HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Fitness > Mozogj és igyál! Testedzés és alkohol a hosszú élet titka?

t: 1979

Mozogj és igyál! Testedzés és alkohol a hosszú élet titka?

Eddig is tudtuk, hogy a testmozgás és a mértékletes alkoholfogyasztás egészséges. A legújabb kutatások szerint a kettő együtt még hatásosabb.

A 'European Heart Journal' cikke szerint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye 30-49 százalékkal nagyobb azoknál, akik nem fogyasztanak alkoholt, emelett testmozgást sem végeznek. "Adataink alapján napi egy-két pohár bor jótékony hatással van a szívre, különösen, ha mellette az illető rendszeres testmozgást is végez, hetente legalább háromszor" - nyilatkozta Morten Gronbaek, a Dél-Dániai Egyetem munkatársa, a mostani kutatás vezetője.

A napi egy-két pohár ital a szívbetegségek mellett a különböző rákfajták megelőzésében is segíthet. A mostani kutatás során 12000 fiatal férfi és nő alkoholfogyasztási szokásait és fizikai aktivitását vizsgálták, az 1981 és 1983 közti időszakból. Az ezt követő 20 évben 7100-an haltak meg, 1200-an különböző szívbetegségek, 5900-an más okok miatt. Az adatok szerint az absztinenseknek 30 százalékkal nagyobb esélyük van a szívbetegségek kialakulására, mint a mértékletes alkoholfogyasztóknak, függetlenül attól, hogy mennyi testmozgást végeznek.

"A legjobb helyzetben azok vannak, akik rendszeres testmozgást végeznek, és mellette néha megisznak egy-két pohár bort - állítják a kutatók - A legrosszabb pedig azok helyzete, akik fizikailag inaktívak és/vagy sok alkoholt fogyasztanak."

ma.hu

2008.01.28

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok