HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Balkonra, teraszra, dézsába > A szenvedés, a kereszt virága - Golgotavirág

t: 7525

A szenvedés, a kereszt virága - Golgotavirág

A golgotavirág (Passiflora) neve a korai XVII. századból ered. Jacomo Bosio szerzetes-tanítvány és művész állította párhuzamba Krisztus szenvedéstörténetét és a korábban alig látható bimbóból a reggeli órákban kibomló, és gyorsan elhervadó virágot. Virágzási ideje 24-48 óra. Későbbi szerzők, így a jezsuita J. B. Ferrari szerint a virág egyes részei is szimbolizálják Krisztus keresztútját. A három bibeszál jelenti a három szöget, amellyel Jézust a kereszthez szegezték; a bibe az ecettel átitatott szivacsot; a nyeles magház a kelyhet, amelyet ki kellett innia; az öt portok az öt sebhelyet. A 72 szálból álló sugárkoszorú beszél a töviskoszorú hagyomány szerinti 72 töviséről; a hármasan szeldelt lomblevél a lándzsa hegyét, a kacs a korbácsot, a fehér szín pedig (a Passiflora incarnatánál a sugárkoszorút képező szálakat tekintve) a Megváltó ártatlanságát jelképezi. Más értelmezés szerint a sugárkoszorú a dicsfényt, egyéb fajok ötszörösen összetett levele az ellenség kezét, a tíz sziromlevél a tíz apostolt ( Pétert és Júdást nem számítva), és a középső oszlop Jézus keresztjét szimbolizálja. Ezt a jelentéshordozást fejezi ki a név is: "passio", azaz szenvedés, "incarnata", azaz megtestesülés.

Gyógyhatások

Európában először egy spanyol orvos, Monardes tesz róla említést 1569-ben. Fájdalomcsillapító, szedáló hatása miatt ma is közkedvelt gyógynövény. Külsőleg égési sérülésekre, bőrgyulladások kezelésére gyulladáscsökkentőként és fájdalomcsillapítóként használják. A növény föld feletti részének kivonata, flavonoid tartalmának köszönhetően nyugtató hatású. Napi 4-8 g szárított növény fogyasztása javasolt. Egy csésze teához kb. 2,5 grammját forrázzuk le, és áztassuk 15 percig. Naponta 3-szor fogyaszthatjuk. Terhesség és szoptatás időszakában ellenjavallt.

Gondozása

Ezt a kúszó szárú, kacsokkal kapaszkodó növényt koszorú alakban szokás dróthurokra futtatni. Nagy lilásfehér virágaiban a szirmok és porzók közt koronaszerű mellékpárta található, innen ered a neve is. Bár virágai rövid életűek folyamatosan és dúsan nyílnak.

Nem kifejezetten igényes növény, mégis némi odafigyelést igényel. Szobában tegyük párásabb és világosabb helyre. Virágzás idején 2-3 hetente tápoldatozzuk virágos növényeknek való tápoldattal és bőségesen öntözzük. Tavasszal metsszük vissza és ültessük át tápdús virágföldbe. Nyáron érdemes fokozatos szoktatással szabadba, félárnyékos helyre helyezni. Télen pár hónapig 6-10 C°-os világos helyen mérsékelt öntözéssel teleltessük, hogy nyugalmi idejében megerősödhessen.

Szaporítása nem túl nehéz. Nyáron dugványozhatjuk homokos földbe üvegbúra alatt, de a hajtásokat lebujtathatjuk egy másik cserépbe is úgy, hogy a hajtáscsúcs kiálljon.

A golgotavirág közeli rokona a passiógyümölcs, mely nem olyan mutatós, de szilvaszerű terméseiből a magokat kiszedve magunk is felnevelhetjük, bár nagyobb térigénye miatt nehezebb tartani. Hogy terméseket neveljen, finom ecsettel nekünk kell a trópusi rovarok és madarak beporzó munkáját helyettesítenünk.
(forrás: szöveg: www.kertpont.hu), képek: passiflora.it)

2005.03.20

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Előző

Legfrissebb magazinok