HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Szépségápolás > Ha nyugodt, szép lesz a bőre is

t: 1954

Ha nyugodt, szép lesz a bőre is

Egy amerikai kutatócsoport rájött, mi a valódi oka annak, hogy stresszes időszakokban több bőrfertőzés (például pattanás) alakul ki.

Eddig mindenki úgy hitte, hogy a stressz hatására az immunrendszer legyengül, és csökken a vérben az ún. T-sejtek aktivitása, amely aztán kihat a bőrre is. A San Franciscó-i University of California szakértői most kiderítették, hogy a folyamat pont ellenkező irányban zajlik: kívülről befelé. Az immunrendszer elsődleges védvonalát a bőr felső rétegében, az epidermiszben található peptidek alkotják.

A kutatók kísérleteikben egereket tettek ki pszichológiai stressznek, és azt észlelték, hogy az állatok fogékonyabbak lettek a Streptococcus pyogenes nevű kórokozó által gerjesztett bőrfertőzésekre. A kevésbé stresszes körülmények között tartott egerek nem fertőződtek meg ezzel a baktériummal. A stresszes egerek bőrének legfelső rétege nem volt képes annyi baktériumölő peptidet termelni, mint a kevésbé stresszeseké.

A Streptococcus-félék számos betegség előidézői lehetnek, például bőrfertőzéseké, súlyos torokgyulladásoké, sőt léteznek közöttük rendkívül veszélyes húsfaló fajok is. Az ellenük ható peptidekről csak mostanában derült ki, hogy antibiotikumként működnek: megtámadják a baktériumokat, és elpusztítják azokat. Ez a védvonal egy egészséges embernél akár a támadó kórokozók 99,5%-át is elpusztíthatja, beleértve a baktériumokat, gombákat és vírusokat. A stressz hatására megszaporodó glükokortikoidok azonban nehezítik a védekezést.ma.hu

2008.01.15

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok