HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Fogyókúra > Anorexia, bulimia: Félelem az elhízástól

t: 2965

Anorexia, bulimia: Félelem az elhízástól

Az anorexiára és a bulimiára egyaránt jellemző, hogy következményeik nem veszélytelenek – figyelmeztet Rábenspeck Réka dietetikus. A betegek gyakran depressziósak, bágyadtak, sápadtak, fáradtak, ingerlékenyek, képtelenek a koncentrációra. A betegség ráadásul hosszú távon különböző testi szövődmények kialakulásához is vezet. Az éhezés tünetei, menstruációs zavarok, a pajzsmirigy működési zavarai, csontritkulás, szív- és veseműködési zavarok, lelassult gyomorürülés és bélműködés, teltségérzet, hasi fájdalom, székrekedés, száraz és repedezett bőr, törékeny köröm egytől egyik lehet a betegség velejárója.

Fogyókúrázni pedig kell?

A táplálkozási zavarok és az abból eredő betegségek az utóbbi évtizedekben népbetegségekké nőtték ki magukat. Az anorexia és a bulimia nervosa a nehezen felismerhető betegségek közé tartoznak, amelyek jól tükrözik a nyugati társadalom félelmét a kövérségtől, és néha halálos áldozatokat is követelnek. Kialakulásukban nagy szerepe van topmodelleknek, színésznőknek, akik egyre vékonyabbak lettek. Ezeket a képeket látva szinte még a normális testsúlyú nőkben is felmerül, hogy fogyókúrázniuk kellene.

Hogyan ismerhető fel az anorexiás beteg?

Az anorexia szó szerinti jelentése: étvágytalanság. Ez gyakran félreértésekhez vezet, hiszen tulajdonképpen nem étvágytalanságot takar, hanem a súlygyarapodástól való rettegést – magyarázza a szakember. Ezek a betegek nem vesznek tudomást az éhségről, majd később megpróbálják titkolni a környezetük elől is, hogy kevesebbet esznek. Az anorexia olyan lányoknál jelentkezik, akik túlsúlyosak vagy annak érzik magukat, ezért fogyókúrázni kezdenek. Két csoportot különböztetünk meg: az egyikre jellemző, hogy korlátozza a táplálékbevitelt, míg a másik csoport a koplalási időszakot falási rohamokkal váltogatja.

Bulimia, amikor nincs önkontroll

A bulimia nervosát ma már az anorexia altípusának tartják. A bulimiában szenvedőket felismerhetjük a falási rohamokról, illetve arról, hogy a betegek állandóan aggódnak a testsúlyuk miatt – mondja Rábenspeck Réka. Mivel a betegség általában normális testsúllyal jár, a család előtt sokáig rejtve maradhat a dolog. A bulimiás beteg nem koplal, sőt akár több ezer kalóriát képes elfogyasztani pár óra alatt. Mivel ezek az ételek általában zsírban és szénhidrátban dúsak, a falási rohamokat erős bűntudat követi, így a beteg igyekszik a lehető legrövidebb idő alatt megszabadulni az ételtől. A bulimiás a falási roham alatt nem tudja abbahagyni az evést, vagy nem tudja kontrollálni, hogy mit és mennyit eszik. Az érintettek szégyellik magukat, így gyakori eset, hogy olykor még a legközelebbi hozzátartozó sem tud a betegségről. Ezzel a kórképpel gyakran párosul alkohol- és drogfogyasztás, öngyilkossági kísérlet és kleptománia is. A gyakori hányások során a gyomorsav marja a nyelőcsövet, és a fogak belső felszínén zománckárosodást okoz, ezért a betegség felismerésében jelentős szerepe van a fogorvosoknak. A hányások, vízhajtózások által előidézett kálium és egyéb ionvesztés életveszélyes szívritmuszavart, olykor pedig görcsös rosszulléteket is okozhat. Sajnos mindkét betegségnek vannak már nálunk is halálos áldozatai. Ha a szülők hasonló tüneteket tapasztalnak gyermeküknél, feltétlenül forduljanak orvoshoz.

blikk

2008.01.17

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok