HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Tavaszi virágok > Itt a tavasz! - képekben

t: 9702

Itt a tavasz! - képekben

1. Tavaszi tőzike
2. Kökörcsin
3. Tavaszi csillagvirág
4. Salátaboglárka
5. Kankalin vagy primula
6. Fürtös gyöngyike
(forrás: Gazlap)

2005.04.03

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
1. Tavaszi tőzike
A hóvirágon kívül egész sereg gyönyörű vadvirág hirdeti a tavasz beköszöntét. A hóvirág közeli rokona, nagyobb testvére a tavaszi tőzike (Leucojum vernum). Magyarországon őshonos, a homokos talaj kivételével mindenütt jól érzi magát. Főleg árnyékos helyeket kedveli.
1. Tavaszi tőzike A hóvirágon kívül egész sereg gyönyörű vadvirág hirdeti a tavasz beköszöntét. A hóvirág közeli rokona, nagyobb testvére a tavaszi tőzike (Leucojum vernum). Magyarországon őshonos, a homokos talaj kivételével mindenütt jól érzi magát. Főleg árnyékos helyeket kedveli.
2. Kökörcsin
Napos lejtőkön találkozhatunk a kökörcsinnel (Pulsatilla sp.), amely egy egész túlélőművész. Mostoha körülményekhez alkalmazkodott, az egész növényt selymes szőrök borítják, hogy védje magát a hidegtől és az erős párolgástól. Levelei szabdaltak, hogy bele ne kapjon a szél, virágai pedig bókolva védekeznek az eső és hó ellen. Mérges nedve miatt a legelő állatok is elkerülik.
2. Kökörcsin Napos lejtőkön találkozhatunk a kökörcsinnel (Pulsatilla sp.), amely egy egész túlélőművész. Mostoha körülményekhez alkalmazkodott, az egész növényt selymes szőrök borítják, hogy védje magát a hidegtől és az erős párolgástól. Levelei szabdaltak, hogy bele ne kapjon a szél, virágai pedig bókolva védekeznek az eső és hó ellen. Mérges nedve miatt a legelő állatok is elkerülik.
3. Tavaszi csillagvirág
Nedvesebb erdőkben, folyópartokon találkozhatunk a tavaszi csillagvirággal (Chilla bifolia), amely kissé emlékeztet a szintén liliomfélék családjába tartozó jácintra. Virágai a legtöbbször kékek, de előfordulnak rózsaszín vagy fehéres változatai is.
3. Tavaszi csillagvirág Nedvesebb erdőkben, folyópartokon találkozhatunk a tavaszi csillagvirággal (Chilla bifolia), amely kissé emlékeztet a szintén liliomfélék családjába tartozó jácintra. Virágai a legtöbbször kékek, de előfordulnak rózsaszín vagy fehéres változatai is.
4. Salátaboglárka
A csillagvirág mellett gyakran találkozhatunk a feltűnő sárga virágú salátaboglárkával (Ranunculus ficaria). Használható tavaszi salátákhoz is, azonban főként idősebb levelei mérgesek. Az ecet hatástalanná teszi a méreganyagot. A tápanyagot megvastagodott gyökérgumójában tároltja a télen át, és most igyekszik minél több levelet fejleszteni amíg fölötte a fák ki nem zöldülnek és el nem takarják a napfényt.
4. Salátaboglárka A csillagvirág mellett gyakran találkozhatunk a feltűnő sárga virágú salátaboglárkával (Ranunculus ficaria). Használható tavaszi salátákhoz is, azonban főként idősebb levelei mérgesek. Az ecet hatástalanná teszi a méreganyagot. A tápanyagot megvastagodott gyökérgumójában tároltja a télen át, és most igyekszik minél több levelet fejleszteni amíg fölötte a fák ki nem zöldülnek és el nem takarják a napfényt.
5. Kankalin vagy primula 
A kankalin vagy primula (Primula auricula) szintén a koratavasz virágaihoz tartozik. Vaskos gyöktörzsében igen sok tápanyag kell raktározódjon, hogy létre tudja hozni a levélzetét és virágait. A virágokat közelről szemlélve érdekes dolgot figyelhetünk meg: egyes virágoknak hosszú a bibéje is rövidek a porzói, másoknál ez épp fordítva van. A hosszú bibéjű virágokat csak a rövidebb bibéjű virágok nagyobb és nehezebb virágpora képes megtermékenyíteni, ezért bibéjük ragadósabb is.
5. Kankalin vagy primula A kankalin vagy primula (Primula auricula) szintén a koratavasz virágaihoz tartozik. Vaskos gyöktörzsében igen sok tápanyag kell raktározódjon, hogy létre tudja hozni a levélzetét és virágait. A virágokat közelről szemlélve érdekes dolgot figyelhetünk meg: egyes virágoknak hosszú a bibéje is rövidek a porzói, másoknál ez épp fordítva van. A hosszú bibéjű virágokat csak a rövidebb bibéjű virágok nagyobb és nehezebb virágpora képes megtermékenyíteni, ezért bibéjük ragadósabb is.
6. Fürtös gyöngyike 
A fürtös gyöngyike (Muscari racemosum) is már tavaly akkora tápanyagkészletet halmozott fel hagymájában, hogy most virágozni tudjon. Csatornaszerű levelei a gyökerekhez vezetik a vizet, amelyre most nagy szüksége van. Illatos csengettyű szerű virágaiból csak az alsók termők, a felsők csupán
6. Fürtös gyöngyike A fürtös gyöngyike (Muscari racemosum) is már tavaly akkora tápanyagkészletet halmozott fel hagymájában, hogy most virágozni tudjon. Csatornaszerű levelei a gyökerekhez vezetik a vizet, amelyre most nagy szüksége van. Illatos csengettyű szerű virágaiból csak az alsók termők, a felsők csupán "marketing" célokat szolgálnak, hogy odacsalják a nektárra éhes rovarokat.

Legfrissebb magazinok