HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Szépségápolás > Ne fájjon a szája!

t: 3747

Ne fájjon a szája!

A legtöbben már csecsemő- vagy kisgyermekkorban elkapják a fertőzést, s ezután szervezetükben lappangva bújik meg a bajkeverő Herpes simplex vírus. A kórokozó hatásos ellenszerét még keresi az orvostudomány, a felbukkant herpesz tüneteit azonban már lehet enyhíteni.

Seb a száj szélén

A herpesz bőrtünet, melyet a Herpes simplex vírus okoz. A kórokozó észrevétlenül fertőzi meg a szervezetet, majd akár hónapokig, évekig tünetmentesen lappangva élősködik a test idegsejtjeiben megbújva. Aki egyszer már megfertőződött, egész élete során hordozza a bajt. A herpesz leggyakrabban a szájzugban, a felső vagy alsó ajak szélén, az orron vagy az orcákon jelentkezik.

Megjelenése tipikus, a beteg először feszülő, kellemetlen érzést tapasztal, általában visszatérően, mindig egy és ugyanazon a ponton. A „herpeszesek” számára már ismerős feszülést, duzzadást hamarosan apró, fehéres-sárgás tetejű hólyagocskák megjelenése követi. A herpeszvírus okozta bőrelváltozás nem kizárólag esztétikai problémát jelent az érintettek számára, mert a megbetegedett terület viszket, húzódik, érintésre érzékeny. Szó szerint enyhülést jelent, amikor a kis gömbök elkezdenek leszáradni, és a hólyagok helyén sárgás felületű, néha enyhén vérző seb alakul ki.

A gyógyulás elhúzódó, sokáig sajog a helye. Sokan panaszkodnak arra is, hogy többszöri kiújulást követően a bőrön maradandó, idővel jól látható, enyhén pigmentált sebhely marad. Ismeretlen folyamatok Nem mindenkinél alakul ki ez a sebesedéssel járó tünetsorozat, a fertőzöttek közül sokan csak vírusgazdák. Aki megbetegszik, annál hirtelen, valamilyen, a szervezetet ért behatásra az idegsejtek nyúlványain keresztül a bőr felszínére vándorol a kórokozó, és ott az imént leírt folyamatot indítja el.

Pontosan nem ismert, hogy mely biológiai folyamatok idézik elő a herpesz kiújulását: kutatók összefüggésbe hozták már a szervezet immunrendszerének átmeneti legyengülésével, fokozott stresszel járó élethelyzetekkel, erős napfénnyel, túlzott stresszterheléssel, a hormonműködés ideiglenes változásával (például menstruáció, terhesség).

Végleges ellenszere sajnos egyelőre nincs, a tünetek enyhítésére kenőcsöt, illetve tablettát rendelnek a bőrgyógyászok. Az ajakherpesz egyébként önmagától is elmúlik, de kezeléssel, odafigyeléssel meggyorsíthatjuk a gyógyulást.

A „gyakorlott” herpeszesek már könnyen felismerik az első tüneteket, a fura, semmihez sem hasonló, bizsergő érzést. A legszerencsésebb már ebben a fázisban elkezdeni a gyógykrémes kezelést. Az apró tubus bármelyik táskában elfér és bármikor előkapható. Súlyosabb esetekben a koncentráltabb aciclovir hatóanyag-tartalmú tabletta szedése segíthet.

• Jó tudni! A napfény súlyosbítja a panaszokat, így az első tünetek jelentkezésétől kezdve a pörkösödésig kerüljük az UV-sugárzást! Védjük arcunkat magas faktorszámú naptejjel – síelés esetén is! –, illetve a megadott időközönként lelkiismeretesen kenjük be az érintett területet a receptre kapható kenőccsel!

Intim területek herpesze

A Herpes simplex vírus egy másik változata a fentiekhez hasonló tüneteket produkál, azonban a hólyagok, majd az ezt követő seb nem az ajkakon, az arc egyes részein bukkan fel, hanem a nemi szerveken és a végbélnyílás körül. A férfiak és a nők intim részein az apró hólyagok hamar kifakadnak, és nedvedző, fájdalmas sebfelületet hoznak létre. Míg az ajakherpesz több millió embert érint Magyarországon, a szégyenérzet miatt még az ismerős családorvos elől eltitkolt, évente akár többször is kiújuló nemi herpesz nagy valószínűséggel százezrek életét keseríti meg.

A herpeszes folyamat jelei a nemi szervek nyálkahártyáján és esetleg a végbélnyílás környékén megjelenő viszketés, kipirosodás, duzzanat és a jellemző hólyagocskák, melyek jól elkülöníthető csoportokban helyezkednek el. Férfiakon a herpeszes hólyagok és az ebből kialakuló fájdalmas fekélyek a hímvessző bármely részén kifejlődhetnek, nőknél a külső nemi szervek mellett a hüvely, sőt még a méhnyak is érintett lehet. Mindkét nem esetében kialakulhatnak az elváltozások a végbélnyílás körül és a végbélben is.

Ilyen esetekben a combtőnél elhelyezkedő nyirokcsomók jól kitapinthatók, mert enyhén megnagyobbodnak, és érzékennyé válnak. Már az alsónemű érintése, a testmozgás is fájdalmas lehet. Szerencsére a kifekélyesedések néhány nap alatt pörkösödnek.

• Tudta? Az első elváltozás a kiújulási folyamat során jóval hosszabb ideig zajlik, mint a későbbiek. Előre nem lehet megjósolni, hogy mikor lángol fel a betegség, hiszen a genitális herpesz esetében is elbújik a vírus az idegrostok mentén vándorolva. Ennél a típusnál a gerincvelő mentén, az idegdúcok sejtjeiben élősködik.

A betegség fellángolásának gyakorisága azonban csökkenthető, illetve a betegség aktív szakaszának időtartama lerövidíthető. A kezelés idejekorán elkezdve a leghatékonyabb.

• Fontos! A fertőzöttek körülbelül 75%-ának nincs tünete, ezért nincs is tisztában azzal, hogy fertőződött a vírussal, és ő is fertőz. A genitális herpesz azért az egyik legelterjedtebb nemi betegség, mert a vírus a fertőzötteknél klinikai tünetek nélkül is jelen lehet az egymással érintkezésbe kerülő nyálkahártyafelszíneken, és így a fertőzés továbbadódik a lappangás időszakában is. A betegség hagyományos, orális és anális közösüléssel egyaránt terjed. A fertőzésveszélyt óvszer használatával lehet megelőzni.

Fokozott óvintézkedést!

A leginkább veszélyeztetett herpeszbetegek a várandós nők. A szülés körüli időszakban fellángoló betegség ugyanis az újszülött egészségét is komolyan veszélybe sodorhatja. Az apróságok fejletlen immunrendszere miatt megfertőződésük kockázata nagyon magas, a fertőzés átvitele tipikusan a vajúdás alatt, illetve a kisbaba szülőcsatornán való áthaladásakor következik be.

A nőgyógyászok olyanynyira komolyan veszik a fertőzésveszélyt, hogy amennyiben az édesanyának a szülés időpontjában herpeszre jellemző tünetei vannak, hüvelyi szülés helyett inkább császármetszést javasolnak.


Herpeszűző tippek


• Az első tünetek megjelenésekor szorítsunk jégkockát ajkunkra, a hólyagok megjelenését megelőző viszketés csökkentése érdekében!

• Használjunk napvédő hatóanyagú ajakírt nyáron, illetve síeléskor!

• Fogmosás, arcmosás után ne törülközőnkkel itassuk fel a nedvességet a herpeszes területről, hanem használjunk papírtörlőt vagy papír zsebkendőt!

• Fogkefénket a herpeszes fellángolások után cseréljük újra!

• Adassunk be magunknak vénánkból levett saját vért a farba, a sajátvér-injekció ugyanis jelentősen lecsökkenti a fertőzés kiújulását!

• Szedjünk immunerősítőket kúraszerűen, pl. kasvirágot, grépfrútmagcseppet, macskakarmot, BioBrant!

• A B-vitaminok, a C-vitamin nagy adagban és a lizin nevű aminosav az antiherpeszkúra nélkülözhetetlen része.


ma.hu

2008.01.18

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok