HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Szobanövények > Növények a lakásban

t: 5772

Növények a lakásban
Sok szempont lényeges: a helyiségek fekvése, a lakóhelyiségek használata. A nappali, a dolgozószoba általában napfényes, világos, meleg helyiség. A hálószobákban viszonylag kevesebbet fűtünk, hűvösebbek és szárazabbak. A konyha jó, ha világos, de nem túl meleg. A fürdőszobában is tartható növény főleg, ha van a helyiségben ablak mert itt a levegő párásabb.

A legtöbb szobanövény a sok fényt szereti, de van olyan is, mely tartható sötétebb szobában, ahol nem kap napfényt. Fontos szempont az is, hogy az ablak mely égtáj felé néz. A legvilágosabb a déli fekvésű, itt azonban vigyázni kell, mert a tűző napfény a déli órákban a legerősebb. Ilyenkor védjük a növényeket behúzott függönnyel vagy tegyük távolabb az ablaktól. Nyáron hosszabbak és világosabbak a nappalok, a levegő páratartalma magasabb, ezzel szemben télen a nappalok rövidebbek, a helyiségeket fűtjük és ezért a levegő is szárazabb.

A keleti és a nyugati fekvésű helyiségek megfelelnek a legtöbb növény számára. Mivel reggel és kora délután süt be a nap, így elég fényhez jutnak. Ezekbe a napos, meleg helyiségekbe ajánlott a bromélia, amely szobai körülmények között könnyen nevelhető. A gumós begónia, ami ősszel és télen kapható piros, rózsaszín és sárga színben.

*Amarillisz: tél közepétől tavaszig kapható a virágboltokban.
*Gloxínia: piros, fehér és lila színekben vásárolható.
*Kroton: vigyázni kell, hogy télen ne érje a hideg levegő. Érzékeny trópusi növény, ha nem kap elég fényt, levelei fakók lesznek.
*Buzogányvirág: népszerű szobanövény, nagy levelei gyorsan nőnek.

Az északi fekvésű helyiségekbe kevés fény jut be. A levegő hűvösebb és szárazabb, mint az előzőeknél. Mégis a trópusi erdőkből származó növények: filodendronok, a különböző fikuszok viszonylag kevés fénnyel is beérik, de fontos, hogy az ablak előtt vagy a közelében helyezzük el őket.

*Vízipálma: viszonylag igénytelen, a több éves példányok rendszeresen virágzanak.
*Kúszóka: gyorsan fejlődik, csüngő növény, függesztve, ámpolnaként nagyon szép. A száraz levegőt nem kedveli.

A liliomfélék közül

*Sáfrányfa: a fényszegény helyiségek egyik legszebb szobanövénye. Igénytelen, a központi fűtésű lakásokban szépen fejlődik.
*Borostyán: különböző fajtái gyorsan fejlődnek, mutatós kúszónövények.

A hűvös helyiséget kedveli

*Szobafenyő: Jól érzi magát tavasztól őszig a kertben vagy az erkélyen. Nyáron tartsuk szobában.
*Aszparágusz: fényigényes, világos lépcsőházban, verandán jól fejlődik.
*Törpepálma: az egyetlen pálma, amely Európában is megtalálható. Hálás növény.
*Ciklámen: őszi és téli hónapok kedvelt virága. A meleg szobában virágai, levelei lekonyulnak. Kifejezetten a hűvöset kedveli, két ablak közé is tehető.

Ide sorolható még a jácint, hortenzia, vizi fuxia, azálea stb. és még sorolhatnánk a leveles illetve virágos növények végtelen skáláját.

A mesterséges fénnyel is tudunk játszani. Különböző megvilágítási formákkal, irányított fényekkel izgalmas hatásokat érhetünk el, plasztikusan kiemelhetjük a növények alakját, színét, hangsúlyozhatjuk struktúrájukat.

Az általános világítás meleg fényt sugároz, kiemeli a sárga és vörös színeket, a halogén lámpák irányított és inkább hűvös fényt adnak.

A felülről történő megvilágítás kiemeli a levelek formáját, élénk árnyékot vet, optikai egységet ad a kisebb növénycsoportoknak.

Vigyázni kell az alulról való megvilágítással, ezzel elsősorban nagyobb méretű, bokros növényeket tudunk kiemelni.

Ha a fényforrás a növények előtt helyezkedik el, szépen kirajzolódnak a levelek körvonalai a falon.

Amennyiben a fény a növények háta mögül érkezik, az árnyék a mennyezeten illetve a térben látszódik.
Fazekas Marietta

(lakberendezes.hu)

Linkajánló:


Dísznövények2006.10.13

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Bromélia
Bromélia
Gumós begónia
Gumós begónia
Amarillisz
Amarillisz
Gloxínia
Gloxínia
Kroton
Kroton
Vízipálma
Vízipálma
Kúszóka
Kúszóka
Sáfrányfa
Sáfrányfa
Szobafenyő
Szobafenyő
Aszparágusz
Aszparágusz
Ciklámen
Ciklámen
Törpepálma
Törpepálma

Legfrissebb magazinok