HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Foci > Stresszes a foci

t: 1573

Stresszes a foci

Az eredmény különösen senkit nem lepett meg, ugyanis az angol drukkerek nagyon sokat szorongnak és rendkívüli stresszként élik meg a futballmeccseket. Korábbi tanulmányok arról számoltak be, hogy szurkolói buzgalom szorongáshoz, pánikreakciókhoz, sőt egyes estekben még szívinfarktushoz is vezethet, habár tény az is, hogy a világbajnokság megnyerése jó hatással van a nemzet egészségére, és általános jó érzést tapasztal mindenki.

A jelenlegi vizsgálatokat Londonban folytatták le, egy csütörtöki napon, mindkét csapat szurkolói közül 10-10 fő vett részt a felmérésen. A résztvevők izgatottan figyelték a mérkőzés alakulását, minden gól közeli helyzetre hevesen reagáltak, hangosak voltak, ha éppen saját csapatuk volt szorongatott helyzetben, akkor lélegzetvisszafojtva rettegtek a veszélyes támadástól, gyakran felugráltak a helyükről, és még táncoltak is egymással örömükben. Kérdésekre válaszolva az derült ki, hogy a résztvevők nem érezték stresszesnek a mérkőzést, sokkal inkább nyugtalanok voltak, illetve szorongtak a mérkőzés alakulása miatt, mások azt állították, hogy feszültek voltak, de legalább az első félidőben a csapatuk nem kapott gólt.

A résztvevők a meccset is értékelték, végre a második félidőben a pályára lépett Wayne Rooney, aki sérüléssel bajlódott, és úgy tűnik, most már egészséges. Többen egyetértettek az értékeléssel, bár még hozzátették: tipikus Anglia, túl nagy várakozás előzi meg a meccset, és nem elégséges teljesítmény.

A kutatók a szívverés alapján értékelték, hogy az adott szurkoló hogyan éli át a stresszhelyzetet a meccs folyamán, minden öt másodpercben mintát vett a műszer, és egy percenként már ki is értékelte a számítógép az adatokat. Továbbá értékelték a nyál mennyiségét és összetételét is, valamint kérdőíveket is kitöltöttek a résztvevők. Az első vizsgálat az Anglia-Paraguay meccs ideje alatt volt, néhány szurkolónak a szívverése 95 és 100 között volt percenként, ne felejtsük el, hogy az egészséges mérték az 70 körül van percenként. A nyál mennyisége a szurkolóknál hasonló volt, azonban az egészséges mennyiségnek csupán a felét produkálták, a nagyobb stressz miatt a résztvevőknek teljesen ki volt száradva a szájuk. A szakemberek megmérték a nyál összetételét, főként a stresszhormonok szintjére voltak kíváncsiak.

A meccs ideje alatt, ami a vizsgálat ideje is volt, a szurkolók fogyasztottak sört, tehát jogosan merül fel a kérdés, hogy az alkoholfogyasztás nem volt-e befolyással a vizsgálat eredményeire? A kutatócsoport vezetője azt válaszolta, hogy nem mondhatta a résztvevőknek, hogy a meccs ideje alatt nem fogyaszthatnak sört, mert akkor nem vettek volna részt a felmérésen. Az ellenfél szurkolói (Trinidad és Tobago) viszont zömmel csak üdítőt fogyasztottak, még a meccs után is, pedig a csapatuk kikapott 2-0-ra.

Az egyik drukker úgy fogalmazott, hogy izgalmas volt a mérkőzés, ennek megfelelően nagyon izgatott volt, de nem nagyon aggódott a vereség miatt, az eredmény ugyanis nem feltétlenül jelzi a teljesítményt, mondta. A kicsiny Trinidad és Tobago csapata minden erejével próbálta megakadályozni az angolok támadásait, de végül a 83-ik percben Peter Crouch betalált a kapuba, majd nem sokkal utána Steven Gerrard is sikeres volt. A kutatók a meccs végén megkérdezték az egyik Trinidad szurkolót, hogy a csapatuk derekasan küzdött? Azt gondolom, hogy Anglia küzdött derekasan, válaszolta a drukker.
Gadol

(elixir.hu)

2006.07.07

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok