HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Ízvilág > Mit kajálunk idén?

t: 3542

Mit kajálunk idén?

A sajtómeghívó szerint az év gasztronómiai durranásának lehetett tanúja, aki csütörtök délelőtt a Pomo D'oro étterembe vándorolt, és ezzel alighanem Zsidek László Ízvadász című szakácskönyvére gondoltak, amit itt mutattak be. Hogy kicsoda Zsidek László? Ha akarom tévésztár, ha akarom menő üzletember, ha akarom fakanál végén mesterszakács. Zsidek László 35 éve főz, és akkor a szakácsiskolában eltöltött csetlő botló éveket még nem is számította, nem akart szakácskönyvet kiadni, hiszen tudja, hogy manapság mindenki azt ad ki. Azt azonban úgy látszik nem tudja, hogy ezt mindenki tudja, és el is mondja mindig, hogy ezt tudja. Végül azzal győzte meg magát, hogy ha az is kiadhat, aki még a konyha szagát sem ismeri, akkor ő, aki hivatalos szakács, és nem mellesleg a Food Express feje, 35 év után megérett egy szakácskönyvre. A könyv első részében Zsidek saját receptjeit sorakoztatja fel - melyek egyébként változatosak, és a többi képes szakácskönyvhöz képest több benne a használható recept-, a második részben pedig hozzá valamilyen okból közelálló éttermek ételeit, ami a dolog egyszerűbb része, hiszen a recepteket csak el kellett kérni. A szerző szerint tarthatatlan, hogy az osztrákok tízszer annyit járnak étterembe, mint mi, szóval most ajánl néhányat.

Az asztalomnál ülő, kizárólag nőnemű újságírók gyorsan átlapozzák a könyvet, megállapítják, hogy a receptek jók, és könnyen elkészíthetők, és alapvetően az egész sokkal jobb, mint a Stahl Judit, akit ők nem is szeretnek, mert milyen az már, hogy kézzel belenyúl az ételbe, és cuppogat, meg az ujját nyalogatja, elmegy az embernek az evéstől a kedve. De a Jamie, az cuki.

Az alapgondolat

Mivel éppen decemberbe léptünk, úgy gondoltuk, megér egy merengést milyen hasonló nagy durranások voltak még idén a hazai gasztronómiai életben, Zsidek Lászlónak ugyanis kemény ellenfelei vannak a perszonalizált receptpiacon. Eleve fel kell venni a harcot a nagy elődökkel, akik már tavaly beléptek a főzés világába, és csatlakoztak azon hírességekhez, akik úgy gondolják, a gasztronómia több mint wienerschnitzel sütögetés egy zsíros, párás konyhácskában, a gasztronómia művészet. Van már szakácskönyve Gianninak, természetesen olasz, Váncsa Istvánnak, és nem tudom valaki tud-e róla, de Straub Dezsőnek is. Endrei Judit diétás receptkönyvet adott ki, de mind közül a legleleményesebb Pierrot, aki fogott egy fotóst és körbeutazta Ázsiát majd kiadott egy ázsiai szakácskönyvet.

Friss szüret

De térjünk át az idei termésre, a nagy visszatérő, örök befutó Frank Júlia most adta ki élete 55. szakácskönyvét ami nem semmi, ráadásul jó vastag is (Óriás szakácskönyv, 3990 forint). Szétnézve a szép színes szakácskönyvpiacon ki is derül, hogy magyarok közül Zsidek mellett ő az egyetlen profi, aki nem az elmúlt hónapokban fedezte föl, hogy szeret főzni. Újabb darabbal bővül a Jamie sorozat is, aki igaz hogy újságíró kollégáim szerint cuki, viszont talán legkevésbé hasznos a kezdő háziasszonyoknak (ráadásul nős). A most megjelent könyv a Jamie vacsorái címet viseli, és némileg egyszerűbb és könnyebb recepteket tartalmaz, mint az eddigiek, a hátsó borítón található ajánló pedig a legjobb szakácskönyvajánló ever. A Park Kiadó egy rövid és tömör Nők Lapja idézettel kívánja meggyőzni a vásárlókat, ami úgy hangzik, hogy "Jamie a 21. század legsikeresebb szakácsa." (Jamie vacsorái, 5500 forint.) A Park kiadó másik favoritja, Stahl Judit idén kimaradt a szórásból, talán azért, mert nemrégiben kiderült, hogy receptjei igencsak hasonlítnak a külföldön már régóta népszerű Nigella Lawson receptjeire, sőt Stahl még az ujját is pont úgy szopogatja, mint brit hasonmása. Kiengesztelésképpen viszont Stahl, Hanna nevű lányával együtt rekordidő alatt végigvándorolta a létező összes magyar bulvár és női lap címlapját, nálunk is biztos szerepelt volna, ha lenne címlapunk. Helyette idén Buday Péter, a Stahl konyhája szakácsa adott ki könyvet - ehhez egyébként Stahl Judit írt ajánlót,- az egyszerűbb élelmiszerek, mint alma, dió, sajt, csirke köré csoportosítva receptjeit (3390 forint). Karácsonyra végre Bíró Ica is megosztja az olvasókkal kedvenc ételeit, igaz ő nem kifejezetten szakácskönyvet, egyenesen a Test és lélekszépítés bibliáját írta meg (5990 forint).

Ideje volt

Pár napja látott napvilágot Gáspár Bea szakácskönyve is, ami a könyv ajánlója szerint hiánypótló a magyar piacon. A könyv szerzői szerint ideje volt már, hogy megjelenjen ez a könyv, hiszen Bea asszonyt, akit annyian bálványoznak, lassan mindenkinél jobban ismerjük, mégis alig tudunk róla valamit. A képernyőn állandóan látjuk a fenséges roma ételeket, ideje hát hogy végre szagukat, ízüket is megérezzük. Az olyan roma ételekét például, mint a libamáj szarvasgomba mártással, vagy a kapros tengeri halfilé. Ez persze Beának sem ment rögtön, csak amikor Győzi végre az asztalra csapott, hogy nem azért hozott asszonyt a házhoz, hogy ne főzzön neki vacsorát (Győzikét a cikk írásának idején Bea asszony nem engedi be a konyhába, de még a házba sem). Gáspárné azóta belejött, amikor főz, csak az ételre figyel, és néha ki is melegszik, ezért a könyv közepe felé fehérneműre vetkőzik, és tűzhely mellett megizzadt testét egy metálszürke autóhoz préselve hűsíti. A hűsölés után bort ajánl, természetesen Hamvas Béla idézetekkel tarkítva, kedvence a Cserszegtomaji Zöldveltelini. (Bea, 20 étel és életkép, 2898 Ft.)

Ideje van
Szintén egészen friss, még nyomda-meleg Norbi szakácskönyve, mellyel kissé sokat váratta a követőket a mester. Norbi szabadkozik is egy sort, könyvében leírja, hogy ő bizony nem tud főzni, valószínűleg még egy rántottát se, ám ez nem jelenti azt, hogy ne tudná, milyenek a jó receptek, és milyen étellel maradhat karcsú az ember. Csakhát a pénz őt nem érdekli, ezért eddig nem is adott ki ilyen könyvet de most ideje van (A karcsúság receptjei, 5500 Ft). És aki bebizonyítja kitartását, és karcsúságát, azok között Schobert Norbert kisorsol egy Audit.


Mi nem egészen értettük, mitől karcsúsító ez a szakácskönyv, Norbi a könyv bevezetőjében azzal büszkélkedik, hogy a szakácskönyv nagy részét az édességek teszik ki, bár tény hogy a hozzávalók között meglehetősen sokszor szerepel az édesítőszer és a zabkorpa. Mi egyszer már egészen komolyan azt gondoltuk, hogy nagyjából értjük az update módszer lényegét, most azonban kezdjük ismét elveszteni a fonatalat. Jamie Oliver mintájára számos családi fotó található a könyvben, már a kicsi Norbiról is, a legszórakoztatóbb mégis a szakácskönyv vége, ami tele van úgy nevezett kis színesekkel. Például hirdetésekkel, így hamar kiderül, hogy Norbi eddig 16 cégnek adta el a nevét, persze a könyv megjelenése óta ez változhatott.

A könyv lezárásaként Schobert Norbi Levél gyermekeimnek címmel életvezetési tanácsokat fogalmazott meg lányának és fiának. A mintegy hatoldalas levélkében azt ecseteli, hogyan jutott el az első 1200-es Ladától a mostani legszuperebb Audi-ig. Schobert Norbert nem akart Audit vásárolni, mert félt, hogy a hétköznapi emberek többé nem fogják őt elfogadni. A megvilágosodás végül álmában érte, mikor Réka mellet a hitvesi ágyban forgolódva rájött, egy szuperautó nem csak irigység tárgya lehet, hanem ösztönző erő bárkinek. Akinek van ideje, megszámolhatja, hogy az Audi, vagy egy bizonyos édesítőszer neve van többször leírva a karcsúsító szakácskönyvben. Schobert Norbi végül is levonja a következtetést, gyermekeinek írt első levele utolsó bekezdésében a szakácskönyv mondanivalója kiteljesedik. Gyermekeim! Vegyetek meg és élvezzetek mindent, de ne feledjétek, a lényeg nem az autó vagy a pénz, hanem ami szívetekben lakozik. Meg a gyomrotokban. Ámen.

velvet

2005.12.06

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok