HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Természetgyógyászat > Nyugtatók helyett homeopátia

t: 11109

Nyugtatók helyett homeopátia
A háziorvos rendelőjében kevés idő van arra, hogy az orvos feltárja az indokolatlan hangulati ingadozások, lelki problémák hátterét. Pedig érdemes lenne elgondolkodni, mi lehet az oka annak, hogy míg egyes embereket szinte lehetetlen kihozni a sodrukból, mások ártatlan eseményekre is testi tünetekkel, emésztési és vérnyomásproblémákkal, fej- és hátfájással reagálnak. A homeopátiában ezért alapvető fontosságú az alkat fogalma. A homeopátiás orvos nem csupán a betegségre, a konkrét panaszra koncentrál, hanem a beteg emberre kíváncsi. A betegről kialakult összkép, vagyis a szellemi, testi és lelki karakter meghatározása után választja ki a neki és csak neki alkalmas homeopátiás szert.

Hogyan gyógyít?

A homeopátia a „hasonlót a hasonlóval kezelni” elv alapján gyógyít. Alkalmazásának lényege, hogy a beteg azt a gyógyszeranyagot kapja homeopátiás hígításban, amely hígítatlanul az egészséges emberben olyan tüneteket vált ki, mint amelyek leginkább hasonlítanak a beteg panaszaihoz. A különböző anyagok, növényi, állati termékek hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. Hatásukra az egészséges ember közérzete megváltozik, álmos lesz, szédül vagy fájdalmat érez. Ha ennek a bizonyos anyagnak a csökkentett adagjával kezelik azt a beteget, aki hasonló panaszokkal jelentkezik, állapota javulni fog. Ezt az elvet használják a védőoltásoknál is, amikor elölt baktériumcsírák igen kis mennyiségével saját védőanyag termelésére serkentik a szervezetet. A homeopátiában a beteg és az orvos kapcsolata egyéni. Ez az eljárás rendkívül nagy tapasztalatot, tudást és rendszerező munkát követel a homeopata orvostól, a gyógyszerek előállítása pedig rendkívüli gondosságot igényel a gyógyszerésztől.

Homeopátiás gyógyszerek

A homeopátiában használt gyógyszerek olyan természeti anyagok, amelyek a szervezet saját védekezőképességét serkentik. Mellékhatásuk rendszerint nincs. Csak ritkán fordulnak elő túl erős válaszreakciók. Mégsem szabad meggondolás nélkül alkalmazni őket. Vannak ugyanis olyan betegségek, amelyek gyógyításához a szervezet természetes védekezőereje már nem elég. Ilyenek az akut vagy gyulladásos folyamatok, vagy ha valamely szerv károsodása okozza a problémát. Nem szabad, hogy ellentét legyen a homeopátiás és hagyományos orvoslás között. Az a kezelés a helyes, amelyik az adott esetben a betegen segít. A homeopátiás szerek golyócskák, tabletták, cseppek és bedörzsölő szerek formájában kaphatók. A golyócskákból öt, a tablettákból egy, a cseppekből öt csepp, a bedörzsölő szerekből egy késhegynyi adag az általános dózis. Az orvos azonban előírhat más adagolást is. Mivel ezeknek a szereknek mellékhatásuk annyi lehet csupán, hogy nem használnak, ma már a patikákban vásárolhatunk belőlük vény nélkül is magunknak.

A lélek alkati szerei

A mai embert számtalan lelki probléma gyötri. Félelem, szorongás, pánik, harag, kedvetlenség, ingerlékenység. Ezek hozzátartoznak az élethez. Néha azonban a szokásosnál erősebben törnek ránk. Kisebb lelki mélypont esetén számíthatunk a homeopátiás készítmények kiegyensúlyozó hatására. Ahhoz azonban, hogy a megfelelő szert kiválaszthassuk, nemcsak tüneteinket, hanem alkatunkat is ismernünk kell. Alábbi táblázatunk ehhez nyújt segítséget.

1. Lelki típus: ideges, félénk, túlságosan elővigyázatos, fél minden feladattól.
A panaszok súlyosbodnak:éjjel és reggel, melegre, jobb oldalon fekve Enyhülnek:hidegben és a szabad levegőn
Szere (homeopátiás gyógyszere):Argentum nitricum: ezüst-nitrát.

2. Lelki típus: páni félelem gyötri, belső nyugtalanság kínozza, feszült, görcsös, aggódik saját egészségéért, pedantériára hajlamos
A panaszok súlyosbodnak:tenger melletti tartózkodásnál, hidegben és éjfél után
Enyhülnek:melegtől és friss levegőtől
Szere:Arsenicum album: fehér arzén

3. Lelki típus: mindent feketén lát, levert, kedvetlen; jól teljesít, de nagyon szenved a személyes kudarctól
A panaszok súlyosbodnak:éjjel és kora reggel, hidegben
Enyhülnek: a zenétől, a melegtől, a mozgástól
Szere:Aurum metallicum: arany

4. Lelki típus: melankolikus; fél este és a sötétben; erős benne az együttérzés és az igazságérzet; hamar elsírja magát
A panaszok súlyosbodnak:bánat, aggódás esetén, száraz hidegben
Enyhülnek:párás időben, melegben
Szere:Causticum

5. Lelki típus: ingerlékeny, zsémbes, nagyon érzékeny a fájdalomra; semmit nem visel el
A panaszok kiváltója:bosszúság, düh, fájdalom, kávé
A panaszok súlyosbodnak:este és éjjel, a megerőltetéstől, a melegtől
Enyhülnek:a helyi melegtől
Szere:Chamomilla: kamilla

6. Lelki típus: levert és félénk; ingerlékeny, szeszélyes, pletykálkodásra hajlamos; az életben mindenből problémát csinál
A panaszok súlyosbodnak:ijedtségtől, izgalomtól, hidegtől és nedvességtől, alkoholtól
Enyhülnek:melegtől, evéstől, pihenéstől
Szere:Cimicifuga: Észak-Amerikában honos növény

7. Lelki típus: zárkózott, töprengő, mogorva, kevés dolog érdekli
A panaszok súlyosbodnak:reggelenként, hidegtől, érintéstől, élvezeti cikkektől
Enyhülnek:evéstől, helyváltoztatástól
Szere:Ignatia: ignác bab, melynek magjai sztrichnint tartalmaznak

8. Lelki típus: haragtartó, semmit sem tud elfelejteni, megbocsátani; falakat épít maga köré, társaságkerülő
A panaszok súlyosbodnak:az időjárás szélsőségeitől, tavasszal és ősszel, délutánonként
Enyhülnek:böjtöléstől, izzadástól, este lefekvéskor, a friss levegőtől
Szere:Natrium chloratum: konyhasó

Fontos azonban tudnunk, hogy hosszan fennálló, visszatérő vagy megszokott életvitelünket, munkánkat súlyosan hátráltató lelki problémák esetén csak orvos tudja kiválasztani a nekünk megfelelő szert vagy gyógymódot.

A homeopátia rövid története

Hasonlót a hasonlóval kell gyógyítani, foglalta össze tanainak lényegét a homeopátia megalapítója, Samuel Hahnemann 1810-ben, Organon című művében. A homeopátiát Magyarországon a 19. században egyetemen oktatták, létezett homeopátiás kórház, szakfolyóirat, és 1935-ben Budapesten tartották a homeopátia világkongresszusát.

(nana.hu)

2006.08.14

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok