HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > BELFÖLD > A Fővárosi Önkormányzat miatt lesz sztrájk a BKV-nál?

t: 1212

A Fővárosi Önkormányzat miatt lesz sztrájk a BKV-nál?

Demszky: A BKV sofőrei úgyis az országos átlagon felül keresnek

A működőképessége határán álló BKV-nak nincs forrása a béremelésre; a közlekedési vállalat járművezetői pedig jóval az országos átlag felett keresnek – közölte a főpolgármester, miután a cég vezetésétől tájékozódott a jövő keddre tervezett sztrájk következményeiről. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége szerint a BKV vezérigazgatója és Demszky Gábor felel a kialakult helyzetért.

Szakszervezeti források szerint egy kezdő buszsofőr fizetése minden pótlékkal együtt sem éri el a százezer forintot. Tapasztaltabb kollégái ugyanakkor átlagosan 120 ezer forintot visznek haza. A BKV dolgozói januárban is sztrájkot terveztek, ami azért maradt el akkor, mert ígéretet kaptak a nyári béremelésre. Ez viszont nem történt meg augusztus végéig.

Demszky Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a BKV nem tudja tartani az üzleti tervét, akkor a következő években még több dolgozót kell elbocsátaniuk, "leépítések lesznek és a szolgáltatások ellehetetlenülhetnek". A főpolgármester elmondta: 2004 óta mintegy 41 százalékos béremeléssel lehet számolni a BKV-nál átlagosan, és Magyarországon nincs még egy olyan közszolgáltató vállalat, ahol ilyen szintű béremelés történt ez idő alatt.

A BKV-dolgozók átlagbére 220 ezer forint, a járművezetőké 226 ezer forint, míg az ugyanilyen munkát végző Volán-buszsofőrök átlagos bére 170 ezer forint Demszky szerint. Mint mondta, a városnak óriási kárt okozna a tömegközlekedés leállása. "Ha a BKV leáll, akkor ez óránként egymilliárd forintos veszteséget okozhat az országnak" - figyelmeztetett a városvezető, aki szerint számolni kell azzal is, hogy sztrájk esetén a tűzoltók, a rendőrök, a repülésirányítók, a tanárok, a kórházi dolgozók nem jutnak el a munkahelyükre. A minimális szolgáltatás biztosítása azért fontos, hogy "kevesebb ember haljon meg, kevesebb vagyoni kár (...), katasztrófa keletkezzen a városban".

A szakszervezetek "nulla százalékos" szolgáltatási javaslatáról azt mondta: az "veszélyezteti az élet- és a vagyonbiztonságot". Közölte, hogy számít az érdekképviseleti vezetők megértésére. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az üzemi tanácsi és a szakszervezeti vezetők érdekeltek az idei és a jövő évi újraválasztásukban is. "Ez nem érdekmentes eszmecsere, hanem az egyik fél azon túl, hogy szolgálja a szakszervezeti tagság érdekeit (...), a saját érdekeire is gondol".

Demszky továbbá elismerését fejezte ki, és köszönetet mondott a BKV dolgozóinak azért a munkáért, amit "igen nehéz körülmények között" végeznek. Kitért arra is: nem tartja valószínűnek, hogy a főjegyző a sztrájk napjára kötelező iskolai szünetet rendelne el.

ASZSZ: Demszkyt és Antalt terheli a felelősség

A BKV Zrt. vezérigazgatóját és Budapest főpolgármesterét terheli a felelősség a sztrájkhelyzetért- közölte Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) elnöke szerdán. A közlemény szerint az ASZSZ nyomatékosan felszólítja Antal Attilát és Demszky Gábort, hogy folytassanak valódi, felelősségteljes és eredményes tárgyalást a konfliktus békés lezárása, az érintett munkavállalók munkájának ellenértékét kifejező béremelés érdekében. A BKV Zrt. vezetése - személy szerint a vezérigazgató úr - bértárgyalási álláspontja tarthatatlan – fogalmaz a közlemény.

A törvényességet sértő intézkedései (sztrájknévsor, toborzás) nagymértékben lerontotta a megállapodás esélyét - áll a közleményben. Demszky Gábor magatartása, tétlensége is akadályozza a megállapodás létrejöttét, ezért a konfliktus miatti felelősségben kénytelen osztozni a város főpolgármestere. A közlemény rámutat: amennyiben záros határidőn belül nem születik megállapodás, szeptember 4-én üzemkezdettől, délután 13.00 óráig sztrájkolnak a BKV Zrt. munkavállalói.Elsősorban nem a BKV Zrt. vezetőit tartják felelősnek a kialakult helyzetért a szakszervezetek képviselői, hanem a tulajdonost, vagyis a Fővárosi Önkormányzatot – közölte Földényi György, a sztrájkbizottság elnöke szerdán a távirati irodával, miután továbbra sem közeledtek az álláspontok. „Ne felejtsük el, hogy a tárgyalás nem két szereplőből áll, nem csak a munkavállaló van és a menedzsment, hanem ott a tulajdonos is, akinek felelőssége van a tulajdonával szemben és úgy tűnik, hogy semmiféle felelősséget nem érez iránta, hisz megkötötte a vezérigazgató kezét, hogy nem adhat semmiféle bérfejlesztést" – mondta az elnök, majd hozzátette: „ezért úgy érezzük, hogy a felelőség a sztrájkkal kapcsolatban elsősorban a főváros vezetését illeti meg."

Rámutatott: nem a buszvezetők keresnek a legjobban a vállalatnál, hiszen van olyan felsővezető, aki évente 40 millió forintot keres, de a sztrájkbizottság elnöke ismer olyan főosztályvezetőt, akinek évi harmincmillió forint a jövedelme.

Földényi György kifejtette, hogy sztrájkőröket állítanak ki az esetleges szeptember 4-i sztrájk idejére minden telephelyen. A sztrájkőrök feladata lesz a munkahelyre beérkező kollégáik irányítása, informálása, illetve arra is figyelnek: semmilyen atrocitás ne érhesse a sztrájkolókat.

Minden telephelyen annak nagyságától és a dolgozók számától függően állítják ki a sztrájkőröket, de 10-20 főnél sehol sem lesznek többen – tette hozzá. A sztrájkbizottság elnöke elmondta, hogy a BKV jelenlegi kommunikációja mellett számítanak atrocitásokra, hiszen a munkáltató eddig minden lehetséges törvényt megszegett és a szakszervezetek szeretnék a munkavállalóikat megvédeni. Földényi közölte, a szerdai tárgyaláson sem sikerült megegyezni az elégséges szolgáltatásról, illetve az idei bérfejlesztésről. Az álláspontok nem is közeledtek - tette hozzá.

A BKV Zrt. szerda délután közölte: nem vezettek eredményre a BKV Zrt. és a szakszervezetek képviselői között az elégséges közlekedési szolgáltatás biztosításáról szóló mai tárgyalások sem. A szakszervezetek csupán azt vállalnák el, hogy a szeptember 4-ére tervezett sztrájk idején 13.00 órakor indítanák az első metró- és kisföldalatti szerelvényeket. A felszíni közlekedésben azonban 13.00 órától csupán a munkafelvétel kezdődne meg. Az elégséges szolgáltatás mértékéről szóló tárgyalások a héten tovább folytatódnak.A Liga a munkavédelmi főfelügyelőséghez fordult

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőséghez (OMMF) és a Fővárosi Közgyűléshez fordult a Liga szakszervezetek a BKV ZRt.-nél kialakult helyzet miatt - közölte Gaskó István elnök szerdán.

A közlemény szerint a LIGA Szakszervezetek az OMMF-nek címzett beadványában aggályosnak értékelte, hogy a BKV Zrt. a szakszervezetek által meghirdetett, szeptember 4-ére tervezett sztrájk idejére hirdetés útján toboroz buszsofőröket.

A szakszervezet felhívta a figyelmet a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény rendelkezéseire. Ennek alapján a munkáltató a munkavállalót csak olyan munkával bízhatja meg, amelynek ellátására rendelkezik a biztonságos munkavégzéshez szükséges ismeretekkel, készséggel és jártassággal. A LIGA Szakszervezet kérdésesnek tartja, hogy a BKV Zrt., az idő rövidsége miatt a hirdetésre jelentkező munkavállalókkal eleget tud-e tenni a törvényben foglalt, elsősorban a biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosítására vonatkozó kötelezettségeinek - áll a közleményben.

A szakszervezet kérte, hogy az OMMF folytasson azonnali munkavédelmi hatósági ellenőrzést a BKV Zrt.-nél, melynek során vizsgálja ki, hogy a munkáltató - az esetleges sztrájk idejére alkalmazott munkavállalók esetében - eleget tesz-e az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéssel kapcsolatos feladatainak és kötelezettségeinek teljesítésére vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek. A közleményben foglaltak szerint LIGA Szakszervezetek a Fővárosi Közgyűlésnek címzett levelében felhívta a figyelmet a munkáltatók azon kötelességére, miszerint a munkavállalókkal rendezett munkaügyi kapcsolatot, jogszerű eszközökkel, békés tárgyalások útján kötelesek fenntartani.

A szakszervezet megítélése szerint a BKV Zrt. és a szakszervezetek közt elmérgesedett viszony annak is köszönhető, hogy a munkáltató nem tárgyalásokkal kívánja a konfliktust megoldani, hanem a dolgozók megfélemlítésével, illetve sztrájktörők alkalmazásával ellehetetlenítené a sztrájkot. A LIGA Szakszervezet ezért kérte a Fővárosi Közgyűlést, hogy szólítsa fel a BKV Zrt. vezetőségét a konfliktus mielőbbi, békés rendezésére, és ehhez biztosítsa a szükséges eszközöket - olvasható a közleményben.

Magyar Nemzet

2007.08.30. 07:00

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek