HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Szépségápolás > Kopasz Don Juanok - Hajhullás - A hatékony kezeléshez a legfontosabb a kopaszodás valós okának felderítése

t: 4967

Kopasz Don Juanok - Hajhullás - A hatékony kezeléshez a legfontosabb a kopaszodás valós okának felderítése

Teljes hajállományunk 90-180 ezer hajszálból áll. Hajhullásról akkor beszélhetünk, ha egy bizonyos helyen vagy szétszórtan
a haj 60 százalékát elveszítjük. A legújabb kutatások szerint a fejbőrre kerülő és a szőrtüszőn visszacsorgó faggyú normálistól eltérő összetétele okozza a legtöbb hajvesztést, de természetesen gyógyszeres kezelések is kiválthatnak átmeneti kopaszodást. A legfontosabb az okok felderítése, majd ezután a helyes kezelési mód megválasztása. Érdemes bőrgyógyászt felkeresni, mert van esély a gyógyulásra. A férfiaknál a hajhullás általában a kopaszodó halántékkal kezdődik. A folt aztán egyre méretesebb lesz, később a hajvesztés eléri a tarkót is. – Ettől azonban nem kell megijedni – mondja dr. Nagy Éva bőrgyógyász. – Az ilyen elváltozás általában örökletes, és a férfi nemi hormonok túltengése miatt következik be.

A kopasz férfi az igazi férfi, ő az, aki legtovább potens. Többnyire nem is a partnerüket zavarja a kopaszságuk, hanem inkább a haverok cukkolása miatt idegeskednek. Számukra az egyedüli megoldás a hajátültetés. Ma már biztosan tudjuk, hogy a saját haj átültetése az egyetlen olyan lehetőség, amelylyel véglegesen pótolni tudják az elvesztett fürtöket. A kilencvenes évek közepére fejlődött ki az a műtéti eljárás, amely azóta is világszerte nagy népszerűségnek örvend. Míg korábban főleg a tengerentúlon és csak a jómódú emberek műttették meg magukat, addig manapság már bárki itthon is megcsináltatja a műtétet. Ennek csupán az anyagiak szabnak határt, mert a beavatkozás még ma sem olcsó mulatság a plasztikai sebészeteken.

A nők körében a területileg szétszórt hajhullás okozza a legtöbb kellemetlenséget. Tinédzsereknél a vashiány, illetve a túlzott fogyókúra következménye lehet. A várandósság és a szoptatás idején az anyukák 75 százaléka panaszkodik hajhullásra, náluk a hormonális kezelés, illetve egy speciális fogamzásgátló szedése orvosolhatja a bajt. A klimax körüli években az ösztrogénhiány okozza a kellemetlen, többnyire a fejtetőn jelentkező hajvesztést. Erre is van gyógyír: egy receptre kapható hormontartalmú hajszesz, amely az adott területen fejti ki kedvező hatását. A foltokban hulló haj mögött általában mindig valamilyen bakteriális fertőzési góc húzódik meg. Amint kezelésbe veszik a bűnöst, például egy gyulladt fogat vagy a mandulát, egy-két hónap múlva magától visszanő a haj is. Nagy Éva szerint gyakori az is, hogy semmilyen vizsgálattal kideríthető oka nincs a hajhullásnak. Ilyenkor többnyire stressz vagy lelki megrázkódtatás áll a háttérben. Akadnak, akik önként vállalják a kopaszságot. Nyáridőben ennek divatja is van. A csupasz fejbőr roppant kényelmes, nem kell hajat szárítani, fésülgetni.

A bibliai Sámson tragédiaként élte meg dús hajzuhatagának elvesztését, ám nem egy híresség éppen kopaszságának köszönheti népszerűségét. Gondoljunk csak Agassira, Kojak-re vagy Sinead O’ Connorra, a hölgyek közül pedig Demi Moore-ra, vagy akár Udvaros Dorottyára.

Hogyan előzhető meg?
- Hajmosás előtt fésülködjön, mert vizes állapotban sérülékenyebb a hajszál.
- A sampont vízzel hígítva vigye fel a hajra.
- A haj típusának és a fejbőr állapotának megfelelő sampont válasszon.
- Gyógysamponnal nyugodtan moshat naponta is hajat.
- Mosás után legalább kétszer öblítse le a fejét.
- Nem tesz jót a forró levegő, inkább langyosra állítsa a szárítót, mert a haj hő hatására megnyúlik. Nem baj, ha tovább tart a művelet.
- Kerülje a gyakori dauert és hajfestést.
- Fogyasszon vitaminban, vasban és fehérjében gazdag ételeket.
(forrás: www.reggel.hu)2005.09.08

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Ápolja vitaminokkal, kezelje kíméletesen, s ha kell, mossa meg naponta gyógysamponnal. Így a leggyengébb haj is megerősödik néhány hónap alatt.
Ápolja vitaminokkal, kezelje kíméletesen, s ha kell, mossa meg naponta gyógysamponnal. Így a leggyengébb haj is megerősödik néhány hónap alatt.

Legfrissebb magazinok