HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Fogyókúra > A diétázó kamaszlányok hajlamosabbak a dohányzásra

t: 2088

A diétázó kamaszlányok hajlamosabbak a dohányzásra

Egy új felmérés szerint a fogyókúrázó kamaszlányoknál duplájára nő a dohányzásra való hajlam.

A kamaszfiúk körében az úgynevezett "inaktív fogyókúrázók" szoknak rá leggyakrabban a dohányzásra, vagyis azok, akik időről időre megpróbálnak diétázni, de nem tartanak ki a végéig. Mindezt a University of Florida kutatói derítették ki a közelmúltban.

A szakértők célja az volt, hogy megállapítsák, milyen összefüggés van a tizenéveseknél a fogyókúra és a dohányzás között. Az amerikai kutatók a Kamaszok Egészségének Nemzeti Hosszirányú Felmérése nevű projekt adatbázisát használták fel, ami 13 és 18 év közötti lányok és fiúk egészséggel kapcsolatos magatartását mérte fel. Az 1994 és 1996 között létrejött gyűjteményből, amelyben 7800 tinédzser adatai szerepelnek, többek között az is kiderült, hogy a lányok 55%-a fogyókúrázott, és 35%-a rendszeresen diétázott, annak ellenére, hogy kevesebb mint 21% számított túlsúlyosnak.

A fiúknak nagyobb hányada volt túlsúlyos, de mindössze a negyedük vallotta magáról, hogy fogyókúrázik, és csupán 12% diétázott rendszeresen. Azok a lányok, akik a felmérés ideje alatt kezdtek fogyókúrába, átlagosan 1,9-szer nagyobb eséllyel szoktak rá a dohányzásra, mint akik nem fogyókúráztak. A fiúk között azoknál nőtt meg a dohányzók aránya - 1,7-szeresére -, akik elkezdték a diétát, de abbahagyták. A tesztben szereplő fiatalok 27%-a találkozott dohányzással az otthonában: náluk természetesen eleve nagyobb volt a káros szenvedélyre való hajlam.

ma.hu

2007.10.24

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok