. Ezért van az, hogy a legtöbb kávétól görcsölünk, vagy ég a gyomrunk. Ami még figyelemreméltó adat, hogy a robuszta kávé csersav tartalma 100 százalék, ezzel szemben a jó minőségű kávéban mindössze 20 százalék. Mindenképpen felhívnám a figyelmet az instant kávéra, ami az összes kávé közül a legártalmasabb.


Aki járt már külföldön biztosan kipróbálta néhány ország kávé különlegességét. Meglepődve tapasztalhattuk, hogy az olaszok például mindössze két korttyal csillapítják koffeinéhségüket.


- A bécsiek enyhén, az olaszok nagyon erősen és feketén, a franciák pedig közepesen pörkölve szeretik a kávét. Mi a franciákkal értünk egyet, és a közepes erősséget választjuk. Manapság számtalan elkészítési mód közül választhatunk, illetve ihatunk különleges koktélokat, gyümölcsös kávékat is. Sőt, még ízletesebbé tehetjük, ha mondjuk a presszó kávé előtt bekapunk néhány szem epret, kapucsínó előtt pedig málnát fogyasztunk.


Szakértőnk egyértelműen az arabika kávét ajánlja mindenkinek, hiszen szinte gyógynövényként is alkalmazhatók. Rendkívül jó fájdalom – főként fejfájás - csillapító hatású. Alzheimer-kór és depresszió ellen is egyre sűrűbben ajánlják.

Rtlklub

2008.01.31

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok