HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Érdekességek > Prémium kronográf a Mazda főtervezőjétől

t: 2538

Prémium kronográf a Mazda főtervezőjétől

A közös fejlesztés ötlete egy korábban a Hockenheimringen megrendezett Mazda eseményen vetődött fel. Az alapötlet szerint az óragyártónak egy, a Mazda modellek vonzerejét megfelelő módon kifejező prémium órát kellett megterveznie és legyártania. Hasip Girgin a Mazda európai K+F központjának helyettes főtervezője, Arno Gabel, a Sinn Spezialuhren Frankfurt elnökhelyettese és Herbert Kunde, a Mazda Motors Deutschland marketing menedzsere azonnal elkezdték az ötlet részletes kidolgozását, 15 hónappal később pedig valóra vált az álom.

Hasip Girgin, az új Mazda Design Chronograph tervezőjének életében ez volt az első nem autótervezéssel kapcsolatos feladat. "Elsőre nagyon könnyűnek tűnt a feladat, de hamar kiderült, hogy óriási kihívással nézzek farkasszemet, mivel azonnali vonzerővel rendelkező, egyedi formatervű órát szerettem volna létrehozni. Több mint egy évig dolgoztam, mire megtaláltam azt az óraformát, mely hűen tükrözi a Mazda modelljeinek érzékiségét" - emelte ki Hasip.

A különleges formavilág létrehozásának érdekében a tervező egy lekerekített négyzetalakot vett alapformának, mely egy olyan motívum, ami feltűnik a Mazda MX-5 légbeömlőin, hátsó lámpáin és kilincsein. Az időtálló, érzéki forma feltűnik a kronográf házán, a mutatókon, a három kis számlapon, a számlapon látható formákban, és még az exkluzív kivitelű díszdobozon is. Azt hiszem megtaláltuk a legtökéletesebb harmóniát a geometrikus test és a testet meghatározó feszes és lágy vonalak között" - nyilatkozta Girgin.

A Mazda tervezési stílusára utal a kronográf szíja és egyedi pillangózárja is. A szíj szilikongumiból készült, és ugyanazt a mintát viseli, mint a Mazda Hakaze abroncsai.

Hasip Girgin, az új Mazda Design Chronograph tervezője számos szériagyártású és koncepcióautó tervezésénél játszott központi szerepet az elmúlt tizenkét évben. Főként a Mazda3-hoz adott formatervezési ötleteiről ismert. Művészeti tehetsége túlmutat az autótervezésen. Girgin művészeti akadémiát végzett festészet tanszakon, számos kiállítása volt már Németországban is, a Pforzheimi Egyetemen pedig formatervezésből tart előadásokat.

A Mazda és a Sinn Spezialuhren Frankfurt korábban kétszer dolgozott közösen limitált szériájú órák elkészítésén - az MX-5 NC és a Sinn 303 RX-8 modellek esetében. Míg az első darabok eredeti Sinn modellek egyediesített változatai voltak, az új kronográfot
teljes egészében a Mazda tervezte és a két cég legfőbb értékei jelennek meg benne: a kiemelkedő és egyedi Mazda formaterv és a Sinn Spezialuhren Frankfurt prémium technológiája és szakértelme.

A Mazda Design Chronograph limitált példányszámban kerül forgalomba és augusztus közepétől lesz kapható az európai Mazda-kereskedésekben. Az óra ára Németországban 1490 Euro lesz.

MAZDA DESIGN CHRONOGRAPH
Műszaki adatok


Mechanizmus:

- Valjoux 7750, kronométer minőségű kronográf
- Mechanikus billegőszerkezet, automatikus felhúzómechanika
- Precíziós szabályzás
- 25 rubintkristály
- 28 800 féllengésszám/óra
- Incabloc ütésvédelmi rendszer
- Antimágnesesség a DIN 8309 szabványnak megfelelően
- Ütésvédelem a DIN 8308 szabványnak megfelelően
- Gyors dátumállítás
- Járástartalék: 46 óra
- Kronográf (stopper funkció/mérési időtartam: 12 óra)


Kijelző:

- Fluoreszkáló óra- és percmutatók
- Fluoreszkáló jelzések a számlapon 3 és 9 óránál
- Dátumkijelzés külön ablakban
- Középen elhelyezett stoppermutatók a másodpercek, percek és 12 óra kijelzésére


Ház:

- Selyemfényű rozsdamentes acél Din.szerinti 1.4435-ös összetételű anyag
- Csavaros hátlap belegravírozott sorszámmal
- Zárható korona
- Zafírüveg kétoldalas tükrözésmentesítéssel
- Vízálló Din 8310-es szabvány szerint
- Nyomásálló 10 Barig = körülbelül 100 méteres merülésig megfelelő
- Fülszélesség: 22 mm


Szíj:

- Szilikongumi szíj a Mazda Hakaze tanulmányautó abroncsainak mintázatával
- Minőségi pillangócsat precíz gravírozással


hirado.hu

2007.06.21

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok